Dijitalleşmenin etkilerinin her alanda hissedildiği bu dönemde dijital girişimcilik kavramının detaylarını sizler için derledik.
Dijital girişimcilik, kişi/kişilerin dijital odaklı bir iş fikri geliştirmesi ve kurmasıdır. Aynı zamanda farklı kaynaklarda internet girişimciliği” veya “sanal girişimcilik” olarak da adlandırılır. Bu tip girişimler fiziksel ortam yerine internet ortamında ve internet teknolojileri kullanılarak yapılan faaliyetlerdir. Pandemiyle beraber günümüzde ilgi oldukça artmıştır. Dijital girişimciliğin üç ana bileşeni mevcuttur bu bileşenler; yatırımcı, inovasyon ve girişimcidir.
Buna ek olarak, dijital girişimcilik kavramı “dijital ekonomi” kavramını da hayatımıza dahil etmiştir. Dijital ekonomi, özünde çevrimiçi uygulamaları, dijital tabanlı reklamcılık, e-ticaret, üç boyutlu baskı, dijital para, sosyal medya vb. aktivite ve işleri içerisinde barındırır.
Dijital girişimciler, iletişim teknolojilerini etkin kullanarak hedef kitlesini bilgilendirme, ürün satma, hizmet verme, bu ürünleri pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinin yapılmasına olanak sağlayan kişilerdir. Dijital girişimcilerin başlıca özellikleri şu şekildedir;
Dijital girişimcilik 3 dala ayrılır, bu dallar ise şu şekildedir:
Geleneksel girişimcilerin, dijital ekonomiye dahil olup dijital iş modelinde tamamlayıcı olarak rol oynamasıdır.
İşletmelerin, değer zincirinin ana ürünlerine, teslimatına veya diğer bileşenlerini dijital şekilde önemli miktarda yatırım yapmasıdır.
İşletmelerin, üretim sürecinden teslimatına kadar işletmenin tüm süreçlerini dijital olarak yürütmesidir.
Dijital girişimciliğin avantajları başlıca şunlardır;
Dünyadaki dijital girişimcilik örneklerini şu şekilde sıralayabilmek mümkündür;
Türkiye’deki dijital girişimcilik örneklerini şu şekilde sıralayabilmek mümkündür;
Günümüzde dijital girişimlere, mesleklere ve dijital yeniliklere her geçen gün bir başkası ekleniyor. Daha önce yapılan dijital girişimlerin örneklerinden yola çıkarak internetin ne kadar önemli olduğunu deneyimlemek mümkün. Dijital girişimcilik dünyasına adım atarken kaliteli ve sağlam bir altyapı oluşturmak da oldukça önemli. İşlerinizi kurarken ve yönetirken en önemli araçlarınızdan biri olan interneti, yüksek hızda kullanabilmek için altyapı sorgulaması yaparak bulunduğunuz lokasyondaki en yüksek internet hızını öğrenebilir ve KOBİ’lere özel internet paketine başvurabilirsiniz.