turknet logo

İş Dünyası

Dijital Girişimcilik Kavramı Nedir?

Ekim, 2022
Paylaş
  • 3594
  • Dijital Girişimcilik Kavramı Nedir?

    Dijitalleşmenin etkilerinin her alanda hissedildiği bu dönemde dijital girişimcilik kavramının detaylarını sizler için derledik. 

    Dijital Girişimcilik Nedir? 

    Dijital girişimcilik, kişi/kişilerin dijital odaklı bir iş fikri geliştirmesi ve kurmasıdır. Aynı zamanda farklı kaynaklarda internet girişimciliği” veya “sanal girişimcilik” olarak da adlandırılır. Bu tip girişimler fiziksel ortam yerine internet ortamında ve internet teknolojileri kullanılarak yapılan faaliyetlerdir. Pandemiyle beraber günümüzde ilgi oldukça artmıştır. Dijital girişimciliğin üç ana bileşeni mevcuttur bu bileşenler; yatırımcı, inovasyon ve girişimcidir.  

    Buna ek olarak, dijital girişimcilik kavramı “dijital ekonomi” kavramını da hayatımıza dahil etmiştir. Dijital ekonomi, özünde çevrimiçi uygulamaları, dijital tabanlı reklamcılık, e-ticaret, üç boyutlu baskı, dijital para, sosyal medya vb. aktivite ve işleri içerisinde barındırır.

    Dijital Girişimciler Kimlerdir? 

    Dijital girişimciler, dijital teknolojileri etkin şekilde kullanarak yeni işletmeler oluşturan veya mevcut işletmeleri dijitalleştiren kişiler veya gruplardır. Dijital girişimcilerin kimler olduğunu daha iyi anlamak için aşağıda bazı örnekler yer almaktadır:

    1. Teknoloji Girişimcileri: Teknolojiye meraklı olan ve yeni teknolojiler geliştirmek veya mevcut teknolojileri iyileştirmek isteyen bireyler teknoloji girişimcileri olarak kabul edilir.
    2. E-Ticaret Girişimcileri: İnternet üzerinden ürün veya hizmet satışı yapmayı hedefleyen girişimciler, e-ticaret girişimcileri olarak ifade edilir.
    3. Sosyal Medya Girişimcileri: Sosyal medyanın gücünü kullanarak yeni bir sosyal medya platformu oluşturan veya mevcut platformları büyütmeyi hedefleyen girişimcilerdir.
    4. Dijital Pazarlama ve SEO Uzmanları: Dijital pazarlama, dijital reklamcılık ve arama motoru optimizasyonu (SEO) alanlarında uzmanlaşan girişimciler, dijital pazarlama ajansları veya danışmanlık firmaları kurabilirler.
    5. Veri Analitiği ve Büyük Veri Uzmanları: Büyük veri analitiği konusunda uzmanlaşan girişimciler, büyük veri kaynaklarından bilgi çıkartmayı ve işletmeler için değerli içgörüler sunmayı hedeflerler.
    6. Eğitim ve E-Öğrenme Girişimcileri: Eğitim alanında dijital platformlar veya içerikler geliştiren girişimcilerdir.
    7. Sağlık Teknolojisi Girişimcileri (Healthtech): Sağlık sektöründe dijital sağlık çözümleri geliştiren girişimciler, sağlık izleme cihazları, sağlık uygulamaları ve diğer sağlık teknolojileri üzerine çalışabilirler.
    8. Fintech Girişimcileri: Finansal teknoloji (fintech) alanında faaliyet gösteren girişimciler, ödeme sistemleri, dijital bankacılık, kripto para birimleri ve finansal teknoloji çözümleri gibi inovasyonlar üzerine çalışırlar.

    Dijital Girişimcilerin Özellikleri

    Dijital girişimcilerin başlıca özellikleri şu şekildedir; 

    Dijital Girişimcilik Türleri Nelerdir?  

    Dijital girişimcilik türleri 3 dala ayrılır ve bu dallar ise şu şekildedir:

    1. Hafif dijital girişimcilik: Geleneksel girişimcilerin, dijital ekonomiye dahil olup dijital iş modelinde tamamlayıcı olarak rol oynamasıdır.
    2. Orta dijital girişimcilik: İşletmelerin, değer zincirinin ana ürünlerine, teslimatına veya diğer bileşenlerini dijital şekilde önemli miktarda yatırım yapmasıdır. 
    3. Aşırı dijital girişimcilik: İşletmelerin, üretim sürecinden teslimatına kadar işletmenin tüm süreçlerini dijital olarak yürütmesidir.

    Dijital Girişimciliğin Avantajları Nelerdir? 

    Dijital girişimciliğin avantajları başlıca şunlardır; 

    Dünyadaki Dijital Girişimcilik Örnekleri

    Dünyadaki dijital girişimcilik örneklerini şu şekilde sıralayabilmek mümkündür; 

    1. Netflix
    2. Google
    3. Facebook 
    4. Airbnb
    5. Uber 
    6. WeChat 
    7. Alibaba 
    8. SocietyOne 
    9. Amazon
    10.  Whatsapp 
    11. eBay 
    12. Twitter 

    Türkiye’deki Dijital Girişimcilik Örnekleri

    Türkiye’deki dijital girişimcilik örneklerini şu şekilde sıralayabilmek mümkündür; 

    1. Hepsiburada
    2. Yemeksepeti 
    3. Sahibinden 
    4. Gittigidiyor 
    5. Trendyol 
    6. Onedio 
    7. Youthall 
    8. Udemy
    9. Getir 

    Günümüzde dijital girişimlere, mesleklere ve dijital yeniliklere her geçen gün bir başkası ekleniyor. Daha önce yapılan dijital girişimlerin örneklerinden yola çıkarak internetin ne kadar önemli olduğunu deneyimlemek mümkün. Dijital girişimcilik dünyasına adım atarken kaliteli ve sağlam bir altyapı oluşturmak da oldukça önemli. İşlerinizi kurarken ve yönetirken en önemli araçlarınızdan biri olan interneti, yüksek hızda kullanabilmek için altyapı sorgulaması yaparak bulunduğunuz lokasyondaki en yüksek internet hızını öğrenebilir ve KOBİ’lere özel internet paketine başvurabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar