turknet logo

İnternet Teknolojileri

Bulut Teknolojisi Nedir? Ne İşe Yarar?

Nisan, 2022
Paylaş
  • 11202
  • Bulut Teknolojisi Nedir? Ne İşe Yarar?

    Dosyaları buluta attık mı? Şu anda bulutta mıyız? Bunları bulutta mı tutalım? Muhtemelen bu soruların etrafımızda sorulduğuna zaman zaman şahit olmuşuzdur. Peki hayatımızda artık bu kadar yer tutan bu bulut teknolojisi nedir, bulut çözümleri bize neler sunar?

    Günümüzde herkes birden fazla teknolojik cihaz kullanılıyor. Bilgisayar, telefon, tablet, televizyon ve oyun konsolu bu teknolojik cihazlardan sadece bazıları. Hepsinde de çok fazla dosya, kişisel veri ve fotoğraf bulunuyor. Fakat bu cihazların sahip olduğu belirli bir depolama alanı var ve çoğu zaman sahip olduğunuz her dosyayı kaydetmek için bu depolama alanları yetmiyor. Bu durumda da cloud yani bulut teknolojisi devreye giriyor. “Bulut teknolojisi nedir ve ne işe yarar?” sorularının cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

    Bulut Teknolojisi Nedir?

    Bulut teknolojisi, en basit tanımıyla dijital bir ağ ile kullanıcıların verilerini tutar. Verileriniz, telefonunuzun ya da bilgisayarın hafızasında yer kaplamadan bulut teknolojisi üzerinde muhafaza edilir. Diğer cihazlarınızdan da e-posta ve şifrenizle bu verilerinize ve dosyalarınıza erişim sağlayabiliyorsunuz. Böylece bulut teknolojisi hem depolama yapmanızı hem de diğer cihazlarınız arasında veri alışverişi yapmanızı sağlıyor.

    Bulut Teknolojisi Nasıl Çalışır?

    Bulut teknolojisi, çeşitli yazılımlar aracılığıyla internet üzerinden depolama yapmanızı sağlar. Sanal depolama ile de verileriniz internet üzerinde depolanır. Böylece sabit disk gibi fiziksel depolama alanlarına ihtiyacınız kalmaz. Ayrıca istediğiniz anda da verilerinize erişebilirsiniz. Bulut teknolojisi, API yani uygulama programlama arayüzü ile depolama yapar ve ayrıca üç kategoride hizmet sağlar: IaaS (altyapı), PaaS (platform), SaaS (yazılım). 

    Bulut Teknolojisi Ne İşe Yarar?

    Günümüzde bireysel ya da kurumsal fark etmeksizin her kullanıcı ve şirket bulut teknolojisinden faydalanıyor. Özellikle aktif internet kullanıcıları için bulut teknolojisi olmazsa olmaz haline geldi. Bulut teknolojisi sayesinde depolama, yazılım, bilgi işlem hizmetleri, durum kurtarma ve kullanıcılar arasında veri paylaşımı gibi hizmetlerin birçoğu internet üzerinden sanal bir şekilde gerçekleşir. Sadece bireyler arasında değil, kurumlar arasında da oldukça sık kullanılır. Sağlık kuruluşlarından güvenlik firmalarına kadar her kurum kendi çalışma alanını iyileştirmek ve müşterilerine en kaliteli hizmeti götürmek için bulut teknolojisinden faydalanırlar.

    Bulut Teknolojisinin Avantajları Nelerdir?

    Bulut teknolojisinin en büyük avantajı herhangi bir diske gerek olmadan verilerinizi depolayabilmeniz ve bunlara istediğiniz zaman istediğiniz cihazdan erişebilmenizdir. Büyük boyutlu belgelerinizin de telefonunuzda ya da bilgisayarınızda çok fazla yer kapladığını düşünmenize gerek kalmaz. Başka cihazlarda da sadece e-posta adresiniz ve şifrenizi girerek fotoğraflarınıza, videolarınıza ve diğer pek çok verinize anında ulaşabilirsiniz. Bir diğer avantajı ise bulut teknolojisinin herhangi bir kurulum gerektirmemesidir. Genellikle mobil cihazlarınızda bu uygulamalar halihazırda yüklü olarak gelir. Eğer bulunmuyorsa Google Play ya da AppStore üzerinden kolayca indirebilirsiniz. Böylece herhangi bir kurumla uğraşmadan bulut teknolojisini kullanabilirsiniz. Kurumsal firmaların da bulut teknolojisini kullanmaları onları büyük bir maliyetten kurtarabilir. Böylece şirketler, yazılım kurma ya da veri merkezi kurma gibi faaliyetler için ekstra para ödemek zorunda kalmaz. Ayrıca verileriniz bulut teknolojisinde yedekli halde tutulur. Bu sayede telefonunuza ya da bilgisayarınıza bir şey olduğu takdirde verilerinizi kaybetmezsiniz. Bu açıdan da bulut teknolojisinin güvenliği artırdığını söyleyebiliriz.

    Bulut teknolojisi aynı zamanda verilerinizi de olası tehditlere karşı korur. Dosyalarınızı istediğiniz kişiler ile de paylaşabiliyorsunuz. Sizin izin vermediğiniz hiç kimse dosyalarınıza erişim sağlayamıyor. İnternet bağlantınız olduğu halde istediğiniz zaman ve istediğiniz yerde verilerinize ve bilgi işlem kaynaklarına ulaşabilirsiniz. Bulut teknolojisi, HDD’lere göre çok daha fazla bir depolama alanı sağlıyor. Bulut teknolojisinin belki de tek dezavantajı sadece internet varken verilerinize ulaşabilmeniz. Çünkü verileriniz internet üzerinde sanal bir depolamayla korunuyor. Bu sebeple de eğer bulunduğunuz yerde internet bağlantınız yoksa verilerinize erişemiyorsunuz. Fakat çevrimdışı hâldeyken dosyaları görüntülemenize olanak sağlayan çeşitli uygulamalar sayesinde, internet erişiminiz varken bu dosyaları cihazınıza indirip bağlantınız olmadan da kullanabilir hâle gelebiliyorsunuz. 

    Bulut teknolojileri, kurumların iş yüklerini buluta taşımasını ve her yerden erişilebilir olmasını sağlıyor. Bu açıdan, iş yapma şeklimizi birçok yönden değiştirdiğini söyleyebiliriz. Aynı zamanda bulut servislerle çalışan teknolojiler sayesinde birbirimizle iletişim kurma şeklimizi de değiştirdiğini gözlemlemek mümkün. Önümüzdeki dönemlerde bulut teknolojilerin hayatımızı kolaylaştıran yepyeni çözümler sunduğuna şahit olacağız. Bulut teknolojilerden yüksek kalitede yararlanabilmek için TurkNet olarak kendi altyapımızla sunduğumuz GigaFiber hizmetimizden yararlanabilirsiniz. Altyapı sorgulama yaparak adresinizde alabileceğiniz internet hızınızı öğrenebilir ve İnternet Abonelik Başvurunuzu hızlı ve kolayca yapabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar