turknet logo

İnternet Hızı

Consistency Score – Tutarlılık Skoru Nedir?

Mart, 2023
Paylaş
  • 682
  • Consistency Score – Tutarlılık Skoru Nedir?

    İnternet hızı kadar önemli bir diğer kavram internet hızının tutarlılığıdır. İnternet bağlantısının hızı yüksek olsa bile sık sık dalgalanmalar yaşanıyorsa kullanıcıların internet deneyimi olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle internet servis sağlayıcı seçiminde yüksek hızla beraber tutarlılık kriteri de göz önünde bulundurulmalıdır.

    Consistency Score – Tutarlılık Skoru Nedir?

    Consistency Score veya Tutarlılık Skoru, internet bağlantınızın ne kadar tutarlı olduğunu ortaya koyan bir değerlendirmedir. Bu skor, internet bağlantınızın hızı, gecikme süresi ve paket kaybı gibi faktörleri hesaba katarak belirlenir. İnternet servis sağlayıcılarının altyapılarının kalitesi hakkında tutarlılık skoru önemli bir kriterdir. Global internet hız testi firması Speedtest tarafından internet tutarlılık skorları yılın belirli periyotlarında açıklanır.

    Speedtest Tutarlılık Skorunu Nasıl Ölçüyor?

    Speedtest, internet hızı ve performansını ölçmek için kullanılan ölçüm aracıdır. Speedtest internet sitesi veya mobil uygulamaları aracılığıyla yıl boyunca milyonlarca kullanıcı internet performanslarını ölçmek için testler yapar. Bu testler, internet bağlantısının hızını, gecikme süresini ve paket kaybını ölçer. Speedtest, consistency score ölçmek için kullanıcının internet bağlantısını belirli bir süre boyunca birçok defa ölçer ve ardından bu ölçütlerin ortalamasını alır. Bu ortalama değer tutarlılık skoru olarak değerlendirir. Bu süre internet bağlantısının hızındaki dalgalanmaları ölçmek için yeterince uzun olmalıdır. Speedtest, bu süreyi 10 saniye olarak belirler ve bu süre boyunca internet bağlantısının hızını ölçer. Speedtest, farklı ülkelerden veritabanında toplanan sonuçlarını kullanarak Tutarlılık Skorunu hesaplar. Hesaplama işlemi sırasında, testlerde göz önünde bulundurulan diğer bir kavram ise anket test sonuçlarının tespit edilmesine benzer bir güven aralığı kullanılmasıdır. Bu güven aralığı, gerçek değer olması muhtemel aralığı temsil eder. Ayrıca bir kullanıcının günlük aktivitelerinde deneyimleyeceği ortalama indirme ve yükleme hızı, hız puanı olarak hesaplanarak tutarlılık skoru belirlenirken dikkate alınır. Sabit internet ağ bant aralığı ve 5G mobil bağlantılar için tutarlılık, minimum 25 Mbps indirme hızı (4K akış için önerilen hız) ve minimum 3 Mbps yükleme hızı eşik değerleri olarak kabul edilir.

    Tutarlılık Skoru Neden Önemli?

    Tutarlılık Skoru, internet servis sağlayıcınız tarafından size sağlanan internet bağlantısı hakkında size bilgi verir. Tutarlı bir internet bağlantısında hızda keskin değişiklikler ve kesintiler yaşanmaz. Bu özellikle operasyonlarını internet üzerinden yürüten e-ticaret ve bulut tabanlı uygulamalar kullanan firmalar için önemlidir. Çünkü internette yaşanacak değişimler iş süreçlerini olumsuz etkileyebilir. Bireysel ev kullanıcılar için ise tutarlılık skoru, video izlerken, online oyun oynarken ve internet sitelerini ziyaret ederken yüksek hızda internet deneyimi sağlar.

    Ayrıca tutarlı bir internet bağlantısı dosya alışverişi için önemlidir. Örneğin, bir kullanıcı internet hızının yüksek olduğunu düşünerek bir dosya indirmeye başlayabilir. Ancak, internet hızı dalgalanmaları nedeniyle dosyanın indirilmesi daha uzun sürebilir ve kullanıcının beklentilerinizi karşılamayabilir. Bu durum internete dosya yüklerken de geçerlidir. Günümüzde artan dosya boyutlarına karşı uzun bekleme süreleri yaşanabilir. Bağlantı hızı sürekli olarak değişkenlik gösteren bir internet bağlantısı, bu bekleme süresini daha da arttırabilir.

    Yani Consistency Score, internet hızını ölçerken tutarlılık seviyesini gösteren önemli bir ölçüttür. İnternet kullanıcıları, yüksek hızlarda internet bağlantısı aldıklarından emin olmak isterler. Ancak internet hızında dalgalanmalar yaşadığında kullanıcıların internet deneyimi ciddi şekilde etkilenebilir. Bu nedenle Consistecy Score’un ölçümü, internet hizmet sağlayıcılarına müşterilerine daha tutarlı bir internet bağlantısı sunmaları için fırsat sunar. İnternet kullanıcıları, internet hızlarını değerlendirirken Consistency  Score’un yanı sıra yükleme ve indirme hızları, gecikme süreleri ve ping sürelerini de dikkate almalıdır.

     

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar