turknet logo

İnternet Terimleri

Download ve Upload Nedir?

Haziran, 2022
Paylaş
  • 37096
  • Download ve Upload Nedir?

    İnternet terimleri arasında oldukça popüler olan Download ve Upload terimleri hakkında detayları yazımızda derledik.

    Upload Nedir?

    Upload, internet bağlantısında hep önemli bir yere sahip olan ancak son yıllarda daha çok öne çıkmış kavramlardandır. İnternet dünyasında uzun yıllardır genel olarak dowload öne çıkmıştır kullanıcılar için. Herhangi bir dosya indirme işlemi daha çok yapıldığı için doğal olarak kullanıcılar da bu hıza önem veriyordu. Son yıllarda yaşanan gelişmeler bu durumu biraz değiştirdi. Dosya alışverişi artık sadece kendi cihazınıza indirmekle sınırlı değil. Bu sebeplerden evinde kullandığı internette upload hızlarına ekstra bir şekilde dikkat eder oldu internet kullanıcıları.

    Upload nedir peki? Upload, dilimizde daha çok yükleme hızı olarak kullanılıyor. Dowload’ın tam tersidir. Temelde internet ortamına bir dosya yükleme hızınızı ifade eder. Teknolojinin gelişmesi sadece internet ihtiyaçlarını değiştirmedi. Veri paylaşımı alışkanlıkları ve şekilleri de değişti. Daha çok ve daha yüksek hacimli veriler üretiliyor ve tüketiliyor. Bu yüzden internet ortamına yüklemek istediğimiz verilerin de hacimleri arttı. Bu verileri istediğimiz hızda veya kalitede internet ortamına aktarabilmek için yüksek hızlarda upload’a ihtiyacımız var.

    Upload test yaparak hızını öğrenebilirsiniz. Sitemizde yer alan testi kullanmak için hız testi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

    Yüksek Upload Hızı için Ne Yapılmalı?

    İlk olarak internet servis sağlayıcılarından detaylı bilgi talep edebilirsiniz. Yeni bir abonelik yapacaksanız eğer öncelik olarak upload hızlarına dikkat edebilirsiniz. Ancak servis sağlayıcıları ne vaat ederse etsin bulunduğunuz bölgede altyapı yetersizse eğer dilediğiniz hızları almanız zorlaşacaktır. Bu sebeple bulunduğunuz lokasyon birinci derecede önemli kriterler arasındadır.

    İnternet kullanımı sırasında hızlarınızı genel olarak yükseltmek için yapabileceğiniz bazı şeyler de vardır. Kablolu bağlantı günümüzde hala en etkili bağlantı türüdür. Kablosuz bağlantı kullanıyorsanız eğer bir Ethernet kablosu ile hız verimliliğini arttırabilirsiniz. Bunun haricinde yine apartman içi bağlantılarınız eskidiyse veya güçsüzse bunları da yenileyerek daha yüksek hız alma ihtimaliniz vardır.

    Download Nedir?

    Download, internet dünyasının en çok kullanılan terimlerinden birisi. Genel olarak internette bulunan tüm verileri ve dosyaları kendi bilgisayarınıza transfer etme işlemine download denir. “Download ne demek?” sorusuna cevap verdiğimize göre bu işlemin ne için yapıldığını da açıklayalım. Temel olarak amaç, internet ağındaki verileri kendi bilgisayarınızda görüntülemek ve kaydetmektir. Bu terim Türkçe olarak “İndirme” şeklinde kullanılır.

    Sürekli olarak Download ile birlikte anılan diğer bir kavram olan Upload, aslında indirme işleminin tam tersidir. Bu sebeple download ve upload sürekli birlikte telaffuz edilir. Bilgisayarınızda bulunan bir veriyi ya da dosyayı internet ağındaki bir depolama birimine yükleme işlemine upload denir.

    Bu iki işlemin hızı da internetiniz ile direkt olarak bağlantılıdır. Günümüzde her türlü veri kullanımı çoğaldığı için bu iki işlemin de hızları kullanıcılar için oldukça önemli bir hal aldı. Bu iki işlemden yüksek performanslı hızlar istiyorsanız eğer internet hızınızla alakalı bir iyileştirme yapmanız gerekiyor.

    Download testi yaparak hızını ölçümlemek için sitemizde yer alan internet hız testi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

    Download Hızı Nedir?

    İnternet servis sağlayıcılarının sunduğu paketlerde çeşitli download ve upload hızları sunulur. Kendinize uygun olanı tercih ederek, istediğiniz hızları almanız mümkün. Bir diğer önemli konu da bulunduğunuz bölgedeki altyapı kaliteniz. Eğer bu altyapı çok güçlü değilse internet servis sağlayıcınız ne kadar hız taahhüt ederse etsin o hızı kullanmanız zorlaşır.

    İnternet kullanım alışkanlıkları da kullanım sıklıkları da değişti. Artık pek çok kullanıcı gün içerisinde sürekli olarak çevrimiçi. Gerek telefonundan gerekse bilgisayardan bir şekilde veri tüketimi gerçekleştiriyoruz. Bu sebeple download ve upload hızları aslında internet deneyiminizi direkt olarak etkiler. Online oyun oynayan kullanıcılar, internette yayın yapan yayıncılar gibi çeşitli kullanımlarda bu hızların önemi çok daha fazla öne çıkıyor. Deneyiminizi daha iyi hale getirmek için bu hızlara dikkat edebilirsiniz. 

    Yüksek upload, download hızı için TurkNet olarak kendi altyapımızla sunduğumuz GigaFiber hizmetimizden yararlanabilirsiniz. Altyapı sorgulama yaparak adresinizde alabileceğiniz internet hızınızı öğrenebilir ve İnternet Abonelik Başvurunuzu hızlı ve kolayca yapabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar