turknet logo

Teknoloji

Çocuklar ve Gençler için Robotik Kodlamanın Faydaları

Nisan, 2023
Paylaş
  • 4272
  • Çocuklar ve Gençler için Robotik Kodlamanın Faydaları

    Günümüzde gelişen teknoloji hayatın pek çok yönünü etkiliyor. Bu değişimden etkilenenlerin başında ise çocuklar geliyor. Teknolojinin sunduğu yeni bilgi ve becerileri edinmek ise sanılanın aksine çocuklar için bir avantaj olabilir. Özellikle geleceğin teknolojisi olarak görülen bazı bilgi ve becerileri modern yöntemlerle öğrenmek, çocukların iş hayatlarında kullanabilecekleri becerileri çok küçük yaşlarda elde etmesine de yardımcı oluyor. Bunlar arasında giderek daha fazla ilgi görenlerden biri de robotik kodlama…

    Robotik kodlama, çocukların teknolojiyi öğrenmeleri ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmeleri için harika bir fırsat sunarken öğrencilerin problem çözme, iş birliği ve liderlik gibi önemli kazanımları elde etmelerine de yardımcı oluyor. Merak edenler için tüm detaylar Robotik Kodlamaya Giriş: Nedir ve Neden Önemlidir? yazımızda yer alıyor. Bu yazıda ise çocuklar için robotik kodlamanın faydalarını ve bu teknolojiyle ilgili eğitimlerin önemi hakkında tüm merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.

    Robotik Kodlama Çocuklara ve Gençlere Ne Kazandırır?

    Problem çözme becerilerini geliştirir: Çocuklar, robotların tasarlanması ve programlanması sırasında karşılaştıkları sorunları çözmek için yaratıcı çözümler üretmek zorundadır.

    Yaratıcı düşünmeye teşvik eder: Robotların tasarlanması ve programlanması sürecinde hedefe ulaşmak için farklı yolları deneyerek, ezber bozan fikirleri ortaya atmak için uğraşırlar.

    İş birliği ve iletişim becerileri güçlenir: Projeler genellikle bir ekip çalışması gerektirdiği için çocuklar bu projelerde birlikte çalışmayı öğrenirler ve iletişim becerilerini geliştirirler.

    Geleceğin teknolojisiyle erken yaşta tanışırlar: Bu sayede, gelecekteki iş hayatlarında teknolojiyi daha etkin bir şekilde kullanabilirler.

    Kendine güvenleri artar: Çocuklar için robotik kodlama kişisel gelişim anlamında da olumlu katkılar sağlar. Zorlu projeleri başarıyla tamamladıkça kendilerine olan güvenleri artar ve motivasyonları yükselir.

    Robotik Kodlama Eğitiminde Neler Yapılıyor?

    Robotik Kodlama Eğitimi ile STEM/STEM+A

    STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) ve STEM+A (Science, Technology, Engineering, Mathematics and Arts) eğitim programları, öğrencilerin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında becerilerini geliştirmeleri için tasarlanmıştır. Robotik kodlama, STEM/STEM+A programlarının bir parçası olarak kullanılabilecek, en önemli araçlardan biridir. Öğrenciler, robotlar üzerinde çalışarak, temel fizik ve matematik prensiplerini öğrenirler. Ayrıca, bu öğrenme süreci, öğrencilere yaratıcılık, problem çözme, iş birliği ve iletişim becerileri kazandırdığı için “STEM+A” eğitiminin kapsamındaki sanat ve tasarım becerileri ile de ilişkilidir. Robotik kodlama, STEM/STEM+A yaklaşımına dahil olan tüm disiplinlerin entegre edilmesine yardımcı olur ve öğrencilerin öğrenme sürecini çok boyutlu bir hâle getirerek öğrenmeyi daha verimli kılar.

    STEM+A Ekseninde Gençler FIRST® Robotics Competition’da Buluşuyor

    2018 yılından bu yana gençlerin STEM+A ekseninde hep birlikte robotik kodlama becerilerini geliştirdiği, öğrendiği, tasarladığı bir yarışma olan FIRST® Robotics Competition, gençleri bu alana yönlendirmek için en iyi alanlardan birini sunuyor. Gençler bu yarışma boyunca zaman zaman birbirlerine rakip olup zaman zaman ise omuz omuza çalışıyorlar. Böylece “duyarlı profesyonellik” çerçevesinde eğlenirken, geleceğin teknolojilerine dokunmuş oluyorlar.

    TurkNet olarak; biz de bilimin, teknolojinin ve yeniliğin olduğu yerde olmaktan gurur duyuyoruz. FIRST® Robotics Competition’un 2022 ve 2023 yılı iletişim destekçisi olarak Gençler TurkNet Hızıyla Gelecek Yolunda ilerlerken geleceğin liderlerinin yanında oluyoruz.

    Temel Programlama Bilgileri

    Kodlama sürecinde çocukların öğrendiği temel programlama bilgileri, öğrencilere programlama dillerinin temel kavramlarını öğretir. Bu kavramlar arasında değişkenler, ifadeler, koşullar, döngüler, fonksiyonlar, sınıflar ve nesneler yer alır. Öğrenciler, bu kavramları öğrenerek programlama dilindeki temel yapıları anlayabilir ve kod yazabilirler. Ayrıca, programlama dillerinde hata ayıklama yaparak, olası hataları tespit edip çözme becerisi de kazanırlar.

    Robotik Donanımların Kullanımı

    Bu süreçte edinilen önemli bilgilerden biri de öğrencilerin robotik donanımların kullanımına dair fikir edinmesidir. Bu donanımlar arasında motorlar, sensörler, ledler ve diğer elektronik bileşenler yer alır. Öğrenciler, bu donanımların nasıl çalıştığını öğrenerek, robotların hareketleri ve davranışları hakkında fikir sahibi olurlar. Öğrenciler, robotik donanımın kullanımı sayesinde, robotların çevresini algılamalarını sağlayacak sensörlerin nasıl kullanılabileceğini ve motorların nasıl programlanacağını öğrenirler. Böylece, robotların daha karmaşık görevlerini yerine getirmelerini sağlayacak bilgi ve beceriyi edinirler.

    Okul Öncesi Dönemde Robotik Kodlama Eğitimi Verilebilir mi?

    Robotik kodlamanın okul öncesi döneme uygun olması için öğretmenlerin çocukların gelişim aşamalarına uygun, ilgi çekici ve eğlenceli etkinlikler tasarlamaları gerekmektedir. Bu yaştaki çocukların dikkat süreleri kısa olduğu için robotik kodlama oyunları ya da etkinlikleri kısa ve öz olmalıdır. Bu doğru yaklaşımlar ile okul öncesi dönemde robotik kodlama eğitimi verilebilir; çocukların teknolojiye karşı merak ve ilgileri artırılabilir. Ayrıca, bu eğitimler, öğrencilerin dil becerilerini geliştirip matematiksel kavramları öğrenmelerine de yardımcı olabilir.

    Teknoloji artık herkes için hayatın önemli bir parçası. Eğitim süreçleri de modern teknolojilerle yenilenip, çocuklara geleceğin bilgisini aktarma konusunda kendini yeniliyor. Bu süreçte en önemli ihtiyaçlardan biri ise yüksek hızlı internet… Bu teknolojilerin geliştirilmesinden kullanılmasına kadar ihtiyaç olan Giga hızlar artık evlerde, çocukların öğrenme ve bilgi edinme sürecini de hızlandırmaya yardımcı oluyor. Siz de dünyanın deneyimlediği hızlara sahip olmak; sınırsız, özgür ev internetin tadını çıkarmak için hemen altyapı sorgulama yapabilir, 1000 Mbps eşit indirme (download) – yükleme (upload) hızıyla GigaFiber aboneliğinizi başlatabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar