turknet logo

İnternet Teknolojileri

ADSL ile Fiber İnternet Arasındaki Farklar

Temmuz, 2022
Paylaş
  • 6896
  • ADSL ile Fiber İnternet Arasındaki Farklar

    İnternet altyapıları, evde kullandığımız internet kalitesini direkt olarak etkileyen temel unsur. Her altyapı türünün desteklediği hızlar farklıdır. Yaşadığınız bölgede modern ve iyi bir altyapı bulunuyorsa zaten çok şanslısınız. Ancak ülkemizde şu an ADSL altyapı en yaygın olan altyapıdır. Fiber internet çalışmaları son hız devam ediyor olsa da kullanıcıların büyük bir çoğunluğu bakır kablolar üzerinden ADSL hizmet alıyorlar. Bulunduğunuz konumun altyapı durumunu öğrenmek için altyapı sorgulama işlemi yapabilirsiniz.

    ADSL Nedir?

    ADSL nedir ya da ADSL internet nedir sorularının en genel cevabı; dünyada en yaygın olarak kullanılan altyapı türüdür diyebiliriz. Telefon kabloları olarak bilinen bakır kablolar sayesinde evlere ulaştırılan bu altyapı hız konusunda çok verimli değildir. İlk altyapı türlerinden biri olduğu için en yaygın olduğunu da söyleyebiliriz.

    24 Mbps’ye kadar hızları destekleyen ADSL altyapı, pratikte çoğunlukla bu hızlara da ulaşamaz. Altyapı ile birlikte başka faktörlere de bağlı olan hızlar pratikte biraz daha aşağı doğru çekiliyor. Bu sebeple tüm altyapılar arasında en düşük hız değerlerine sahip altyapı türüdür. Ayrıca ADSL altyapılarda kullanıcılar çok fazla kopma, dalgalanma sorunları da yaşarlar. Özellikle son dönemlerde hem cihaz hem de kullanıcı sayısının çoğalması ile yoğunluk çok arttı. Bunu kaldıramayan eski tip altyapılarda da sorunlar meydana gelebiliyor.

    ADSL’in Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

    ADSL altyapısının özellikle internetin yaygınlaştırılmasında çok büyük bir katkısı olmuştur. Telefon altyapıları ile sunulabildiği için hemen hemen her bölgeye götürülerek internet kullanımının ve alışkanlığının artması sağlanmıştır. Diğer altyapılara göre daha az maliyetli bir şekilde yapılması da en büyük avantajları arasında. Ek bir kazı gibi hem iş hem de maddi yükü yok.

    Kötü taraflarına bakacak olursak hız konusunda kullanıcıları artık ne yazık ki tatmin etmeyecek seviyelerde kalmış durumda. Günümüzde dünyada gigabit hızlar, yüksek hızdaki fiber bağlantılar konuşuluyorken ADSL hızlar günlük kullanımlara bile yetmez durumda. Bunun temel sebebi de internet kullanımlarının artması ve aktif kullanılan platformların yüksek hızlara ihtiyaç duyması. Santralden uzaklaşıldığında da hızlar çok büyük bir kayıp yaşıyor. Yani eviniz santralden uzaktaysa zaten düşük seviyelerde olan hızlar daha da düşecektir.

    Fiber İnternet Nedir?

    Fiber internet günümüzde en modern internet altyapısıdır. Özellikle gelişmiş ülkelerde çok yaygın bir şekilde bulunan bu altyapı hız konusunda diğer altyapılara göre açık ara öndedir. Hala gelişmeye de devam eden teknoloji sayesinde fiber altyapılar her geçen gün daha da gelişmeye devam ediyor. Bu sayede kullanıcılar yüksek hızlara daha stabil bir şekilde ulaşıyor. Ülkemizde de son dönemlerde popülerliği artığı için kullanıcılar “fiber nedir?” veya “fiber internet nedir?” gibi soruların cevaplarını sıklıkla arıyor.

    Fiber internet, bakır kablo ile değil kendine özel cam kablolar ile sağlanır. İletim hızı daha yüksek olan bu kablolar daha yüksek hızlara ulaşılmasını sağlar. Aynı zamanda hız kaybı yaşanmasını da minimuma indirir.

    Fiber İnternet Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

    Fiber internetin en büyük avantajı tabii ki yüksek hızlar. Gigabit seviyelerine çıkan hızlar sayesinde kullanıcılar tüm işlemlerini rahatlıkla yapabiliyor. Ülkemizde henüz çok yaygın olmasa da büyük yatırımlar ile yaygınlaşmaya devam ediyor. Diğer bir en büyük avantajı ise stabilite. İnternet altyapılarında en büyük sorunlardan biri hızın dalgalanması ve çok fazla kayıp yaşanması. Fiber internet modern çözümleri ve teknolojisi sayesinde diğer altyapılara göre çok daha stabil bir performans sunabiliyor. Aynı zamanda paket kaybını da minimumda tutabiliyor.

    Dezavantajı ise şu an ülkemizde yaygın olarak bulunmuyor olması diyebiliriz. Hala ADSL ve VDSL altyapılar en yaygın altyapılar. Bu sebeple kullanıcıların büyük bir çoğunluğu dünya standartlarına göre düşük hızlar kullanmak zorunda kalıyor. Yaygın olmamasının en büyük sebebi ise maliyet. Fiber internet altyapı döşeme maliyeti oldukça yüksek. Hemen her yere bu işlemi yapmak ne devletler ne de operatörler açısından kolay değil. Bunu diğer bir dezavantaj olarak da sayabiliriz.

    Fiber İnternet ADSL’e Göre Neden Daha Hızlı?

    Fiber internet ve ADSL’in arkasındaki teknolojilere baktığımızda aralarındaki yıl farkı aslında temelde sorumuzun cevabını veriyor. ADSL ve fiber arasındaki fark, teknolojidir diyebiliriz. Fiber internet bir yüksek teknoloji ürünü. ADSL veya VDSL gibi altyapılar mevcut telefon altyapısı üzerinden sunulan hizmetler. Uzun yıllar önce geliştirilen ve döşenen ADSL altyapısı teknoloji olarak eski kaldı. İlk geliştirildiği zamanlarda bu kadar yaygınlaşacağı öngörülmediği için bu hızların insanlara yeteceği düşünülmüştü. Ancak sonrasında internet kullanımının çığ gibi büyümesi geliştirmelere olan ihtiyacı artırdı.

    Fiber internet, teknoloji geliştirilirken bu ihtiyaçların daha fazlası öngörülerek tasarlandığı için mevcut durumda hayal bile edemeyeceğimiz hızlar fiber internet teknolojisi ile sunulabiliyor.

    ADSL ile Fiber internet arasında birçok fark vardır, yazımızda da detaylarıyla anlattık. Özetlemek gerekirse, aşağıdaki gibi bir tablo ortaya çıkmaktadır.

     

    ÖzelliklerADSLFiber İnternet
    Veri İletimiOrtaÇok İyi
    Kablo TürüBakırFiber Optik
    Yanıt SüresiOrta Çok İyi
    Ping PerformansıÇok Kötüİyi
    YaygınlıkFazlaNadir
    StabiliteÇok KötüÇok İyi
    MaliyetDüşükYüksek
    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar