turknet logo

İnternet Hızı

ADSL, VDSL Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?

Mart, 2022
Paylaş
  • 48158
  • ADSL, VDSL Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?

    ADSL ve VDSL, internet dünyasında en çok bilinen kavramlar sıralamasında birinciliği kimseye bırakmaz. Bir internet hizmeti almak istediğiniz zaman sıklıkla karşınıza onlarca farklı paket çıkar. Açıkçası biraz da kafa karıştırır. ADSL hangisiydi? VDSL hangisiydi?

    Aslında bu iki kavram da temel de aynı amaç için kullanılan bir teknoloji. Veri aktarım teknolojisi de denilmektedir. Bariz farkları olsa bile temelde aynı işlemi yaparlar.

    ADSL Nedir?

    ADSL ile başlamak gerekirse dünyada hemen hemen en yaygın teknolojidir. Oldukça köklü bir teknoloji olması da bunda etkilidir tabii ki. Bakır kablolar üzerinden veri aktarımı için özel olarak geliştirilmiş bir teknolojidir diyebiliriz ADSL için. Aslında hali hazırda var olan telefon kablolarını kullanmak bu veri aktarım teknolojileri için bir ilham kaynağı oldu. Bunun üzerine bakır telefon kabloları üzerinden veri aktarımı yapılabilmesi için ADSL geliştirilmiştir.

    ADSL teknoloji ile hizmet alıyorsanız eğer alacağınız ADSL hız aslında birçok farklı etkene bağlıdır. Ancak burada en belirleyici faktör santrale olan uzaklığınızdır. Santralden uzaklaştıkça kabloların taşıyabileceği anlık veri miktarı azalır. Sizin de hızınız düşer. Ayrıca bu teknoloji asimetrik bir yapıya sahiptir. Yani asimetrik derken internet hızlarından bahsedilirken genelde hem download (indirme) hızından hem de upload hızından bahsedilir. İşte asimetrik olan şey bu iki hızın değerleri. Download hızınız 10 mbps iken upload hızınız 1 mbps olabilir.

    Ne kadar hız alacağınızı merak ediyorsanız ADSL hız testini, internet hız testi sayfamızdan yapabilirsiniz

    VDSL Nedir?

    Peki ya VDSL? Aslında VDSL teknolojisi de yukarı da bahsettiğimiz üzere ADSL ile aynı amaç için geliştirilmiş bir teknolojidir. Ancak çok çok daha güçlüdür. Veriler yine bakır kablolar üzerinden iletilse de bu teknoloji kabloları çok daha verimli kullanır. Verimli kullanılması demek aslında kullanıcılar için hız demek. 5 kat daha hızlı download ve 10 kat daha hızlı upload almanız mümkün. Ancak bu yine yukarıda bahsettiğimiz santrale uzaklıkla alakalı bir konu. Ne yazık ki şu an herhangi bir teknoloji net bir rakam sunamıyor. Çok fazla değişken olduğu için. Kısa mesafelerde kablolar çok daha verimli çalışır. Daha az bozulma olur. Ayrıca bina içi ve ev içi tesisatınız da hızınızı etkiler.

    ADSL ve VDSL Arasındaki Farklar

    İlk olarak bağlantı hızlarının çok farklı olduğunu söyleyebiliriz. Bu teknolojiler kullandıkları altyapıları çok farklı verimlilikte kullanıyor. VDSL teknolojisinin bant genişliği çok daha yüksektir. Ancak bir dezavantaj olarak VDSL teknolojisi ADSL teknolojisine göre daha maliyetlidir.

    ADSL ve VDSL desteği sunan modemler farklılık gösterebiliyor. Bazı modemler sadece ADSL modem olurken bazılar her iki bağlantı türünü destekler. Bu sebeple geçiş yapmak isteyen kullanıcıların bu konuda fikir edinmesi gerekir.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar