turknet logo

İnternet Teknolojileri

Antivirüs Programları İnternet Hızını Etkiler mi?

Ocak, 2023
Paylaş
  • 1340
  • Antivirüs Programları İnternet Hızını Etkiler mi?

    Antivirüs programlarının çalışma şekli ve cihazlarda gösterdiği performans internet hızını etkiliyor mu? Yazımızda bu sorunun cevabını bulabilirsiniz.

    Antivirüs Programı Nedir ve Ne İşe Yarar?

    Antivirus programı, bilgisayar veya mobil cihazlarınızı zararlı yazılımlardan korumak için kullanılır. Bu programlar, sisteminize indirilen dosyaları veya internetten yüklediğiniz uygulamaları tarar ve virüs tespit ederse silerek sisteminizi korur. Ayrıca bazı antivirus programları, gerçek zamanlı koruma özelliği sayesinde sürekli sisteminizi tarar ve anında virüsleri tespit edebilir. Antivirüs programları cihazlarınızın güvenli kalmasına yardımcı olur. Kişisel bilgilerinizi ya da işinizle ilgili verilerin yanlış kişilerin eline geçmesi ihtimalinden korur.

    Antivirüs Programları Nasıl Çalışır?

    Antivirüs programı; gelen dosyaları veya ağ trafiğinden geçen kodu tarar. Tarama esnasında virüs bulaşan dosyalar, programlar ve uygulamalar tespit edilir. Cihazınızdan kaldırılan dosyalara benzeyen riskler varsa tespit için veritabanı ile karşılaştırma yapılır. Veri tabanına benzeyen eşleşmeler karantinaya alınır ve silinir. Bazı virüsten koruma programları, kötü amaçlı kodu kaldırmak için dosyaları temizlemeden önce izninizi ister. Onay gerektirmeyen virüs korumasını tercih ederseniz, kötü amaçlı programlar yazılım tarafından otomatik olarak kaldırılır.

    Otomatik Tarama

    Virüsten koruma programları genellikle bilgisayarınızı kötü amaçlı yazılımlara karşı haftada bir kez otomatik olarak tarar ve böylece sizin taramanıza gerek kalmaz.

    Tam Tarama

    Ön yükleme sürücünüzün yalnızca kritik kısımlarını kontrol eden otomatik taramaların aksine, tam taramalar bilgisayarınızdaki her dosyayı kontrol eder.

    Otomatik Güncelleme

    Virüsten koruma programları, virüs tanımları ve imzalarından oluşan geniş veri tabanlarına sahiptir. Bu veri tabanlarını en son tehditlere karşı korunmak için sık güncellemeler gerektirir.

    Antivirüs Programları İnternet Hızını Yavaşlatır mı?

    Antivirüs programları, bilgisayarınızın güvenliği için tarama yaparken işlemlerinizin aksaması ve internetin yavaşladığını düşünmeniz olasıdır. Virüs tarama zamanlamasını yanlış ayarlanması internet hızını etkileyebilir. Birçok antivirus programı, siz internette gezinirken veya dosyalar indirirken bilgisayarınızı tarama işlemi gerçekleştiriyor. Bu işlem internet hızını yavaşlatabilir.

    Ayrıca, antivirus programlarının arka planda çalışması, bilgisayarınızın işlemci ve bellek kullanımını arttırabilir. Bu da internet hızını yavaşlatabilir.
    Ancak antivirüs programlarından kaynaklanan internet hızı yavaşlamaları oldukça düşük ölçektedir. Güvenliğimizi sağladığı için bu programları kullanmaya devam etmek gerekir. İnterneti yavaşlatması halinde birkaç işlemle bu durumun önüne geçebilirsiniz ya da hızınızı etkileme ihtimalini düşürebilirsiniz.

    Antivirüs Programlarının İnternet Hızını Yavaşlatmasını Nasıl Önlersiniz?

    Antivirus programlarının internet hızını yavaşlatmasını önlemek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

    Tarama ayarlarını değiştirin: Birçok antivirus programı, internette gezinirken veya dosyalar indirirken bilgisayarınızı tarar. Bu işlem internet hızını yavaşlatabilir. Bu nedenle, tarama ayarlarını değiştirerek, sadece belirli zaman aralıklarında veya belirli dosya türlerinde tarama yapmasını sağlayabilirsiniz.

    Arka plandaki işlemleri azaltın: Antivirus programlarının arka planda çalışması, bilgisayarınızın işlemci ve bellek kullanımını arttırabilir. Bu nedenle, arka plandaki işlemleri azaltmak için antivirus programınızın ayarlarını inceleyin ve gerektiği kadar tarama yapmasını sağlayın.

    Başka programları kapatın: Bilgisayarınızın işlemci ve bellek kullanımını azaltmak için başka kullanmadığınız programları kapatabilirsiniz ya da kaldırabilirsiniz.

    Güncellemelere dikkat edin: Antivirus programlarının güncellemeleri internet hızını yavaşlatabilir. Bu işlemi zamanında yaparak işlemlerinizin hızını düşürmesinin önüne geçebilirsiniz.

    Cloud-based antivirus kullanın: Cloud-based antivirus programları, tarama işlemlerini sunucuda yapar ve yalnızca bu sonuçları bilgisayarınıza gönderir. Bu nedenle, internet hızınızı yavaşlatmazlar.

    Antivirüs programları ya da farklı birçok uygulamayı rahatlıkla kullanabilmek için fiber internet tercih edebilirsiniz. Üstelik TurkNet olarak kullanıcılarımıza fiber interneti taahhütsüz ve kotasız şekilde sunuyoruz. Altyapı sorgulama işleminin ardından çıkan sonuca göre kolaylıkla internet abonelik işlemi başlatabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar