turknet logo

Teknoloji

Big Data (Büyük Veri) Nedir? Nerelerde ve Nasıl Kullanılır?

Ağustos, 2022
Paylaş
  • 3784
  • Big Data (Büyük Veri) Nedir? Nerelerde ve Nasıl Kullanılır?

    İnsanlık tarihinden itibaren dünyayı şekillendiren birçok güç olmuştur. Ateşin, buharlı makinelerin ve elektriğin icadı gibi gelişmeler bu şekillendirici gücün en büyük örnekleridir. Yakın dönemde ise güç kavramı çok farklı bir yöne evrilmiştir. Kas gücünden makineleşmeye, makineleşmeden veriye dayalı bir hal almıştır. Endüstri 4.0 denilen veriye dayalı, verinin her şey olduğu bir dönemdeyiz. Bu dönemin ise en önemli kavramı “Big Data” yani “Büyük Veri”dir. Büyük veriyi daha ayrıntılı şekilde ele alalım.

    Big Data (Büyük Veri) Nedir?

    Büyük veri, verilerin anlamlı hale getirilmiş halidir. Veriler analiz edilir, sınıflandırılır, işlenir ve böylelikle bir veri yığını halinde değil anlamlandırılmış bir halde kullanılabilir bilgi kaynaklarına dönüşür. Veriler üç aşamalı olarak Big Data haline gelir; 

    Big Data’nın Temel Özellikleri Nelerdir?

    Büyük veri beş ana bileşenden oluşmaktadır. Bunlar şu şekilde listelenebilir:

    Big Data (Büyük Veri) Neden Önemlidir?

    Veri günümüzde yeri doldurulamaz bir öneme sahiptir. Turizmden sanayiye, eğitimden sağlığa her sektörde verinin önemi göz ardı edilemez bir boyuttadır. Endüstri 4.0 ve öncesinde tüketici odaklı değil iş odaklı bir düzen vardı. Bu düzen doğrultusunda üretilen ürün vardı ve bu ürün satılırdı. Talep doğrultusunda ürünün üretimi arttırılır ya da azaltmalıdır. Fakat günümüzde her alanda çok büyük bir rekabet söz konusu bu sebeple ürün üretmek değil ürünü tüketici isteklerine göre üretmek önemli hale geldi. Tüketiciyi anlamak, beğenilerini öğrenmek, ihtiyaçlarını ve ihtiyacı olabilecek zamanları bulmak önemli hale geldi. Bir örnekle ele alabiliriz. 

    Bir elbise almak istiyorsunuz diyelim. İnternet sitesinden yalnızca bir elbiseye baktınız. Sistem bunu algılar ve sizin önünüze elbise getirir. Diyelim ki bebek bezi, mama, bebek kıyafetleri üzerine bir arama yaptınız. Sistem sizin bir ebeveyn olduğunuzu algılar ve size bebek ürünlerini daha çok gösterir. Bu örnekler büyük verinin yalnızca küçük bir kısmını oluşturur.

    Büyük Veri Teknolojileri ve Veri Analitiği

    Büyük verilerin analizini kolay bir şekilde yönetmek için geliştirilen çeşitli teknolojiler ve araçlar bulunmaktadır. Bu araç ve teknolojilerden bazıları şunlardır;

    Big Data (Büyük Veri) Kullanım Alanları Nelerdir?

    Büyük veri günümüzde her alanda kullanılmaktadır. Elinizdeki telefonlardan sanayi sektöründe kullanılan cihazlara kadar büyük veri yer almaktadır. En basit örnek ise aslında çok uzaklarda değil evlerinizin içerisindedir. Araca bindiğimizde evinize ulaşmadan evin havalandırılması, ısının ayarlanması akıllı cihazların varlığını sizlere göstermektedir. Evin içine girdiğimizde ışığın otomatik olarak yanması, akıllı robot süpürgelerinin evin her alanın haritasını çıkarıp temizlik yapması kullanım alanlarına örnek olarak verilebilir.

    Gerek günlük yaşantınızda gerekse de iş hayatınızda işinizi kolaylaştıracak büyük veri oldukça önemli bir yere sahiptir. Teknolojinin giderek gelişmesi ve genişlemesiyle birlikte kullanım alanlarında artış görülmesi muhtemeldir.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar