turknet logo

İnternet Teknolojileri

Dinamik Frekans Seçimi (DFS) Nedir?

Şubat, 2023
Paylaş
  • 2231
  • Dinamik Frekans Seçimi (DFS) Nedir?

    Dinamik frekans seçimi (DFS) çeşitli alanlarda, kablosuz ağ ve sinyal ortamlarında yaygın olarak kullanılır. Pek çok avantajı bulunan DFS’nin nasıl çalıştığını ve nerelerde kullanıldığını inceleyelim.

    Dinamik Frekans Seçimi (DFS) Nedir?

    DFS, kablosuz ağların güvenilir ve yüksek performanslı bir şekilde çalışmasını sağlamak için Wi-Fi sistemlerinde yaygın olarak kullanılır. Bu sistem belirli aralıklarla radyo frekans kanallarını denetler. Kablosuz ağ cihazlarının radyo sinyallerinin çevredeki diğer kablosuz cihazlarla veya radarlarla çakışmaması için önemlidir. Bir kanalda olmaması gereken bir sinyal algılarsa, ağ üzerinde yoğunluğa neden olmamak için kablosuz ağı farklı bir kanala taşır. Bireysel kullanıcıların daha iyi bağlantı performansı almak için kullanabileceği etkili bir yöntemdir. Ancak yine de uzun zaman alabilmesi ve aralıklı olarak bağlantıda kopmalara neden olabilmesinden dolayı avantajları kadar dezavantajları da olan bir sistemdir.

    Dinamik Frekans Seçimi (DFS) Uygulama Alanları Nelerdir?

    Kablosuz ağ teknolojisinin kullanıldığı bir çok alanda kullanılan DFS, havacılık ve askeri uygulama alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bireysel kullanıcıların yanı sıra, birçok büyük endüstri ve sanayi alanlarında da kullanılan DFS, kablosuz ağ ortamlarında kaliteli ve kesintisiz iletişim sağlanması için önemli etkenlerden.

    Radar verileri ve hava durumu ile ilgili önemli bilgilerin düzenli olarak toplanması ve bu alanlardaki kablosuz iletişimin kesintisiz bir şekilde sağlanması için kullanılır. Ayrıca, tıbbi cihazlarda hayati önem taşıyan koordinasyon sistemlerinin stabil bir şekilde çalışmasını sağlar.

    Dinamik Frekans Seçimi (DFS) Avantajları

    Kablosuz ağlarda DFS kullanımının avantajları:

    1- Ortak Kanal Trafiğini Azaltır: DFS, belirli kablosuz cihazların (radar gibi) kullandığı frekanslar yerine farklı frekansların kullanılmasına olanak sağlar. Bu sayede, daha az ortak kanal kullanılır ve Wi-Fi ağının performansı artabilir.

    2- Kablosuz Ağların Kullanılabilirliğini Artırır: Wi-Fi ağınızın uygun frekansları aramasını ve bu frekanslara geçiş yapmasını sağlayarak daha yüksek ağ kullanılabilirliği ve daha az bağlantı kopması sağlar.

    3- Bant Genişliği: Wi-Fi ağında kullanılabilecek frekans aralıklarının artması ile birlikte, DFS kullanımı daha fazla bant genişliği sunabilir.

    4- Ağ Üzerindeki Paraziti Azaltabilir: DFS kullanıldığında, Wi-Fi ağınızı diğer ağların ve elektronik cihazların neden olduğu parazitlerden koruyabilir.

    Dinamik Frekans Seçimi (DFS) Dezavantajları

    DFS dezavantajları ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

    1- Maliyet: DFS özellikli cihazlar genellikle DFS olmayan cihazlara kıyasla daha pahalıdırlar ve bu da DFS tabanlı bir ağın kurulma maliyetini artırabilir.

    2- Uygun Frekansı Bulma Süresi:  Wi-Fi cihazlarının Dinamik Frekans Seçimi ile uygun frekansları bulması uzun sürebilir. Bu nedenle bahsettiğimiz arama sürecinde bağlantıda kopmalar ve bağlantı kalitesinde düşüş yaşanabilir.

    3- Diğer Cihazlardan Gelen Parazit: DFS frekanslarını kullanan Wi-Fi ağları, radar sistemleri gibi aynı frekans aralıklarını kullanan askeri ve tıbbi elektronik cihazlardan etkilenebilir. Aynı frekansta bulunduğu sürece yaşanacak yoğunluk, parazit olarak adlandırılır.

    Kablosuz ağlarda DFS kullanımının avantajları ve dezavantajlarını inceledik. İnternet hızınızın düşük olduğunu düşünüyorsanız hız testi yaparak bağlantı hızınızı öğrenebilirsiniz. Yüksek hızlı internet için altyapı sorgulama ile bölgenizdeki mevcut internet altyapısını öğrenebilir ve 1000 Mbps internet deneyimi yaşamaya başlayabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar