turknet logo

İnternet Teknolojileri

Dijital Tasarım Nedir? Araçları Nelerdir?

Eylül, 2022
Paylaş
  • 5160
  • Dijital Tasarım Nedir? Araçları Nelerdir?

    Günümüzde yaptığımız birçok aktivite dijital ortama uyarlanmıştır. Buna elbette tasarım da dahildir. Bu sebeple, güncel olup dijital tasarıma dair farklı bileşenler hakkında fikir sahibi olmak, bu alanda vizyon kazanmanızı sağlayacaktır.

    Dijital Tasarım Nedir?

    Dijital tasarım, ulaşılabilecek herkese bilgi, ürün veya hizmet sunmak için dijital bir arayüz kullanan her türlü görsel iletişim ürününü ve içeriğini kapsayan bir şemsiye terimdir.

    Dijital tasarımın odaklandığı temel tasarım ilkesi hareket, başka bir deyişle de etkileşimdir. Tüm dijital tasarımlar interaktif sayfalar, modellemeler veya animasyonlar gibi hareketli elementleri içermelidir. Tasarım, interaktif içeriği geliştirmek için ses efektleri veya ses parçaları da içerebilir. Üretilen görsel ve işitsel tasarım, kullanıcının önüne bir telefon ekranı, bilgisayar ekranı veya gösterge paneli aracılığıyla düşmeye programlandığı sürece dijital tasarım olarak kabul edilir. 

    Dijital tasarım inşası, “sürükle ve bırak” işlevine dayalı olabilir veya daha gelişmiş yapıda olup bir tür kodlama gerektirebilir. Bu kodlama işlemine “geliştirme” denir. Dijital tasarımcılar, önceden kodlanmış bir demoyu işlevsel bir dijital tasarıma dönüştürmek üzere geliştirirler. İşlevlerine göre dijital tasarımlar, kullanıcı arayüzü (UI/UX), web sayfası, sanal reklam veya grafik/infografik gibi çeşitli alanlarda farklılaşabilir. 

    Dijital Tasarım Nasıl Yapılır?

    Her disiplinin en iyi uygulamalarına rehberlik eden bir dizi temel kuralı vardır. Uzmanlaşmak ve deneyim kazanmak için tasarım pratiğinin altında yatan temel kavramları en baştan öğrenmek faydalı olacaktır. 

    Tasarım ilkelerinin neler olduğunu açıklayacak olursak; bir dijital tasarımcı olarak başarılı sonuçlar elde etmek için gereken minimum çerçeve olarak tanımlanır. Bu tasarım ilkeleri şunlardır:

    Artık birçok tasarımcı, en yenilikçi dijital tasarım çözümlerini gelişime açık, güçlendirebilen ve sıfırdan tasarlanabilen bir dizi yazılım çözümünü kullanabilmek için çok yönlü bilgiye ihtiyaç duyuyor.

    Elbette gerekli temel kodlama ve yazılım bilgisini de öğrenmek gerekir. Böylece, kodlama bilgilerinizi sanatsal bir altyapıyla harmanlamış olursunuz. İlkeleri özümseyip dijital okuryazarlığınızı geliştirdikten sonra, dijital tasarımda ilham verecek fikirler şöyle özetlenebilir:

    Uzmanlaşmak istediğiniz dijital tasarım alanlarına da karar vererek o alanların püf noktalarına karar vermeniz, daha konsantre şekilde ilerlemenizi sağlar. 

    Dijital Tasarım Araçları Nelerdir?

    Dijital tasarım araçları, gerekli tasarım esnekliğini ve yazılım desteğini sunan ortamlardır. Tasarımcılar, yakın zamana kadar profesyonel dijital tasarım araçları alanında yalnızca birkaç seçenekle sınırlıydı.

    Tasarımcılar, açık kaynaklı platformlar da dahil olmak üzere, çok çeşitli tasarım araçları ve opsiyonlar arasından seçim yapabilir. Dahası, dijital tasarım araçları kesinlikle PC veya Mac işletim sistemleriyle sınırlı da değil. Linux ve Chrome OS desteğine sahip, iOS ve Android mobil uygulamalarında da çalışan birçok araç ve uygulama bulma imkanı var. Ücretlendirme, arayüz ve desteklenen ortamlar gibi parametrelere bakarak seçebileceğiniz bazı dijital tasarım araçları şunlardır:

    Özetle, artık dijital ortamlara entegre bir dünyada yaşıyoruz. Ekranlara bakan, teknolojiyi ve sosyal medya trendlerini takip eden kullanıcılar, dijital tasarımı akıcı bir süreç haline getirdiler. Artık geleneksel tasarımın altyapısını interaktivite ile harmanlayıp dijital tasarım araçlarına hakim olmak, tasarımcılar için bir gerekliliktir.  

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar