turknet logo

Oyun Dünyası

Bilgisayarın Oyun Performansını Artırmak için Neler Yapılabilir?

Eylül, 2022
Paylaş
  • 2388
  • Bilgisayarın Oyun Performansını Artırmak için Neler Yapılabilir?

    Uzun zamandır kendi bilgisayarında oyun oynayan ya da oyun oynamak için özel tasarlanmış bilgisayarları kullanan oyuncular, bilgisayarlarının oyun performansı ile alakalı sorunlar yaşayabilir. Bu durumun birden fazla sebebi vardır. Örneğin; bazı oyunlar bilgisayarın özelliklerine etki edebilir ya da kendi özelliklerine göre ayarlayabilir. Bu durum da performansın azalmasına sebep olabilir. Benzer durumlar yaşayan kullanıcılar performansı geliştirmenin zor olduğunu düşünse de, aslında birkaç ufak dokunuş bile bu konuda gelişim sağlayacaktır.

    Bilgisayarın Oyun Performansını Artırmak için Yapılabilecekler

    Oyuncular, bazen bilgisayarlarının oyun performansında bir düşüş yaşayabilmektedir. Böyle bir sorunla karşı karşıya kalan kullanıcılar için, bilgisayarlarının performansını geliştirebilmek adına kullanabilecekleri bazı yöntemler bulunmaktadır. Bunlardan birkaçı aşağıda verilmiştir:

    Bilgisayarlarının oyun performansı ile alakalı sorun yaşayan kullanıcıların izlemesi gereken ilk adım bilgisayar bileşenlerine hâkim olmaktır. Kendi bilgisayarını iyi tanıyan bir kullanıcı, performansının düşmesine sebep olan durumları da iyi analiz edebilecektir. Dolayısıyla, performansın yükseltilmesi için doğru adımları uygulayacaktır.

    Özellikle Windows 10 işletim sistemine sahip oyun kullanıcıları baz alınırsa, bilgisayara yüklenen güncellemelerin eksiksiz yapılması bilgisayarın performansı için çok önemlidir. Gelen her yeni güncelleme, bilgisayarın performansının iyileşebilmesi için yenilik demektir.

    Tıpkı işletim sisteminde olduğu gibi, bir bilgisayara ait tüm bileşenlerin güncel olduğundan emin olmak, bilgisayarın oyun performansının iyileştirilebilmesi açısından önemlidir. Örneğin; güncel sürücüsü kurulu olan bir ekran kartı bilgisayarın performansını ciddi ölçüde artıracaktır. Benzer şekilde anakart yonga seti, ses ve ağ sürücüleri açısından güncel sürücülerin kullanılması ve güncel değilse değiştirilmesi bilgisayarın performansını doğrudan etkiler.

    Kullanıcıların bilgisayarlarında yer kaplayan gereksiz uygulamaların tümü zamanla bilgisayarın oyun performansını da etkileyecektir. Bu nedenle gereksiz ya da kullanılmayan uygulamaların kaldırılması, performansın güçlendirilmesi için önemlidir. Özellikle de arka planda çalışmaya devam eden uygulamalar, bu durumdan haberi olmayan kullanıcılar için bilgisayarlarına büyük zarar verir. Yeniden Windows 10 kullanıcıları için örnek verecek olursak;

    Ayarlar “> Uygulamalar> Uygulamalar ve özellikler” sıralaması ile gereksiz ya da kullanılmayan uygulamaları rahatça kontrol edebilir ve bunları bilgisayarlarından kaldırabilirler.

    Oyun performansının iyileştirilebilmesi için izlenebilecek başka bir yol da bilgisayara “en iyi performans” ayarının kurulmasıdır.

    Bu noktada kullanıcılar ilk olarak Bu Bilgisayar> Özellikler seçeneğine giriş yapmalıdırlar.

    Bir sonraki adımda Gelişmiş sistem ayarları> Gelişmiş sekmesinden Performans bölümüne ve bu bölüme ait ayarlara giriş yapılması gerekir.

    Son adımda ise bu ekrandan “En iyi performans için ayarla” seçeneğini kabul eden kullanıcılar, bazı Windows görsellerinden vazgeçerek çok daha yüksek bir performansa sahip olabilir.

    Bilgisayarların performansını etkileyen bir başka etken de pil ayarlarıdır. Bu noktada da kullanıcılar kolaylıkla birtakım ayarları değiştirerek daha yüksek oyun performansına sahip olabilir. Bu süreçte ilk adım olarak Denetim MasasıGüç Seçenekleri sekmeleri kullanılmalıdır. Bu ekranda yer alan “Ek planları gizle” pil ayarları için var olan seçeneklerin genişlemesini sağlar. Son olarak, bu ekranda karşımıza çıkan “Yüksek Performans” seçeneği, bilgisayarın güç tasarrufu sağlamasına değil performansına odaklandığı için, bilgisayarlarının oyun performansını artırmak isteyen kullanıcılar için tam bir çözüm sağlayacaktır.

    Bilgisayarlarının oyun performansından memnun olmayan ve daha yüksek bir performans bekleyen kullanıcılar birkaç basit değişiklik yaparak bu istedikleri performansa sahip olabilir. Bu noktada bilgisayarı tanımak, performansın düşmesine neden olan sebepleri anlayabilmek çok önemlidir. 

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar