turknet logo

İnternet Terimleri

Bant Genişliği Nedir?

Şubat, 2022
Paylaş
  • 16245
  • Bant Genişliği Nedir?

    Bant genişliği, bir cihazın belirli bir miktarda aldığı veri miktarı olarak tanımlanabilir. Bir kanalın bant genişliği ne kadar fazlaysa taşınabilecek veri sayısı da o kadar artar. Veri aktarımının kapasitesini bant genişliğinin ne kadar olduğu belirler. Özellikle şirketler için bant genişliği kavramı önemlidir. Çünkü şirketler fazla miktarda veri aktarımı yapabilirler. Bu yazımızda sizler için bant genişliği nedir? Sorusunun cevabını verdik.

    Bant Genişliği Ne Demektir?

    Bant genişliği, en basit tanımıyla bir veri iletim kapasitesidir. Eğer bant genişliği fazla olursa iletilebilecek verinin kapasitesi de artar. Bant genişliğinin ifadesi Hertz (Hez) ya da bit per second (bps) şeklinde yapılabilir. Eğer sinyal sayısal ise bps, analog ise Hertz şeklinde ifade edilir. Hertz cinsinden bant genişliği, elektronik, bilgi teorisi, dijital iletişim, radyo iletişimi ve sinyal işleme dahil olmak üzere birçok alanda merkezi bir kavramdır. Ayrıca belirli bir iletişim kanalının kapasitesinin belirleyicilerinden biridir. Bant genişliği kavramı sadece internet için değil, iletişim gibi konularda da önemli olduğundan devletler için de oldukça önemlidir. 

    İnternette Bant Genişliği

    İnternetteki bant genişliği de internetin frekansının iletim kapasitesidir. Hem kullanıcılar hem de internet siteleri için önemlidir. Popüler olan internet siteleri büyük bant genişliği kullanırlar. Böylece veri trafiği daha hızlı olur. Bant genişliği, Download ve Upload hızı, yüksek ya da düşük ping gibi kavramları belirler. Eğer bant genişliğiniz az olursa Download ve Upload hızı da düşük, ping değeri ise fazla olur. Altyapı da oldukça etkili bir faktördür. Bulunduğunuz bölgedeki altyapı ile ilgili bilgi almak için altyapı sorgulama işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Fiber internet tek seferde ADSL internete göre daha fazla veri iletebilir ve bant genişliği daha fazladır. Kendi bağlantınızın bant genişliğini öğrenmek istiyorsanız internette bant genişliği testleri bulunur. Bant genişliğinizi sık sık kontrol ederek olası sorunların önüne geçebilirsiniz. Ayrıca bant genişliğini düzenli periyotlarda ölçen uygulamalar da bulunmaktadır. Eğer ölçmeyi unutuyorsanız bu uygulamalardan birini indirerek de bant genişliğinizi ölçebilirsiniz. 

    İnternette İdeal Bant Genişliği

    Bu bant genişliği ilettiğiniz veri boyutuna, internet kullanımınıza ve hatta ne kadar kalabalık bir yerde olduğunuza göre bile değişebilir. Fakat ideal olarak 2,4 GHz için bant genişliğiniz 20 MHz olmalıdır. Fakat bu ev interneti için geçerlidir. Eğer bir internet siteniz varsa bu bant genişliği yeterli olmayabilir. Bunu hesaplamak için de bazı formüller mevcuttur. Sitenizin veri akışı, günlük ortalama siteyi kullanan insan sayısı, sitenizin boyutu gibi faktörleri kullanarak bant genişliğinizi hesaplamanız mümkündür. 

    Bant Genişliği Artırma

    Bant genişliğini dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.  Bunu modem üzerinden yapmanız gerekir. İlk önce bir bilgisayar kullanarak modem arayüzüne girmelisiniz. Modem arayüzünde bant genişliği ayarları gibi bir bölüm görmeniz gerekir. Ona girince mevcut ağınızın bant genişliği hakkında genişlik miktarı ya da verilerin trafiği gibi ayrıntıları görebilirsiniz. Ayarlarken en fazla 40 en az 20 MHz seçeneği vardır. 40 MHz her zaman daha iyidir gibi bir şey de yok. İnternet kullanım miktarınıza, yerinize, veri trafiğine göre tercih yapmalısınız. Apartman gibi yoğun nüfuslu yerlerde etrafınızdaki diğer insanların daha az kullandığı hatları tercih etmeniz veri trafiğinde daha az sorun yaşamanızı sağlar.

    Bant genişliğini artırmak için sunucu sayısını arttırabilirsiniz; çünkü sunucular artınca bu sunucuların bant genişliği de birbirlerinden bağımsız olur. Tek bir sunucu üzerinden yaptığınız veri alışverişine göre birden fazla sunucu kullanmak daha mantıklıdır. Ping artmaması için ise bu sunucuların Türkiye’de olmasına dikkat edin. Başka ülkelerdeki sunucularda mesafe arttığı için veri kaybı yaşanabilir ve internet hızınız mesafeye göre doğru orantılı olarak düşer. 

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar