turknet logo

Güncel Yaşam

Dijital Vatandaşlık Nedir, Nasıl Olunur ve Kime Denir?

Eylül, 2022
Paylaş
  • 12408
  • Dijital Vatandaşlık Nedir, Nasıl Olunur ve Kime Denir?

    Teknolojik gelişmelerin hızla devam etmesi ve hayatımızın çok büyük bir kısmına dahil olmasıyla birlikte dijital vatandaşlık son zamanların en sık duyulan terimlerinden biri olmaya başladı. İhtiyacımız olan hemen hemen tüm bilgileri edinirken kullandığımız teknolojiye bağlı olarak ortaya çıkan bu kavramın ne olduğunu ve nasıl ortaya çıktığı ise büyük bir merak konusudur.

    Dijital Vatandaşlık Nedir?

    Dijital vatandaşlık, nispeten yeni oluşmaya başlayan bir kavram olduğu için kafalarımızda bazı soru işaretlerine sebep olabilir.

    Bu kavram her gün gelişmeye devam eden teknolojiye bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Pek çok farklı amaçla kullanabildiğimiz online platformların faydası saymakla bitmez, fakat aynı zamanda çok fazla kişi tarafından erişilebilir olmasıyla sebebiyle de tehlike oluşturabileceği hepimizin bildiği bir gerçektir. İşte tam da bu noktada dijital vatandaşlık kavramı ortaya çıkarak bu platformların kimler tarafından ve nasıl doğru bir şekilde kullanılacağını ifade eder.

    Dijital vatandaşlık bilgi ve iletişim platformlarına erişimi olan kişilerin bu platformları doğru şekilde değerlendirerek, eleştirerek ve ahlaki kararlar vererek kullanmasını ifade eder. Online teknolojilerin hızla büyüdüğü günümüz koşullarında bu platformları doğru değerlendirmek ve buna uygun olarak kullanmak oldukça önemlidir. 

    Dijital Vatandaş Nasıl Olunur?

    Dijital vatandaş olabilmemiz için ilk olarak dikkat etmemiz gereken nokta,  online platformlarda pek çok farklı düşünceye ve inanca sahip insanın olmasıdır. Ayrıca  kullanıcıların bu platformları kötü niyetle de kullanabilme ihtimalleri vardır. Bu noktada etik ve ahlaki kuralları göz önünde bulundurarak tüm bilgileri kendi içgörümüzden geçirmek ve buna göre doğru bir değerlendirme yapmak oldukça önemlidir. Online platformlar karşılıklı iletişime geçme imkânı sağlayan ortamlar olmaları sebebiyle erişilen tüm bilgileri doğru bir şekilde değerlendirerek etkileşime geçmemiz dijital vatandaş olmanın olmazsa olmazıdır. 

    Dijital Vatandaş Kime Denir?

    Online platformlarda bulunan her bilgiyi değerlendirmeye çaba gösteren ve buna bağlı olarak etkileşime geçen kişiler dijital vatandaş olarak ifade edilir. Genel hatlarıyla düşünüldüğünde gündelik hayatımızın önemli bir parçası olan, sosyal mecralar üzerinden  bilgi edinme süreci hem kendimiz için hem de çevremizdeki diğer kişiler için oldukça önemlidir. 

    Edinmek istediğimiz bilgileri öncelikli olarak farklı kaynaklardan ve kişilerden araştırmamız gerekiyor. Daha sonra ise ahlaki ve etik yöntemlerle doğru olanı bulmaya çalışarak elimizdeki verileri değerlendirmek ve eleştirmek dijital vatandaşlık için olmazsa olmaz bir adımdır. Edindiğimiz bilgileri eleştirel bir yaklaşımla doğru olarak almak ve kullanıcılarla bu şekilde iletişime geçmek, bu sürecin olması gerektiği gibi etkili bir iletişim ve bilgi akışı içinde gerçekleştirmesini sağlamak oldukça önemlidir. 

    Kısaca özetleyecek olursak; dijital vatandaşlığı, doğru ve faydalı bilgi edinmek ve iletişim kurmak amacıyla kullanan kişilerin değerlendirme sürecini nasıl yönettiğiyle ilişkili olduğunu söyleyebiliriz. Doğru ve faydalı bilgi akışı sağlamanın ve online platformların zararlı yönlerinden korunmanın yolu dijital vatandaşlık ile mümkündür. Bu noktada sıklıkla bahsettiğimiz çeşitli kaynaklardan araştırma yapma ve iletişim kurma konusu ve  sonrasında ise bir değerlendirme sürecini takip ederek online iletişim akışını sağlamak, online platformların tüm faydalarından yararlanabilmek için olmazsa olmaz adımlardandır.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar