turknet logo

Teknoloji

Android ve iOS Arasındaki Farklar Nelerdir?

Eylül, 2022
Paylaş
  • 12308
  • Android ve iOS Arasındaki Farklar Nelerdir?

    Telefon alırken müşterilerin zihnini en çok kurcalayan sorulardan biri Android mi yoksa iOS mu alınacak olmasıdır. Birbirlerine oldukça zıt olan bu iki işletim sistemi arasındaki en büyük fark ise tarzlarıdır. Temelde Android işletim sistemi açık kaynaklı bir platformdur. Bunun yanı sıra iOS, yalnızca Apple ürünleri için üretilmiş kapalı bir sistemdir. Apple kullanıcıları hariç hiç kimse iOS sistemini kullanamaz. 

    Android Nasıl Çalışır? 

    Android işletim sistemi Google tarafından geliştirilmiş bir sistemdir. Çekirdeğin temeli Linux’dur. Tasarlanmasının asıl hedefi tabletler ve akıllı telefonlardır. Tamamen ücretsiz kullanılan Android işletim sisteminin bu yolu izlerken asıl hedefi daha fazla kitleye ulaşıp reklam yapabilmektir. Google, Google Play Store üzerinden yayınlanan reklamlardan para kazanmaktadır. 5 Kasım 2007 senesinde kurulan Android, 34 farklı yazılım firması tarafından teknoloji adına faydalı olduğu düşünülüp kabul almıştır. Aynı zamanda Google işletim sisteminde hata bulan kullanıcıları para ile ödüllendirmektedir.

    Android, akıllı telefonların uygulamaları ile donanımlarının uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlayan bir işletim sistemidir. Bu ana işletim sistemi olmadan hiçbir cihaz çalışmaz. Android işletim sisteminin temel çekirdeği Linux’dur ve Linux desteği ile çalışır.

    iOS Nasıl Çalışır?

    Apple firmasının başlarda yalnızca iPhone model telefonlar için ürettiği fakat zamanla iPod ve iPad’lerde de kullanılan bir işletim sistemidir. iOS’un içerisinde dört farklı katman bulunmaktadır. Bu yazılım, her cihazın içerisinde yaklaşık olarak 2500 MB’lık bir alan kaplamaktadır. iOS işletim sistemi Apple App Store veya iTunes dışında hiçbir yerden yüklenemez. iOS’un kurucusu ise Steve Jobs’tır. 

    Apple marka cihazların çalışması için bu işletim sistemine ihtiyaç vardır. Bu sistemin en büyük avantajı çok hızlı ve güvenilir olmasıdır. Her yeni gelen güncelleme ile birlikte iOS’un yeni sürümleri indirilir ve cihazlarda o sürüm kullanılmaya başlanır. 

    Android ve iOS Arasındaki Farklar Nelerdir?

    Android ve iOS işletim sistemi arasında pek çok fark bulunur. Bunlardan en belirginleri ise aşağıdaki gibi listelenebilir:

    Özetlemek gerekirse; iOS işletim sistemine sahip olan cihazlar Android’e göre çok daha hızlı ve çok daha kaliteli olmaktadır. Her ne kadar iOS işletim sistemindeki cihazlar Android’e göre pahalı olsa da iOS’un verilen parayı hak ettiği düşünülür. Üst modeller piyasaya çıkmaya başladıkça alt modellerin hızını bilerek düşürdükleri de bilinen  bir gerçektir. iOS işletim sistemine sahip olan modeller hiçbir zaman özelleştirilemez fakat Android’ler özelleştirilebilir. Yalnızca bu nedenden dolayı bile iOS’u tercih eden geniş bir kitle bulunmaktadır. 

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar