turknet logo

Teknoloji

Endüstri 5.0 Nedir?

Ağustos, 2022
Paylaş
  • 10835
  • Endüstri 5.0 Nedir?

    Teknolojinin sağladığı avantajlar sadece iş hayatında ya da eğitim hayatında etkili değildir. Ev yaşantınızda da teknolojinin birçok yararı bulunmaktadır. Yakın bir zamanda Endüstri 4.0’nın varlığı ve etkileri konuşulurken şimdilerde Endüstri 5.0 diye bir kavram ortaya çıkmıştır. 2017 yılından itibaren süper akıllı toplum olarak adlandırılan Endüstri 5.0, insansız teknolojidir. Endüstri 4.0 için siber bir devrim demek doğru olacaktır. Endüstri 4.0 öncesindeki üç devrim boyunca üretilen tüm sistemlerin daha akıllı bir hale getirilmesi, öğrenebilen, düşünebilen ve karar verebilen bir mekanizma oluşturulabilmesidir. Endüstri 4.0’da insan faktörü mümkün olduğunca azaltılmış iken Endüstri 5.0’da insansız teknoloji oluşturulmuştur. Peki, Endüstri 5.0 nedir?

    Endüstri 5.0 Nedir?

    Toplum 5.0 olarak karşımıza sıkça çıkan bu kavramı, insansız teknoloji çağı olarak adlandırmak mümkün olur. Endüstri 5.0 ilk kez Almanya’nın Hannover şehrinde bir teknoloji fuarında ortaya atıldı. Süper akıllı toplum olarak adlandırılan bu çağ, toplumun teknoloji ile bir iş birliği sağlamasıdır. Savunmada kullanılan insansız hava araçları, yapay zeka teknolojisi kullanılarak oluşturulmuş otonom robotlar sistemi, insan benzeri robotlar gibi pek çok teknolojik çalışmalar Endüstri 5.0’ın oluşmasından katkı sağlamıştır. Elbette bu teknolojiye uyum sağlamak sanıldığından çok daha zordur. Fakat sağladığı avantajlar ve kolaylıklar göz önünde bulundurulduğunda bu çalışmalar insanlara korkutucu gelmemektedir. Teknolojinin her geçen gün değişmeye ve gelişmeye devam etmesi eskiden sadece bir söylem olarak gördüğümüz birçok kavramın şimdilerde kullanılmaya başlandığının farkına varmışsınızdır. 

    Endüstri 4.0’dan Farkları Nelerdir?

    Endüstri 4.0, nesnelerin interneti, bulut bilişim, yapay zeka, büyük veri gibi teknolojinin sağladığı veriler ile yönetildiği bir devrimdir. Toplum 5.0 ise toplumun refah seviyesinin artmasını sağlayan süper akıllı toplumların oluşmasına katkıda bulunan bir devrimdir. Endüstri 5.0’ın Endüstri 4.0’dan ayıran en önemli özellik; Endüstri 4.0 bilgi ve zeka üretimi yaparken teknolojiyi insanlarla birlikte kullanarak temele insanı yerleştirmiştir. Fakat Endüstri 5.0 ise bilgi ve teknolojiyi makinalar aracılığı ile yapay zeka yoluyla oluşturmuş, insansız teknolojiler üreterek insanların hizmetine sunulmuştur. 

    Toplum 5.0’ı Endüstri 4.0’dan ayıran en önemli farklılıklar ise şu şekildedir:

    Endüstri 5.0 Meslekleri ve Uygulama Alanları Nelerdir?

    Giderek gelişen teknoloji insanların yaşam standartlarını yükseltmenin yanı sıra günlük işlerinde de çeşitli kolaylıklar sağlamaktadır. Endüstri 5.0’ın gelişmesiyle birlikte yeni iş alanları ve daha akıllı bir toplum düzeni oluşmaya başladı. Yapay zeka mühendisliği, robotik kodlama, endüstriyel bilgisayar programcılığı ya da mühendisliği gibi çeşitli yeni meslekler ortaya çıkarak bu meslekler üzerine üniversite eğitimleri de başlamıştır. Hem savunma askeri alanında hem de eğitim, tarım, sanayi gibi çeşitli birçok alanda kullanım alanı bulunan Endüstri 5.0’ın giderek yaygınlaşması ve gelişmesi kaçınılmazdır. 

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar