turknet logo

İnternet Terimleri

Access Point Nedir? Ne İşe Yarar?

Şubat, 2022
Paylaş
  • 26092
  • Access Point Nedir? Ne İşe Yarar?

    Mevcut olan ev internetimizde bazı sorunlar yaşayabiliyoruz. Ev interneti kablolu olabiliyor ya da ağ sinyalleri zayıf olup modeme uzak odalara ulaşamayabiliyor. Bu gibi durumlarda çözüm için Access Point hayat kurtarıcı bir cihaz oluyor. Peki bu Access Point nedir ve ne işe yarar? Bu yazımızda bu soruların cevaplarını verdik.

    Access Point Nedir?

    Türkçe’ye erişim noktası olarak çevrilen Access Point, modeminizin erişim kapasitesini artırmak için kullanılabilir. Eğer bağlantınız kabloluysa diğer cihazlardan ev internetine bağlanmanız mümkün değildir. Bilgisayarınıza Ethernet kablosu ile internet bağlayabilirsiniz; fakat telefondan, tabletten ya da smart televizyonlardan aynı anda internet bağlantısı imkanınız yoktur. Access Point’i bu gibi durumlarda kullanabilirsiniz veya daha sık rastlanan bir durum olarak ev internetiniz evin her yerinde çekmeyebilir. Bunun pek çok sebebi olabileceği gibi duvarlar Wi-Fi sinyallerini zayıflatıyor olabilir. Böylece modeme uzak olan odalarda internet bağlantınız zayıf ya da hiç olmayabilir. Bu gibi durumlarda da Access Point kullanarak internet ağ sinyallerinizi güçlendirip evinizin her yerinden sorunsuz bir şekilde internet bağlantısı sağlayabilirsiniz. 

    Access Point Nasıl Kullanılır?

    Access Pointlerin çalışma prensibi, modem üzerinden aldığı bağlantıyı yaymaktır. Modem gibi internet sinyalinin asıl kaynağı değillerdir. Access Point bir Ethernet kablosu ile modeme bağlanır. Böylece Wi-Fi sinyalleri Access Point üzerinden dağıtılmış olur. Hem kablosuz ağ hem de kablolu ağ ile çalışan modemlerde bu özelliği kullanabilirsiniz. Modeminiz kablolu olarak çalışıyorsa Access point ile bağlayıp Wi-Fi gibi kullanabilirsiniz. Günümüzde çoğu evde kablosuz modem bulunduğundan Access Point cihazlarının genellikle kullanım amacı Wi-Fi sinyallerini güçlendirmektir. İç ve dış mekan için farklı türlerde Acces Pointler de bulunur. İç mekan için üretilenler duvarların olumsuz etkisinin önüne geçmek için kullanılırken, dış mekan için üretilmiş Access Pointler olumsuz hava koşullarının önüne geçmeyi hedeflemektedirler. İç ortam için üretilmiş Access Point’lere göre daha dayanıklı olurlar. 

    Access Point Nasıl Kurulur?

    Access Point cihazının kurulumu da kullanımı gibi oldukça kolaydır. Kurulumu modem kurulumuna oldukça benzer. Yapmanız gereken ilk şey modeminizi bir Ethernet kablosu yardımıyla Access Point cihazınıza bağlamaktır. Bu sayede modem sinyali zayıfladığında Access point daha güçlü sinyaller yaymaya başlar. Cihazınızı Ethernet kablosu ile modeme bağladıktan sonra Access Point’i çalıştırın. Daha sonra cihazın arayüzüne girerek kullanıcı adını ve şifreyi girmeniz gerekecektir. Genellikle Access Point cihazının altına bu bilgilerin yazdığı bir etiket yapıştırılır. Bu adımları da tamamladıktan sonra yeni cihaz ile kurduğunuz Wi-Fi ağına yeni bir şifre koyarak rahatlıkla kullanabilirsiniz. 

    Access Point’in arayüzüne girmek için de cihaz ve bilgisayarınızı bir Ethernet kablosu ile bağlamanız gerekecektir. Daha sonra cihazınızla birlikte verilen kılavuzda yazan IP adresini kullanabilir veya IP adresi sorgulama sayfamızdan IP adresinizi öğrenebilirsiniz. Bir diğer önemli nokta da modeminiz ile Access Point’in aynı IP aralığında yayın yapmasıdır. Ana bilgisayarı güvende tutmak için bu adım önemlidir. Yine arayüze girerek bu adımı halledebilirsiniz. 

    Acces Point Kullanımının Avantajları Nelerdir?

    Access Point’in en çok tercih edilen kullanım sebebi bir nevi kablosuz ağ güçlendirici olarak kullanılmasıdır. Bu bağlamda da en büyük avantajının Wi-Fi sinyallerinin çekmediği yerlere sinyal ulaştırmak olduğu söylenebilir. Diğer bir avantajı ise halihazırda var olan kablolu bir ağı Access Point yardımı ile kablosuz bir ağa çevirebilmenizdir. Bu sayede evinizin her noktasından internete girebilir ve evinizin her yerinde dağınık duran kablo görüntülerinden de kurtulabilirsiniz. 

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar