Backdrop with scrolling

İnternet Teknolojileri

Beamforming Nedir? Wi-Fi’da Ne İşe Yarar?

Ağustos, 2022
Paylaş
  • 510
  • Teknolojinin gelişmesi ile birlikte internet kullanımında da ciddi bir artış meydana geliyor. Telefon, tablet, dizüstü bilgisayar gibi birçok akıllı cihazdan internete bağlanarak bir dizi işlemi gerçekleştirebiliyoruz. Eğitimden eğlenceye, iş hayatından sosyalleşmeye kadar birçok alanda interneti kullanıyoruz. Özellikle son zamanlarda online eğitim ve evden çalışma durumu internet kullanımının daha da artmasına sebep oldu. 

    İnternetin bu kadar yaygın kullanılması ve birden fazla cihazın tek bir modeme bağlı olması internet sinyalinin gücünü düşürebiliyor. İnternet sinyalinin düşmesi de kullanılan internetin hızının ve kalitesinin düşmesine sebep oluyor. Beamforming teknolojisi ise modem üzerine bağlı olan cihazlara Wİ-Fİ sinyalinin eşit dağılmasını sağlıyor. İçeriğimizin devamında Beamforming teknolojisini ayrıntılı bir şekilde ele alacağız.

    Beamforming Nedir? 

    Birçok ağ türünde bulunan Beamforming teknolojisi Wİ-Fİ ağına bağlanmak isteyen cihazlar için antenler aracılığı ile sinyal dağılımını gerçekleştiriyor. Bu sayede Wİ-Fİ ağının sinyal kapsama alanı, cihazların bulunduğu alana göre şekilleniyor. Bu şekilde ağa bağlanan cihazlar da daha güçlü bir bağlantı elde ediyor. 

    Daha güçlü bir bağlantı kalitesine sahip olmak, bu teknoloji sayesinde gerçekleşiyor. Beamforming teknolojisi, bağlantı sorununu ortadan kaldırıyor. Türkçe çevirisi “Hüzmeleme Teknolojisi” olan Beamforming teknolojisi, ağa bağlanmak isteyen cihazların bulunduğu konuma göre sinyalinin gücünü arttırarak kullanıcılara daha yüksek ve kaliteli ağ bağlantısı sağlıyor.

    Beamforming Ne İşe Yarar? 

    Wİ-Fİ, teknolojik cihazların herhangi bir kablo aracılığı olmadan internete bağlanmasını sağlayan bir ağdır. Peki, Beamforming teknolojisinin Wİ-Fİ ağında ne işlevi vardır? 

    Wİ-Fİ ağına bağlanmak isteyen akıllı cihazların sayısı ve kullanımı arttıkça internet hızında düşme ve yavaşlama olabilir. Özellikle ev, ofis, cafe gibi alanlarda birden çok cihazın, farklı noktalardan Wİ-Fİ ağına bağlanmak istemesi, internet kalitesinin yavaşlamasına neden olmaktadır. 

    Bu gibi durumlarda farklı birçok noktadan ağa bağlanmak için beamforming teknolojisi kullanılmalıdır. Örneğin; zamanının çoğunu evde geçiren birisi, cep telefonunu ya da dizüstü bilgisayarını evin farklı odalarında kullanabilir. Çalışma odasında işini yaparken, yatak odası ya da oturma odasında film izleyebilir. Beamforming (Hüzmeleme) teknolojisi, TP-Link cihazlarının neredeyse tamamında bulunur. 

    Ağa bağlanmak isteyen cihazlara, bulundukları konuma göre sinyal dağılımı düzenlenir. Bu sinyal dağılımı, bağlı olan cihaza daha yüksek bant genişliği ve kesintisiz kablosuz internet kullanımı sunar. Böylece sabit Wİ-Fİ hüzme bulutu yerine cihaza göre şekil değiştirebilen bir hüzme bulutu ortaya çıkar. Ağa bağlı olan cihazların yeri değiştikçe bu hüzme bulutlarının da yeri cihazlara göre yeniden şekil değiştirir.

    Beamforming Avantajları Nelerdir? 

    Wİ-Fİ ağına bağlı olan cihazların konumuna göre sinyal gücünü ve yönünü değiştiren Beamforming teknolojisinin bazı avantajları vardır. Bu avantajların bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

    İnternet kullanımının artması ile birlikte yaşanan sinyal probleminin önüne geçmeyi sağlayan Beamforming teknolojisinin ne olduğunu ve kullanıcılara sağladığı avantajları içeriğimizde ele aldık. Daha kaliteli bir internet deneyimine sahip olmak isterseniz Beamforming teknolojisinin kullanıldığı ağları seçerek bu eşsiz deneyimi kolaylıkla yaşayabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar