turknet logo

İnternet Terimleri

2.4 GHz ile 5 GHz Arasındaki Fark Nedir?

Şubat, 2022
Paylaş
  • 86963
  • 2.4 GHz ile 5 GHz Arasındaki Fark Nedir?

    GHz (gigahertz), bir işlemcinin saat veri iletim miktarını ölçmede kullanılır diyebiliriz. 2.4 GHz ve 5 GHz ise modem frekanslarıdır. Kullanıcılara kablosuz bir ağ imkânı sunarlar. Kullanıcılar kablosuz bir modem alırken bu kavramlarla karşılaşabilirler ve kafa karıştırıcı olabilir. 2.4 GHz ile 5 GHz arasındaki fark nedir? Sorusunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

    2.4 GHz ile 5 GHz Wi-Fi Arasındaki Fark Nedir?

    2.4 GHz ve 5 GHz, kablosuz modemlerde kullanabileceğiniz iki farklı bant genişliğidir. Bant genişliği, internetinizin hızını belirler. Bu bağlamda da ikisi arasındaki en büyük fark internet hızınıza olan etkileridir. 2.4 GHz 600 Mbps’ye kadar destekleyebilirken 5 GHz ise 1300 Mbps’ye kadar destekler. Bu iki kavram arasından başka farklar da bulunur. 2.4 GHz, 5 Ghz aralığına göre daha kalabalık bir hattır. Kablosuz modem kullanıcılarının çoğu bu hattı kullanırlar. Fakat kalabalık olmasının sebebi, Wi-Fi ağından başka cihazların da 2.4 GHz sisteminde çalışmalarıdır. Kablosuz telefonlar ve bebek telsizleri gibi cihazlar da bu hattı kullanırlar. 2.4 GHz hız, duvarların veya mesafenin fazla olduğu yerlerde daha iyi bir internet bağlantısı sağlayabilir. İçeri mekanlar için elverişli bir hat olduğu söylenebilir. Çünkü 2.4 GHz ağda 5 GHz ağa göre daha geniş bir bant ve daha uzun frekans dalgaları imkanı vardır. Fakat belirttiğimiz gibi çoğu cihaz ve kablosuz ağ 2.4 GHz hattını kullanır. Bu da sistemde yoğunluğa ve veri akışının yavaş olmasına sebebiyet verebilmektedir. 

    5 GHz hattı ise 2.4 GHz hattına göre daha az yoğundur. Sistemdeki yoğunluk daha az olduğunda veri akışı daha hızlı gerçekleşebilir. Ayrıca 2.4 GHz ağına göre daha yüksek hızlara da sahip olabilirsiniz. Download ve Upload hızınız da daha fazla olur. Fakat dalga boyutu daha kısa olduğundan uzun mesafede ya da duvarların fazla olduğu bir yerde efektif kullanıma uygun değildir. 

    Gelişen teknolojiyle birlikte yeni modemler çift bantlı olarak çalışabilmektedirler. Aynı modemden 2.4 GHz ve 5 GHz sinyal yayınlanabilir. Bazı modemlerde bunu seçebilirsiniz. Modem arayüzüne girerek bu hatlardan birini seçtiğinizde modeminiz onunla senkronize olur. Ancak bu tarz modemlerde aynı anda bir hattı kullanabilirsiniz. Bunlara seçilebilir çift bant denir. Eş zamanlı çift bant modeller ise aynı anda iki hattan da sinyal yayabilir. Böylece seçebileceğiniz iki farklı Wi-Fi ağı olur. Günümüzde üç bantlı modemler de bulunur. Bunlar da bir 2.4 GHz, iki de 5 GHz sinyal yapabilirler. 

    Hangisini Tercih Etmelisiniz?

    İnterneti kullanım amacınız ve veri trafiğinize göre, kısacası ihtiyaçlarınıza göre değişebilmektedir. 2.4 GHz olan bir ağdan yüksek bir verim elde edebilirsiniz. Apartman gibi yüksek nüfuslu yerlerde yaşıyorsanız 5 GHz hattını deneyebilirsiniz. Çünkü çevrenizde 2.4 GHz hattında çalışan pek çok kablosuz modem ve bebek telsizi gibi cihazlar vardır. 5 GHz hattı daha az kullanıldığı için daha yüksek bir veri hızı ve daha kararlı bir internet bağlantısı elde edebilirsiniz. Fakat unutmamalısınız ki cihazlarınızın da 5 GHz veri hızını desteklemeleri gerekir. Bant genişliğini değiştirmek için modeminizi bir Ethernet kablosu ile bilgisayarınıza bağlayıp modem arayüzüne girmeniz gerekir. Burada kullanıcı adınızı ve şifrenizi girdikten sonra bant genişliği işlemleriyle ilgili bölüme girebilirsiniz. Bu kısımda bant genişliğiyle ilgili veri hızı gibi pek çok farklı ayrıntıyı da inceleyebilirsiniz. Bant genişliğinizi bu kısım üzerinden 2.4 GHz ya da 5 GHz olarak değiştirebilirsiniz. 

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar