turknet logo

İnternet Teknolojileri

DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor Hatası ve Çözümü

Ocak, 2023
Paylaş
  • 34438
  • DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor Hatası ve Çözümü

    Herhangi bir internet sitesini ziyaret etmek istediğiniz zaman “Domain Name System” kısaca DNS erişimini sağlamanız gerekmektedir. Fakat kimi zaman “DNS sunucusu yanıt vermiyor” uyarısı ile karşılaşarak internet sitelerini ziyaret etmeniz mümkün olmayabilir. Bu hatanın ne olduğunu ve nasıl çözüleceğini inceleyelim.

    DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor Hatası Nedir?

    DNS, tarayıcıların internet verilerini yüklemek için mevcut alan adlarını IP adresine çevirmesidir. Bu işlem sırasında DNS sunucusu gerçekleştirmesi gereken dönüştürme işlemini doğru bir şekilde tamamlayamaz ise sunucu hatası ile karşı karşıya kalınır. Genellikle “DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor” olarak sizlere gönderilen bu hata açıklaması aslında tarayıcının internet ile gerektiği gibi bağlantı kurup kurmadığını işaret eder.

    DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor Hatası Neden Olur?

    DNS hatasına neden olan sorunlar şöyledir:

    DNS sunucu hatasına neden olan problemi tespit ederek gerekli çözümleri sağlayarak yeniden sunucu bağlantısını gerçekleştirmeniz mümkündür. Tarayıcıdan kaynaklanan problemlerde tarayıcıyı değiştirmek hızlı ve kolay bir çözümdür. Ancak diğer sorunlar için DNS sunucularını değiştirmeniz ya da önbelleğini temizlemenizdir. Diğer çözüm yollarını detaylı şekilde görelim.

    DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor Hatası Nasıl Düzeltilir?

    DNS sunucu hatası çözümleri Windows ve IOS işletim sistemlerinde farklılık gösterebilir. Bu nedenle “DNS Sunucusu Yanıt Vermiyor” sorununu düzeltmeniz için sizlere birkaç çözüm önerisi listeledik.

    1) Kullandığınız tarayıcıdan farklı bir tarayıcı deneyerek sorunun tarayıcı kaynaklı olup olmadığının kontrolünü sağlayın. Başka bir yol ise mevcut tarayıcınızın son güncellemelerinin yapıldığından emin olun. Tarayıcıyı güncel tutmak, başka bir tarayıcı kullanmak ya da var olanı kaldırıp tekrardan yüklemek tarayıcıdan kaynaklı sorunlara çözüm olabilir.

    2) Bilgisayarınızı kapatıp tekrar açmak ya da güvenli mod özelliği ile yeniden başlatmak basit DNS sorunlarına çözüm olabilir.

    3) Tarayıcınız ile ilgili bir problem olmamasına rağmen hala DNS sunucu hatasını alıyorsanız bilgisayarınızda bulunan güvenlik önlemlerini devre dışı bırakmanız gerekebilir. Virüsten ve diğer casus yazılımlardan korumak amacıyla kurduğunuz güvenlik duvarları ağ bağlantılarını engelleyebilir. Bu durum DNS sunucusu yanıt vermiyor hatasına neden olabilir.

    4) Bilgisayarınızda ikincil bağlantı varsa bu sorunun kaynağı olabilir. Bu nedenle cihazınızda bulunan ikincil veri bağlantılarını kaldırın, sadece etkin bir şekilde kullandığınız bağlantının kalmasınısağlayın.

    5) Bilgisayarınıza son güncellemesi gerçekleşmiş ağ bağdaştırıcısı kurun. DNS sunucu hataları kimi zaman ağ bağdaştırıcı sürücüsünün güncel olmamasından kaynaklanabilir. Bu yüzden ağ bağdaştırıcı sürücüsü var ise güncelleyin yoksa en güncel sürümü ile kurulumunu gerçekleştirin.

    6) DNS ayarları da sunucu hatası oluşmasına neden olabilir. Eğer ağ bağlantılarınız, tarayıcınız ya da ağ yönlendiricisinden kaynaklanan bir sorun değil ise DNS önbelleğini temizlemeniz ya da IP ayarlarınızı sıfırlamanız soruna çözüm olabilir.

    DNS sorununu çözdükten sonra internet deneyiminizi iyileştirmek için yüksek hızlı fiber internet hizmetimizden yararlanabilirsiniz. İnternet abonelik başvurusu sayfamızdan detaylı bilgi alabilir ve altyapı sorgulaması yaparak bölgenizde kullanabileceğiniz maksimum internet hızını öğrenebilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar