turknet logo

İnternet Teknolojileri

Çocuklar için Güvenli İnternet Kullanımı Nasıl Olmalı?

Ağustos, 2022
Paylaş
  • 838
  • Çocuklar için Güvenli İnternet Kullanımı Nasıl Olmalı?

    Günümüzde internet erişimine pek çok cihazdan ve çok kolay bir şekilde ulaşmak mümkündür. Teknolojinin gelişimi ve dönüşümü ile birlikte mecralar da internet dünyasının vazgeçilmezi olmuştur. Değişen ve gelişen internet dünyası kullanıcılarına sınırsız bir deneyim sunarken tehlikeleri de beraberinde getirmektedir. Bu tehlikeler özellikle çocuklar göz önünde bulundurulduğunda dikkat edilmesi gereken bir husustur. 

    Çocuklar interneti pek çok amaçla kullanılmaktadır. Oyun oynamak, video izlemek, okul için araştırma yapmak veya sosyalleşmek bu kullanımlardan bazılarıdır. Peki bu mecraları kullanan çocuklarımızın güvenli bir internet kullanıcısı olduğundan emin miyiz? Her ne kadar çocuklarımızı zararlı ortamlardan, çevreden sakınsak da internet dünyasının da bir çevre olduğu unutulmamalıdır. Bu çevrede şiddet içerikli videolar, yetişkin reklamları, kumar veya bahis içerikleri, hatta sosyal mecralarda çocuklara karşı art niyetli insanlara kadar pek çok zararlı şey vardır. Hatta masum görünen online oyunlarda oyuncuların birbiri ile konuşması mümkün olduğu durumlar çocuklar için son derece sakıncalıdır. Art niyetli kişiler çocukları manipüle ederek kandırabilir ve zarar verebilir. 

    Çocuklar için Güvenli İnternet Ortamı Nasıl Oluşturulur?

    İlk olarak internet kullanımı ile ilgili çocuğunuzu bilinçlendirmelisiniz. Bu bilinci oluşturmak için ise ilk önce kendiniz araştırıp öğrenmelisiniz. Teknoloji konusunda her şeyi bilmenize gerek yok fakat çocuğunuzun kullandığı ve deneyimlediği mecralar hakkında bilgi edinmelisiniz. Günümüzde en çok karşılaşılan siber zorbalık kavramı hakkında kendinizi eğitmelisiniz. Her ne kadar size yabancı gelen bir kavram olsa dahi günümüzde başta çocuklar olmak üzere pek çok insan siber zorbalar tarafından psikolojik olarak zarar görmektedir. Bu durumu hafife almamanız gerekmektedir.

    İnternet kullanımına dair kurallar belirlemelisiniz. Belirlediğiniz kurallara uyup uymadığını takip etmelisiniz. Bu kurallar ayrıntılı ve net bir şekilde belirlenmelidir. Bunların başında çocuğunuzun fotoğraf ve kişisel bilgilerini paylaşmaması gelmelidir. Hangi okula gittiğini, ev adresini, kesinlikle paylaşmaması gerektiği konusunda çocuğunuzu mutlaka uyarmalısınız.  Diğer bir uyarı internet kullanım süresi konusunda olmalıdır. Orta okul öncesi 30 dk, ilkokul 45 dk, ortaokul 1 saat yeterli olacaktır. Çocuğunuz lise çağında ise bu süre sınırı çocuk ile birlikte karşılaştırılmalıdır.

    İletişim Her Zaman Önemli Bir Yer Tutar

    Çocuğunuzun internette neler yaptığını neler öğrendiğini sohbet havasında sormalı ve onunla konuşmalısınız. Böylelikle internette yaşadığı sorunları sizlerle paylaşacaktır. Çevrimiçi platformlarda kendini huzursuz hissederse veya rahatsız edici içerikler/kişilerle karşılaşırsa size söyleyecektir. Bu durumda sizden beklenen sadece bir öğretmen değil aynı anda bir öğrenci olmanızdır. Çocuğunuzun ilgi alanlarına saygı duyun ve ilgili olduğunuzu ona gösterin. Mümkün olduğu kadar siz de çocuğunuzun internet kullanımına dahil olabilirsiniz. Bu durumda kısıtlayıcı olamamaya ve kontrolcü davranmamaya dikkat edin.

    İnternete bağlı araçların kullanım alanlarını yatak odaları olarak belirlemeyin. Onları salona veya çalışma odalarına yönlendirin. Çocuğunuza güvenin ve onun hayatına saygı duyun. Bu demek değil ki onu göz ardı edin. Hayır kesinlikle internet filtreleri veya mümkünse çocuk kilitleri kullanın. İnternet ile gerçeklik arasındaki dengeyi kurmasında yardımcı olun. Önce siz örnek olun. Çocuklar ebeveynlerini örnek alır. 1 saat internet kullanım süresi olan bir çocuk ebeveynleri saatlerce internette olduğunda durumu ciddiye almaz. Bu durum onun daha da internete ilgili olmasına sebep olur. Hatta yasakladığınız durumlarda çocuk bu yasağı kırmaya daha istekli olacaktır. Çocuğunuzun internet alışkanlıklarını kontrol etmeden önce kendi kullanımlarınızı ve çocuğunuzun sizi nasıl bir internet kullanıcısı olarak gördüğünü düşünün ve ona göre bir yol haritası izleyin. 

    Kısaca özetlemek gerekirse internet kullanımı konusunda çocuklarınıza güvenin onlara baskı ve kısıtlamalarla değil mantıklı açıklamalarla gidin. Çocuklarınızla mutlaka konuşun ve ilgili davranın bu durumda yalnızca internet kullanımı konusunda yaşadıkları sorunları değil hayatının her alanında yaşadıkları sorunları sizlerle paylaşacaklardır. 

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar