turknet logo

İş Dünyası

Dijital Göçebe (Digital Nomad) Nedir? Nasıl Olunur?

Ağustos, 2022
Paylaş
  • 5216
  • Dijital Göçebe (Digital Nomad) Nedir? Nasıl Olunur?

    Son yıllarda insanların bulunduğu yere bağlı olmadan hayatını devam ettirebilmeleri önemli bir hal aldı. Özellikle genç kuşakların ilgisini çeken dijital iş alanları istenilen yerden çalışma imkanı sunulmaktadır. Son zamanlarda yaygınca kullanılan dijital göçebe kavramı, bir yere bağlı kalmadan hayatını idame ettirmesi için gereken kazançları sağlayan, aynı zamanda tatil ve eğlencesi için de vakit ayıran kişilerdir. Dijital göçebenin ne olduğu ve kişilere hangi avantajları sağladığını yazının devamından inceleyebilirsiniz. 

    Dijital Göçebe Nedir?

    Herhangi bir zaman ya da mekan kısıtlaması olmadan remote çalışma sistemine uyarak yaşamını sürdüren ve çalışmanın yanı sıra çeşitli seyahatlerle de sosyal yaşamını aktif bir şekilde tutan kişilere dijital göçebe denmektedir. Dijital göçebenin bilinen diğer bir adı da “digital nomad”dır. İnternet erişimi bulunan dizüstü bilgisayar, tablet ya da telefon gibi akıllı cihazları kullanarak yapmaları gereken birçok işi gerçekleştirebilirler. Bunun için sabit bir alana ihtiyaç duymazlar. İster bir kütüphane ya da kafede isterseniz de ortak çalışma alanlarının olduğu yerlerde iş hayatınızı devam ettirebilirsiniz.

    Dijital Göçebe Nasıl Olunur?

    Dijital göçebe olabilmek için ihtiyacınız olan belli başlı ekipmanlar vardır. En önemli ekipmanlardan bir tanesi de adından da anlaşılacağı üzerine, belli bir zamana ve mekana bağlı olmadan işlerini yürütebilecekleri bir bilgisayara ihtiyaç duyulmasıdır. İnternet erişimi olan bir dizüstü bilgisayarınız var ise dijital göçebe olmak için uygun koşulların en önemlisini sağlamış oluyorsunuz. Dijital göçebe olarak çalışmak için uygun ekipmanları sağladıktan sonra sıra internet üzerinden yapabileceğiniz bir iş alanı bulmaktır. Hem remote çalışma sistemine uygun bir iş alanı olduğu hem de gelir düzeyinin yeterli olduğu bir iş bulduktan sonra istediğiniz yerde konaklayarak çalışma hayatınızı devam ettirebilirsiniz. Gitmek istediğiniz bölgeleri belirleyerek bir sıraya koyabilir ve farklı zamanlarda çok farklı yerlerde yaşamaya geçmiş dijital göçebelerden biri de siz olabilirsiniz.

    Dijital Göçebe Olmanın Avantajları Nelerdir?

    Zaman ve mekana bağlı olmaksızın dilediği yerden çalışma imkanı sunan dijital göçebe olmanın getirdiği birtakım avantajlar vardır. Bu avantajlardan bazıları şu şekildedir:

    Dijital Göçebe Olarak Yapılabilecek Meslekler

    Oluşturduğu hayat tecrübelerini kendisine yol belirleyen insanlar için ideal bir iş felsefesi olan dijital göçebelik, iş hayatına hiç atılmamış kişiler için çok cazip gelmektedir. Hatta mevcut bir işte çalışan kişiler içinde istediği yerden iş yapabilmek fikri oldukça dikkat çekmektedir. Fakat bu noktada yapabilecekleri iş alanları da biraz kısıtlanmaktadır. İnternet ve teknolojik cihazlar yardımıyla işlerini yürütebilecekleri iş alanları tercih edilmelidir. Kendinize ait oluşturabileceğiniz taşınabilir dijital ortamlar aracılığıyla işlerinizi yönetebileceğiniz çeşitli meslekler vardır. Bu mesleklerden bazıları şu şekildedir:

    Bu işlerin birçoğunu freelance olarak tek başınıza yapabileceğiniz gibi uzaktan çalışma sistemini benimsemiş şirketlerle anlaşarak da yapabilirsiniz. Ayrıca “Dijital yerli nedir ve özellikleri nelerdir?” başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar