turknet logo

İnternet Teknolojileri

Boş Port Nedir? Ne Zaman Tanımlanır?

Ağustos, 2022
Paylaş
  • 6884
  • Boş Port Nedir? Ne Zaman Tanımlanır?

    Günümüzde internet bağlantısı bir evin olmazsa olmazları arasındadır. Özellikle pandemi döneminde iş yerlerinin ve eğitimin online bir platforma geçiş yapması insanları internet aboneliği yapmaya zorunlu kılmıştır.  Bu abonelik işlemleri sırasında pek çok abonenin karşısına “port” kelimesi çıkmıştır. Türkçeye çevrildiğinde liman anlamı taşıyan bu portlar tıpkı bir liman gibi bilgisayarlarda veri yükleme ve boşaltma işlevlerini gerçekleştirir. İnternet erişiminde portlar çok önemlidir. Eğer bulunamazsa abonelik gerçekleşemez ve boş porta ihtiyaç duyulur. İnternet kullanıcıların sıklıkla karıştırdığı boş port kavramını ayrıntılı bir şekilde inceleyelim.

    Boş Port Nedir? 

    Bilgisayarlar nesnelerin interneti sayesinde birbirleriyle sürekli iletişim halindedir. Bu iletişimin olması için cihazın da bir IP adresine sahip olması gerekmektedir. Her cihazın IP adresi kendine özeldir. IP adresini insanların isimleri gibi düşünebiliriz. İletişim halinde olan cihazlar birbirlerine veri gönderir ve veri alırlar. Bu veri alışverişinin mümkün olması için ise bir araca ihtiyaç vardır. İnsanların köprü kullanması gibi cihazlarda köprü kullanır. Bu köprünün adı porttur. Bilgisayarlar arasındaki ağ bağlantılarıdır. Bu ağ bağlantıları sayesinde veri alışverişi gerçekleşir.

    İnternet bağlatmak istediğinizde sizlere tanımlı olan bir portunuz olması gerekmektedir. Eğer size ait bir port tanımlanmazsa maalesef internet bağlatamazsınız. İşte bu durumda boş port bulmanız ve almanız gerekmektedir. Port bulamama durumu yaşayanlar ise evini değiştirmek zorunda dahi kalmaktadır.  

    İnternet bağlatılması için portun önemli olduğunu söylemiştik. Portların boş olmaması durumunun aslında birkaç ana sebebi vardır. Başlıca sebebi binada bulunan internetin hane sayısına yeterli olmaması veya ana santraldeki portlarda boş yer olmamasıdır. Bazı durumlarda ise port sorunu bina kaynaklı değildir.  Bölgesel kaynaklı port sorunu da olabilir. Bu durumda yapılması gereken tek şey altyapının oluşturulmasıdır. Bu sebepten ötürü bulunduğunuz bölgede boş port olup olmadığını öğrenmek için ilk olarak altyapı sorgulama işlemi yapabilirsiniz.

    Port Doluluğu ile Karşılaşıldığında Ne Yapılmalıdır?

    Son yıllarda ev interneti bağlatmak isteyen kullanıcı sayısı oldukça fazladır. Bu sebeple internet bağlatmak için gittiğinizde port doluluğu ile karşılaşmanız normaldir. Yalnızca çok fazla talep olduğu için değil altyapı yetersizliği sebebi ile de port doluluğu olduğu söylenebilir. Böyle bir durumda siz başvuru yaparsınız ve beklemeye alınırsınız. Sonrasında ise operasyon ekipleri port havuzunu genişletmek için altyapı sağlayıcıları ile iletişime geçer. Başvuru sürecini dilediğiniz yollardan gerçekleştirebilirsiniz. Kimi zaman bu bekleme süreci çok kısa olabileceği gibi kimi zaman daha uzun olabilir.

    Boş Port Nasıl Tanımlanır?

    Boş portun tanımlanması için öncelikle başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvuru sonrasında beklemeye alınırsınız. Yapılan kontroller ve incelemeler sonrasında müşteri düzenli olarak bilgilendirilir. Altyapı olup olmadığı kontrol edilir. Saptanan sorun sonrası çözüm yollarına başvurulur. Tüm bu sürecin başlaması için öncelikle başvurunuzu yapmış olmanız gerekmektedir. İnternet bağlatmak istediğiniz yere doğrudan dilekçe yazarak port sorununu iletebileceğiniz gibi gidip yüz yüze de halledebilirsiniz. Bulunduğunuz yerde internet altyapısı yok ise yapılabilecek bir diğer şey ise taşınabilir modemlerdir. Sim kartınızı takıp kullanabileceğiniz bu modemleri her yerde kullanabilirsiniz. 

    Boş Port Kaç Günde Açılır?

    Boş port açma işlemi için yapmanız gerekenleri üstte ayrıntılı bir şekilde anlattık. Başvuru sonrası yapılacak son adım ise portun açılma süresini beklemek. Başvuru yaptığınız firmadan bekleme süresi hakkında bilgi alabilirsiniz. TurkNet’e başvuru yaptığınızda ise 2-3 iş günü içerisinde görevliler evinize kadar gelip kurulumu kolaylıkla gerçekleştirecektir. 

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar