turknet logo

Teknoloji

Ebeveynlerin Sanal Gerçeklik ve Metaverse Hakkında Bilmesi Gerekenler

Şubat, 2023
Paylaş
  • 1082
  • Ebeveynlerin Sanal Gerçeklik ve Metaverse Hakkında Bilmesi Gerekenler

     Son zamanların en çok konuşulan konularından biri olan Metaverse kavramı, sanal gerçekliğin günümüzde geldiği en üst düzeyi temsil ediyor. Ancak teknolojinin sunduğu her yenilikte olduğu gibi sanal gerçeklik ve Metaverse evrenini genç bireylerin verimli bir şekilde kullanması için ebeveynlerin bilmesi gerekenleri yazımızda derledik. 

    Sanal Gerçeklik ve Metaverse Nedir?

    Sanal gerçeklik, elektronik ortamda kodlarla üretilen bir sanal dünya teknolojisidir. Kullanıcılar bu sanal dünyada gerçek zamanlı olarak bulunabilir, hareket edebilir ve diğer kullanıcılarla etkileşime geçebilir. Bu deneyimler sayesinde birçok alanda simülasyonlar yapılabiliyor. Özellikle uygulamalı eğitim için oldukça elverişli olan bu teknoloji iş, alışveriş ve eğlence amaçlı da kullanılabilir. 

    Metaverse ise bu sanal dünyaların bir araya geldiği dijital evren olarak adlandırılır. VR (sanal gerçeklik) ekipmanları ile Metaverse kullanıcılarının aynı ortamda bulunuyormuş gibi bir atmosfer yaratılması mümkün. VR gözlüğü, kulaklıkları ve hatta akıllı saatleri ile bu deneyimin olabildiğince gerçeğe yakın olmasına (artırılmış gerçeklik – AR) çalışılır. Bu gerçek zamanlı etkileşimler sayesinde verimliliğin artması ve genel olarak sunulan sanal gerçeklik deneyiminin daha üst düzeylere çıkarılması başlıca hedeflerdendir.

    Çocuklar için Sanal Gerçeklik ve Metaverse Uygun mu?

    Uygulamalı eğitim, yaratıcı bulmacalar ve üretken oyunlar ile çocuklar için aslında çok faydalı bir platform olabilecek sanal gerçeklik ve Metaverse kavramları, bazı riskleri de beraberinde getirebilir. Çocukların sanal gerçeklikte yapacakları ve görebilecekleri uygulamalar, bireysel gelişimlerine olumsuz bir şekilde etki edebilir. Fakat, ebeveynlerin kontrolünde kullanıldığında, el-göz koordinasyonları, motor becerileri ve yaratıcı düşünme yetenekleri gibi konularda çocukların kendilerini geliştirmesine, farklı deneyimler yaşamalarına yardımcı olabilir. Örneğin; fiziksel olarak bulunmadığınız mekanları gezip görme şansı tanıması ile müze ve tarihi yerleri görme şansı sunabilir. Sonuç olarak sanal gerçeklik ve Metaverse, ebeveynlerin çocuklarını bu konuda nasıl yönlendirdikleri ile ilgili olarak büyük ölçüde değişiklik gösterebilir.  

    Çocuklar Sanal Gerçeklik ve Metaverse’e Nasıl Erişim Sağlar?

    Yetişkinler için ileriye dönük bir yatırım amacı olarak görülse de Metaverse çocuklar için birçok eğitim modülünü barındırabilecek bir platform olma kapasitesine de sahiptir. Hayata geçirildiğinde belirli bir alt yaş sınırlaması (13 ya da 16 yaş gibi) olabileceği düşünülen Metaverse’e bir ilk adım olarak sanal gerçeklik ekipmanlarını kullanmak tercih edilebilir. Bunlar arasında kablosuz kulaklıklar, sanal dünyada kullanılmak üzere geliştirilmiş konsollar ve en önemlisi AR gözlükleri bulunmaktadır. Ayrıca, bu ekipmanları kullanarak 3 boyutlu modeller üzerinde çalışmalar yapmak da mümkün.

    Ebeveynler Çocukların Sanal Gerçeklik ve Metaverse kullanımını Nasıl Denetleyebilir?

    Sanal evrene erişim sağlamak ve alışveriş yapmak için son zamanlarda yaygınlaşmaya başlayan kripto para birimleri, bu ortamı daha çok yetişkinlere yönelik algılanmasına sebep olabiliyor. Bu nedenle, tüm ebeveynlerin diğer çevrimiçi platformlarda da olduğu gibi Metaverse’ün risklerini bilmeleri önemlidir. Doğru kullanıldığı takdirde çocuklar için oldukça eğlenceli ve aynı zamanda öğretici olabilme potansiyeline sahiptir. Öte yandan bu dijital evrende sakıncalı içerik ve dolandırıcılık riski bulunuyor. Ebeveynler çocukları ile sürekli iletişim halinde olarak bu riskler hakkında onları bilgilendirebilir ve kullanımlarını denetleyebilir. Ayrıca güvenli internet servislerinin kullanılması ve çocukların VR cihazları konusunda eğitilmesi, Metaverse’de yaşayacakları deneyimler için önemli bir noktadır.

    Sanal gerçeklik ve Metaverse kullanımı için yüksek hızda internet bağlantısı önemlidir. TurkNet olarak kendi altyapımızla GigaFiber hizmeti sunuyoruz. 1000 Mbps’ye varan indirme(download) ve yükleme(upload) hızlarına taahhütsüz ve kotasız olarak sahip olabilirsiniz. Altyapı sorgulama işlemi sonrasında kolaylıkla abonelik başvuru işlemlerinizi yapabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar