turknet logo

Güncel Yaşam

CDN ve Peering Nedir? TurkNet’lilerin Hayatlarını Nasıl Etkiliyor?

Mayıs, 2022
Paylaş
  • 2959
  • CDN ve Peering Nedir? TurkNet’lilerin Hayatlarını Nasıl Etkiliyor?

    İnternet hızları, bu teknoloji ülkemize geldiği tarihten beri üzerine konuşulan ve tartışılan bir konu. Kullanıcıların genel olarak bu hizmeti kullanmak istediklerinde ilk sorguladıkları şey de yine hızlar oluyor. Fakat iyi bir internet deneyimi hızdan çok daha fazlası. Hatta internet hızları bile, yaygın olarak bilinenin aksine pek çok sayıda unsura bağlı. Kimi zaman çok yüksek hızlara sahip olsanız da tahmin ettiğiniz deneyimi yaşayamayabiliyorsunuz. İşte bu noktada operatörlerin daha iyi bir deneyim için ürettiği bazı çözümler var. TurkNet olarak biz de CDN ve Peering anlaşmaları sayesinde internet hızlarından maksimum verimi almanızı sağlıyoruz.

    CDN ve Peering Nedir?

    CDN, bir veriyi en düşük ağ ve işlem gecikmesi ile yani en hızlı bir şekilde kullanıcılara ulaştırmak üzere coğrafi olarak farklı bölgelerde konumlandırılmış sunuculara verilen isimdir. Yani bu sistem sayesinde bazı veriler size çok daha hızlı ulaşır.

    CDN ve Peering en temelde sitelerin verilerini kullanıcılara çok daha hızlı ulaşmasını sağlar. Peki bunun günlük hayatımıza direkt etkisi nedir?

    İnternet kullanımlarımız artık çoğunlukla bir platform üzerinden içerik tüketmeye dayalı. Bu bazen film, bazen müzik bazen de oyun gibi içerikler olabiliyor. Sizin internetiniz ne kadar hızlı olursa olsun bazı durumlarda platformda istediğiniz hızı alamayabiliyorsunuz. Bunun temel sebebi bahsi geçen platformların çok yoğun kullanımlara sahip olması ve sunucularının uzak olması. Yani sizin arabanız ne kadar güçlü olursa olsun trafikte belli bir hızın üzerine çıkamazsınız. Aslında durum bundan ibaret, siz trafiğe takılıyorsunuz.

    Netflix, Steam gibi platformları düşündüğünüzde karşınızda milyonlarca kullanıcı oluyor. Oluşan trafik sonucunda da siz ya içeriğe ulaşamıyor ya da çok düşük kalitede ulaşabiliyorsunuz.

    TurkNet’lilerin Dijital Platform Deneyimleri

    İnternet deneyimini 360 derece olarak ele alarak sadece hız konusunda değil tüm alanlarda kullanıcılarımızın deneyimlerini en iyiye taşımak istiyoruz. Onlarca mühendisimizin ve yüzlerce çalışanımızın temel vizyonu kullanıcı odaklı olmak. Bu noktada da TurkNet’lilerin ana internet trafiğine girmeden, daha hızlı daha konforlu bir deneyim yaşaması için CDN ve Peering anlaşmaları yapıyoruz.

    Yapılan bu anlaşmalar da Netflix, Steam gibi platformlara bağlantı hızlarını direkt olarak etkiliyor. Bağlantı hızlarının yer aldığı listelere bakıldığında da uzun süredir TurkNet’ten daha hızlısı yok! Bunların temel sebepleri hem bu anlaşmalar hem de maksimum hızda internet hizmeti sunmamız. Yani TurkNet’liler, bir platformda dizi izlemek istediği zaman ana internet trafiğine girmiyor ve kestirmeden bu içeriğe ulaşıyor. Böylece çok daha yüksek kalitede ve hızda bir deneyim yaşıyor.

    Dediğimiz gibi sadece yüksek hızlı internete sahip olmanız her platformu en iyi kalitede kullanabileceğiniz anlamına gelmiyor. Biz hem maksimum hızda hızlar sunuyor hem de bu hızları en verimli şekilde kullanabilmeniz için çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca bu çalışmalara da sürekli olarak bir yenisini ekliyoruz.

    TurkNet’li olduğunuz takdirde sürekli olarak gelişen, her geçen gün daha kaliteli bir deneyim yaşamaya hazırlıklı olun…

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar