turknet logo

Güncel Yaşam

Dijital Ayak İzi Nedir?

Eylül, 2022
Paylaş
  • 1681
  • Dijital Ayak İzi Nedir?

    İnternet üzerinde tüm mecralarda dijital ayak izi bırakılır. Bu dijital ayak izleri birçok şekilde kullanılabilir. Bu izler bazen suçlu kişilerin ortaya kolaylıkla çıkarılmasını sağlıyor. Kimi zaman da dijital ayak izi kime aitse ona karşı bir güvenlik tehdidi oluşturabiliyor.

    Dijital Ayak İzi Nedir?

    Dijital ayak izi en anlaşılır ve kolay tanımıyla internette attığınız her adımın kaydedilme durumudur. İnternette gezindiğiniz her platform, yaptığınız her abonelik, tıkladığınız her içerik, fotoğraflarınız ve videolarınız bu dijital ayak izi ile kaydediliyor. Farkında olmadan yer bildirimleriniz, ürün incelemeleriniz, hatta kullandığınız arama motorları bile sizinle ilgili bir veri izi depolar. 

    Dijital ayak izleri iki ayrı şekilde oluşmaktadır. Bu oluşumlar aktif ayak izi ve pasif ayak izi olarak isimlendirilir. İlk olarak, aktif ayak izi kişinin kasıtlı olarak bıraktığı ayak izlerinden oluşmaktadır. Sosyal medya platformlarında fotoğraf ve video paylaşmak, mail göndermek gibi kendi isteğinizle kaydettiğiniz olay örgülerini kapsar. Pasif ayak izleri ise kişinin farkında olmadan internet üzerinde yarattığı kasıtsız izlerdir. Harita ve konum uygulamalarını kullanmak, tıkladığınız reklamlar, kullandığınız siteler sizin pasif ayak izinizin oluşmasına sebep olur. İnternette isminizi arattığınızda bıraktığınız ayak izinizin bir kısmını görebilirsiniz. Dijital ayak izlerinizi silmek oldukça zordur. Yaptığınız işlemlerin ileride karşınıza çıkması sizi olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple her hareketinizi düşünüp o şekilde davranmalısınız. 

    Dijital Ayak İzi Ne İşe Yarar?

    Dijital ayak izi sizin güvenliğiniz açısından önemlidir. Çevrimiçi olduğunuz her an yaptığınız her iş üçüncü kişiler tarafından ulaşılabilir durumdadır. Öylesine tıkladığınız bir site veya arama başka platformlarda karşınıza çıkabilir. Bu pasif ayak izleri düşündüğünüzden daha önemlidir. Sadece reklamcıların hedefi değil aynı zamanda kimlik hırsızlarının da hedefi olabilirsiniz. Üyelik yaptığınız bir alışveriş sitesine verdiğiniz bilgiler güvenliğinizi tehlikeye sokabilir. Bu durumlar için dikkatli olmalısınız. Sizin adınıza ulaşılan veriler itibarınızı zedeleyebilir, sosyal hayatınızı riske atabilir.

    Dijital ayak izleri her zaman kötü amaçlarla kullanılmaz. Arkanızda bıraktığınız olumlu ayak izleri sizin ile ilgili olumlu düşünceleri beraberinde getirir. Sizi tanımak için hakkınızda araştırma yapan kişiler tarafından iyi ve güzel yönleriniz keşfedilebilir. Bazen yakalanması gereken suçlular bu sayede kolaylıkla bulunabilir. Uzun zamandır güvenlik ekipleri bu yöntemi kullanmaktadır. Güvenlik ekiplerinin işini kolaylaştıran, suçlu ayak izlerinin takibi sayesinde güvenlik problemi teşkil eden birçok durum ortadan kaldırılmıştır.

    Dijital Ayak İzini Azaltmak için Neler Yapılabilir?

    Doğru adımlarla dijital ayak izini azaltmak mümkün. Sık kullandığınız cihazların gizlilik ayarlarını gözden geçirin. Nerede hangi bilgilerinizin kayıtlı olduğunu öğrenin. Farklı platformlarda kullanmak için farklı e-postalar oluşturun. Önemli bilgilerinizi barındıran e-postaları harici yerler dışında kullanmayın. Kullandığınız platformların yüksek hafızaları vardır ve yaptığınız her şeyi uzun süreli olarak depolayabilirler. Yüksek hafızaları ve depolandırılma ihtimallerini göz önünde bulundurarak fazla ve gereksiz paylaşım yapmaktan kaçının.

    Özellikle bilgilerinizin ayrıntılı bir şekilde bulunduğu yerlerde, kullandığınız şifreleri sık sık değiştirin. Şifre oluştururken soy isim, doğum tarihi, T.C. kimlik numarası gibi kolay tahmin edilebilir parolalar kullanmamaya özen gösterin. Kablosuz ağlarınıza dikkat edin. Kablosuz ağ şifrenizi güvenmediğiniz kişilerle paylaşmayın. İnternetinizi, kullanmadığınız durumlarda kapatın. Telefonunuza veya bilgisayarınıza gelen linklerin güvenilirliğini kontrol etmeden açmayın. Link göndererek gizli bilgilere erişmek kimlik hırsızlarının en çok kullandığı yöntemlerdendir.

    İleride hayatınızı olumlu etkilemesi açısından internet üzerindeki her hareketi düşünerek yapmalısınız. Gizlilik protokolleri çevredeki kötü düşünceli kişilere karşı dikkate alınması gereken önlemlerdendir. İnternet erişimini iyi bir şekilde kullanarak bu önlemleri arttırabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar