turknet logo

İnternet Terimleri

Virüs Nedir? Antivirüs Programları Ne İşe Yarar?

Haziran, 2022
Paylaş
  • 3802
  • Virüs Nedir? Antivirüs Programları Ne İşe Yarar?

    Virüs ya da bilgisayar virüsü uzun zamandır hayatımızda olan bir kavram. Temelde bunlar birer birer bilgisayar programıdır. Artık günümüzde “Kötü Amaçlı Yazılım” olarak ifade edilen bu programlar kullanıcının izni ya da bilgisi dahilinde olmadan sisteme giriş yaparlar. En önemli özellikleri kendilerini başka dosyaların içerisinde gizlemeleri ve çoğalmalarıdır. Bu da aslında bir çeşit savunma mekanizmasıdır. Bu virüsler kötü amaçlı yazılım geliştiriciler tarafından hazırlanır. Günümüzde popüler bir terim olan “Hacker” bu geliştiriciler için de kullanılmaktadır. Bu virüsleri geliştirilme amaçları genel olarak bilgi hırsızlığıdır. Bilgisayarınıza girerek içerisinde yer alan verilere ulaşır ve kendisini çoğaltarak diğer bilgisayara da girmeye çalışır. Bir bilgisayar virüsü bilgisayarınızda yer alan verileri bozabilir, silebilir ya da e-posta programları yardımı ile diğer bilgisayarlara yayılmaya çalışır.

    Virüs Temizleme ve Korunma

    İlk dönemlerde taşınabilir disklerle daha çok yayılan bu yazılımlar günümüzde artık en çok e-posta yoluyla yayılır. Diğer bir yayılma yolu da bilgisayarınıza indirmeye çalıştığınız dosyalardır. Özellikle korsan dosyalarda çokça rastlanır. Dolandırıcılığa maruz kalmamak için her zaman güvenilir kaynaklardan veri alışverişi yapmalısınız. Gelen e-postalara titizlikle yaklaşmalı ve bilmediğiniz, tanımadığınız e-postaları açmamaya özen göstermelisiniz. Ayrıca bilgisayarınıza bir virüs programı kurarak önlem alabilirsiniz. Kötü amaçlı yazılımların onlarca farklı çeşidi vardır. Solucan, Truva atı, casus yazılımlar, dolandırıcı güvenlik yazılımı gibi yazılımlar birkaç örneği. Birçok bilgimizin yer aldığı bilgisayarımızı bu tarz yazılımlardan korumak için son derece dikkatli olmalıyız.

    Antivirüs Programı Nedir? Ne İşe Yarar?

    Antivirüs programları pek çoğumuz için bilgisayarda duran ama pek işe yaradığına inanmadığımız yazılımlardır. Hatta bazen bilgisayar yavaşlamasın diye bu programlardan vazgeçip sildiğimiz dahi oluyor. Ancak virüslere karşı alabileceğimiz bu küçük önlem oldukça etkili.

    Antivirüs programları genel olarak kötü amaçlı yazılımlara karşı geliştirilen koruma kalkanlarıdır. Kişisel cihazlarımızı bu programlar sayesinde birçok virüsten koruyoruz.

    Bilgisayarların ağ aracılığı ile birbirleriyle iletişime geçmeye başladığı zamandan bu yana kötü amaçlı yazılımlar hayatımızda. Her an çeşitli ağlarda virüsler yayılıyor ve yeni virüsler oluşturuluyor. Cihazlarımızın olağan çalışma şeklini korumak ya da içerisinde yer alan bilgileri korumaya almak için güvenilir Antivirüs programlarını kullanmak gerekir.

    Ancak Antivirüs arama sırasında internette karşımıza çıkacak korsan yazılımlardan uzak durmak en mantıklısıdır. Bu korsan yazılımlar aracılığı ile bırakın cihazınızı korumayı direkt olarak virüs bulaştırabilirsiniz. O sebeple en güvenilir olanları tercih etmelisiniz.

    Antivirüs programları, kötü amaçlı bir yazılımla karşılaştığında ilk olarak ilk olarak kullanıcıya bir mesaj iletir ve ardından virüs içerdiğini düşünüyorsa yazılımı karantinaya alır. Bu karantinanın ardından çoğunlukla siler. Ancak bazı durumlarda aşırı bir tehdit görmüyorsa silip silmeme konusunda sizden onay alır. Bu programları genel olarak siber güvenlik alanında uzman firmalar piyasaya sürer. Ayrıca düzenli olarak güncellemeler gönderir. Bazı kullanıcılar bu güncellemelerden şikâyetçi olsa da oldukça önemlidir. Sebebi ise sürekli olarak yeni nesil bir kötü amaçlı yazılım oluşturulmasıdır. Bunları tespit eden firmalar çözüm olarak programı günceller.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar