turknet logo

TurkNet Gündem

TurkNet ile 50 Mbps’ten yüksek hızlarda upload artık mümkün

Mayıs, 2018
Paylaş
  • 10621
  • TurkNet ile 50 Mbps’ten yüksek hızlarda upload artık mümkün

    TurkNet olarak müşterilerimizin her zaman aldıkları hizmetten maksimum faydalanmasını ve memnun kalmasını istiyoruz. Upload hızlarının artırılması da son dönemde üzerinde yoğun olarak çalıştığımız konulardan biri oldu. Artık TurkNet’te aktif altyapımız üzerinden hizmet verdiğimiz bölgelerde altyapının desteklediği maksimum hızda upload yapmak yani internete veri yüklemek mümkün. Gelin şimdi biraz detaya girelim.

    Aktif altyapı nedir?

    Türkiye’de evlerden santrale giden bakır kabloların kontrolü yerleşik operatördedir (Türk Telekom). TurkNet gibi alternatif operatörler VAE (Veri Akışı Erişimi) ya da YAPA (Yerel Ağın Paylaşıma Açılması) yöntemleriyle müşterilerine hizmet verirler. YAPA yöntemiyle hizmet verdiğimiz müşterilerimiz bizim aktif altyapımız kapsamındadır. YAPA yönteminde bakır kabloların uçları, TurkNet’e ait cihazlarda sonlanır. Sonrasında trafik tamamen TurkNet omurgası içinde hareket eder. TurkNet omurgası, kapasitesini başka operatörlerle paylaşmaz, yedeklidir ve ihtiyaç oldukça kapasitesi kolayca artırılabilir. Biz Türkiye’nin her yerinde yerleşik fiber ve bakır şebeke üzerinden VAE ve 21 ilde 220’den fazla santralde bakır şebeke üzerinden YAPA yöntemiyle ADSL ve VDSL hizmeti veriyoruz. YAPA yatırımlarımıza devam ediyor, bu yöntemle hizmet verdiğimiz müşteri sayımızı artırmak için çalışıyoruz.

    ADSL ve VDSL farkı ne?

    ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line), bir çeşit DSL bağlantısıdır. Bu teknolojide internet bağlantısı standart bakır telefon kabloları tarafından sağlanır. Veri, ses trafiğinin kullanmadığı frekanslar üzerinden gönderilir. Bu teknolojinin avantajı mevcut telefon altyapısının kullanılması ve yeni altyapı yatırımı yapılmasına ihtiyaç duyulmamasıdır. Alınabilecek maksimum hız altyapının ve ev içi tesisatın kalitesine, santrale olan uzaklığa ve hat gürültü oranına göre değişkenlik gösterir.

    ADSL teknolojisinde santrale olan uzaklığınıza göre genel olarak piyasada 16 Mbps’e kadar hızlar sunulur. Ancak biz aktif altyapımızda teknolojinin limitlerini zorlayarak altyapı şartları uygunsa 24 Mbps’e kadar download hızı sağlayabiliyoruz, upload’da ise teknolojik limitlerden dolayı yerleşik operatör 0.80 Mbps’e kadar upload hızı sağlarken biz kendi aktif altyapımızda olan ve VDSL hizmeti kullanmayan müşterilerimize 1 Mbps’e kadar hız verebiliyoruz.

    VDSL ise (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line), ADSL’den çok daha yüksek hızlara olanak verir. Sinyalin güçlü olarak aktarılabildiği noktalarda 100 Mbps’e kadar hıza ulaşılabilir. VDSL teknolojisi bakır telefon hatlarını çok daha verimli şekilde kullanır, ancak bu verim çok daha kısa mesafelerde (santralden itibaren 1.000 metre) mümkündür. Kısa mesafeler daha az bozulma ve daha çok güvenilir bağlantı demektir. Ayrıca, altyapının ve iç tesisatın kalitesi de VDSL verimliliğini etkiler. Siz de bulunduğunuz konumdaki altyapıyı öğrenmek istiyorsanız altyapı sorgulama işlemi yapabilirsiniz.

    ADSL’de yüksek upload hızı neden mümkün değil?

    Eğer ADSL’de de 1 Mbps üstü hızlarda upload hızı vermek mümkün olsaydı hiç düşünmeden verirdik. Ancak teknoloji gereği bu hızın üzerine çıkılmıyor. Aklınıza bu soru doğal olarak geliyordur: “İkisi de bakır şebeke değil mi? Niye birinde yüksek hız verilirken, diğerinde verilmiyor?” Evet, ikisi de bakır şebeke ama kullanılan protokoller ve bant genişlikleri farklı. Buna örnek olarak 3G ve 4.5G teknolojilerini verebiliriz. Bu teknolojilerin ikisi de aslında atmosferde var alan radyo frekanslarını kullanıyor. İkisi de havadan gidiyor yani. Ancak bir tanesinde bant genişliği kullandığı frekans yüzünden çok daha fazla. Kullanılan protokoller de çok daha yüksek hızlarda veri transferi yapılmasına olanak sağlıyor. Teknoloji geliştikçe, internet hızları artıyor ve daha yüksek hızlarda bağlantı sağlamak mümkün oluyor. VDSL teknolojisi yaygınlaştıkça ve ADSL’in yerini aldıkça çok daha fazla kullanıcının bu yüksek hızları kullanması mümkün olacak.

    Upload hızlarını nasıl artırdık?

    Aktif altyapımız üzerinden YAPA olarak hizmet verdiğimiz noktalarda kullandığımız cihazlar hem ADSL hem de VDSL destekliyor. Bu, sizin bağlı bulunduğunuz santral aktif altyapımız içinde yer alıyorsa size VDSL hizmeti sağlayabiliriz demek. Biz aktif altyapımızda hem download hem de upload tarafında hız limitlerini tamamen kaldırarak 100 Mbps download, 100 Mbps upload şeklinde kullanıcılarımızın hız profillerini tanımladık. Ancak bu herkesin bu hızı alabileceği anlamına gelmiyor. Dediğimiz gibi santrale olan uzaklık ve santralden evinize kadar ulaşan bakır şebekenin kalitesi burada belirleyici unsur.

    Örneğin, santrale 100 metre olan bir evde oturuyorsunuz ve aktif altyapımız dahilindesiniz. Ancak evinize kadar gelen bakır kablo 15-20 yıllık. Birçok defa arızalanmış ek yapılmış ve süper iletken özelliğini kaybetmiş. Böyle bir durumda santrale olan mesafeniz uygun ve hız profilinizde herhangi bir kısıtlayıcı limit yoksa bile hat değerlerinizde meydana gelen kayıp fazla olduğundan 4-5 Mbps download 1 Mbps upload’dan fazlasını göremeyebilirsiniz.

    Biz yaptığımız testlerde Manisa Akhisar’da santrale 300 metre mesafede bulunan bir müşterimizin 55 Mbps’e kadar upload hızı aldığını gördük. Testler yapmaya devam ediyoruz, eminiz bu hızın üzerine çıkan müşterilerimiz de olacak.

    Bu arada santrale olan kuş uçuşu mesafeyle kablonun dolaştığı mesafe de aynı değil. “Santral hemen 300 metre ileride ama ben yüksek hız alamıyorum” gibi yorumlar gördüğümüzden bunu da açıklamak istedik. Evinize kadar gelen kablo size ulaşana kadar birçok farklı sokaktan geçebilir. Dolayısıyla santrale kadar olan kablonun mesafesi, sizin yürüyerek ya da havadan santrale olan mesafenizle aynı olmayabilir. Bunu da göz önünde bulundurmakta fayda var.

    VAE’de neden upload hızlarını artıramıyoruz?

    VAE modeliyle hizmet verdiğimiz noktalarda sadece Türk Telekom’un santrale olan mesafeye ve bölgedeki DSL altyapısına göre (ADSL veya VDSL) çeşitli hız profillerini tanımladığı paketleri size sunabiliyoruz. Bu hız limitlerinin üzerine çıkmamız mümkün değil çünkü kendi aktif altyapımız dahilinde olmayan bölgelerde hız profillerine müdahale edemiyoruz. Bu bölgelerde VDSL’de 35 Mbps üzerinde download hızından yüksek paketleri satmıyoruz. Ama 35 Mbps paketi AKN’siz ve taahhütsüz yapıp yanına da 1.000 dakika telefon koyunca bayağı iyi oluyor (bizim diye demiyoruz, daha iyisi yok bizim gördüğümüz). 35 Mbps paketin upload hız sınırı 3 Mbps’e kadar olduğundan şimdilik biz de bundan yüksek upload veremiyoruz.

    TurkNet’liyim yüksek hızlı upload’dan nasıl yararlanabilirim?

    TurkNet müşterisiyseniz yapmanız gereken önce YAPA mısınız, VAE misiniz kontrol etmek. Bunun için Online İşlemler’e giriş yaptıktan sonra soldaki menüden “Teknik Bilgiler” seçeneğine girerek, “YAPA mı?” sorusunun cevabına bakabilirsiniz. Eğer YAPA bölgesindeyseniz hız profiliniz ADSL mi yoksa VDSL mi diye kontrol edin. Bunu da Online İşlemler’den tarifenize bakarak görebilirsiniz. Bazı müşterilerimiz VDSL modem sahibi olmadığı için YAPA bölgesinde olmalarına rağmen ADSL modem kullanıyor ya da VDSL modem sahibi olmalarına rağmen kurulum ayarlarında bağlantılarını ADSL olarak seçebiliyor. Bu durumda aldıkları hız belirli bir limiti geçmeyecektir. YAPA bölgesinde olup da VDSL modem sahibi olan müşterilerimizin kurulumlarını ADSL yerine VDSL olarak yapmalarını ve hız testi yapmalarını tavsiye ederiz. Bu müşterilerimiz upload limitleri kalktığı için aktif altyapımızda olduklarından altyapılarının desteklediği en yüksek hızda upload görebilirler. Yani 16 Mbps’e kadar download hızı kullanan bir müşterimizin artık 3-5 Mbps’e kadar upload hızı alması mümkün.
    Eğer YAPA’daysanız ve hız profiliniz 100 Mbps’e kadar tanımlıysa ve 1 Mbps’ten yüksek upload hızı görmüyorsanız VDSL modem ile daha yüksek hızlar alıp almayacağınızı test etmeniz gerekiyor. Bunun için çevrenizden geçici olarak bir VDSL modem bulup bağlantı yaparak hız testi yapmalısınız. Eğer VDSL modem kullandıktan sonra eski hızından oldukça yüksek hızlarda download ve upload değerleri görüyorsanız VDSL modem yatırımı yapabilirsiniz. Çevrenizden modem bulamıyorsanız internetten güvenilir bir siteden VDSL modem alıp deneyebilirsiniz. Kutusuna zarar vermeden denedikten sonra eğer hızınız tatminkâr bir şekilde artmıyorsa, modemi iade gününü geçirmeden geri gönderebilirsiniz.

    TurkNet’li değilim, geldiğimde yüksek hızlı upload kullanabilecek miyim?

    TurkNet müşterisi değilseniz, ne kadar upload hızı alıp almayacağınızı maalesef hizmetinizin kurulumunu tamamlamadan söyleyemiyoruz. Ancak web sitemizden hızınızı sorguladığınızda (buradan sorgulayabilirsiniz) eğer 35 Mbps’ten yüksek hızda internet hizmeti alabileceğiniz bilgisi gelirse YAPA bölgemizde yer alıyorsunuz demektir. Bu da teorik olarak sizin standart olarak piyasada sunulan hızların üzerinde upload hızı alabileceğiniz anlamına gelir. Ancak yukarıda dediğimiz gibi eğer santralden evinize kadar bakır şebeke problemliyse 1 Mbps’e kadar upload hızı da görmeniz mümkün.

    Burada gerçekçi davrandığımızı belirtelim. Yani 100 Mbps download, çok yüksek upload diyerek insanları kandırıp sonra düşük hız vermek gibi bir işin peşinde değiliz. Özellikle upload tarafında modemi kurup altyapıyı aktive etmeden kesin hız söylemek imkânsız. Biz hız profillerindeki limitleri tamamen kaldırdık. Artık aktif altyapı bölgelerinde 50-75 ve 100 Mbps paketler yok. 35’ten yukarısı için 100 Mbps’e kadar alabildiğiniz kadar hız var. Bu sizin altyapınıza göre 16 Mbps download, 3 Mbps upload da olabilir, 97 Mbps download, 55 Mbps upload da. Mesafeye göre, yakındaki müşterilere göre bir değer size verebiliriz aslında ama her hattın şartları farklı olduğundan kimseyi yanıltmak da istemeyiz. Önerimiz: TurkNet’li olup denemek istiyorsanız, bir arkadaşınız aracılığıyla gelin, elinizdeki modemle deneyin, baktınız performans iyi, bir de birinden VDSL modem ödünç alıp deneyin (o sizi davet eden arkadaştan mesela). VDSL’de sonuçlar daha da iyiyse, bir de VDSL modem yatırımı yapıp harika bir internet sahibi olun (arkadaşa geri verilmeyen modemlerden TurkNet sorumlu değildir).

    Upload hızlarınızı paylaşın, cümle alem görsün

    Aktif altyapımızdaki upload hız limitlerini tamamen kaldırarak, Türkiye’de değişmez denen bir şeyi daha değiştirmenin ve sektörde herkese örnek olacak bir adımı daha atmanın gururunu yaşıyoruz. Eğer siz de yüksek hızlarda upload gören müşterilerimiz arasında yer alıyorsanız lütfen bunu #CümleAlemUploadHızıGörsün etiketiyle her yerde paylaşın. Böylece hem havanızı atmış hem de Türkiye’de internetin gelişmesi için farkındalık yaratmış olursunuz.

    Yazar Alp Solak’ın notu: Bu yazıyı herkesin anlayabileceği dilde yazmak için mühendislerimize yazdırmak istemedik. Bu yüzden önce akla gelebilecek soruları hazırladım daha sonra da ilgili birimle röportaj yaptım. Röportajdan edindiğim bilgileri de kaleme aldım. Upload ile ilgili daha fazla sorularınız varsa, yazıya yorum olarak ekleyebilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar