turknet logo

İnternet Teknolojileri

Ethernet Kablosu Renk Sırası Neden Önemlidir? Ne İşe Yarar?

Nisan, 2022
Paylaş
  • 78358
  • Ethernet Kablosu Renk Sırası Neden Önemlidir? Ne İşe Yarar?

    İnternet kablosu olarak da bilinen Ethernet kablosu, kablolu internet bağlantısı sağlar. Sadece kablolu internet için değil, ana sunucu ve cihazlar arasındaki bağlantı gibi diğer bağlantılar için de Ethernet kablosu gereklidir. Eğer dikkat ederseniz Ethernet kablosu renklerinin farklılık gösterdiğini görebilirsiniz. Peki Ethernet kablosu renk sırası neden önemlidir? Ne işe yarar?

    Ethernet Kablosu Ne İşe Yarar?

    İnternete bağlanmak ya da daha yüksek bir hızda internet bağlantısı isteyen kullanıcılar Ethernet kablolarını sıklıkla tercih ediyorlar. CAT kabloları modemlerin ve bilgisayarların Ethernet girişlerine takılır. Bu sayede daha hızlı bir veri taşıma işlemi gerçekleşir. Kablosuz internet her ne kadar daha yeni bir teknoloji olsa da Ethernet kablosu teknolojisi de yerinde saymıyor. CAT kablolarının 5, 6, 7 gibi modelleri var ve gelişen teknolojiye ayak uyduruyor. Bütün bunların dışında hala daha Ethernet kablosu ile bağlanılan internet, kablosuz internete göre çok daha hızlı. Özellikle internet bağlantısının hızlı olmasını isteyen ve ping değerini düşürmek isteyen insanlar zaman zaman Ethernet kablosu ile internete bağlanıyorlar. Örneğin oyun oynarken Ethernet kablosu ile internete bağlanmak lag adlı gecikmeleri daha az yaşamanızı sağlıyor.

    Ethernet Kablosu Renk Sırası Neden Önemlidir?

    Ethernet ya da UTP kablolarında bir renk sıralaması vardır. Bu renk sıralamaları standarttır ve dünyanın her yerinde aynıdır. 

    Ethernet kablosunda 8 tane farklı renk bulunur. Bunlar, kablonun iki farklı uçlarına da connector bağlarken hangi sıralamayı yapacağınızı anlamanızı sağlıyor. Bu renk sıralaması evrenseldir, yani tüm dünyada aynıdır. Bu evrensel sıralama sayesinde ağ uzmanları ya da ilgili diğer kişiler kablo sıralamasını anlamakta zorlanmıyorlar. Bağlantıyı düz veya cross yapmanız halinde ise renk sıralaması değişiyor. 

    CAT5, CAT5E, CAT6, CAT7 gibi Ethernet kabloları mevcut. CAT7 en son teknoloji. Boyutları, kaliteleri, veri iletim hızları ve yalıtımları her geçen gün iyileşiyor.

    Ethernet Kablosu Renk Sırası Nasıldır?

    Belirttiğimiz gibi bağlantı için Ethernet kablosu renk sıralaması önemlidir. Ethernet kablo teknolojisi değişip iyileşse de renk sıralaması sabit kalır. CAT kablosu için renk sıralaması; turuncu beyaz, turuncu, yeşil beyaz, mavi, mavi beyaz, yeşil, kahverengi beyaz, kahverengi şeklindedir. Düz bağlantılarda her renk sırası kendisiyle aynı olan renk sırası ile eşleştirilir. Turuncu beyaza karşılık, turuncu beyaz eşleştirilir ve daha sonra kurulum yapılır. İki bilgisayar arasında bağlantı kurmak için cross bağlantı yapmanız gerekir. Burada ise ilk kenarın renk sıralaması yukarıdaki gibi turuncu beyaz, turuncu, yeşil beyaz, mavi, mavi beyaz, yeşil, kahverengi beyaz, kahverengi şeklinde ilerlerken ikinci kenarın renk sıralaması yeşil beyaz, yeşil, turuncu beyaz, mavi, mavi beyaz, turuncu, kahverengi beyaz, kahverengi şeklinde olmalıdır. Düz bağlantı modem ve bilgisayarı birbirine bağlamak için kullanılırken, cross yani çapraz bağlantı iki bilgisayar arasındaki veri akışını sağlamak için kullanılır. 

    Her ne kadar kablosuz internet teknolojisi çoğu cihaz için kullanımı daha kolay olduğundan daha çok tercih edilse de Ethernet kablosu da hala pek çok konuda önemini korumayı sürdürüyor. Veri kaybı olmadan veri alışverişi için Ethernet kablosu liderliğini koruyor. Herhangi bir kayıp yaşanmadığından da Ethernet kablosu ile bağlandığınız internet, kablosuz internete göre çok daha hızlı oluyor. Bağlantının doğru kurulması için ise yukarıda belirttiğimiz sıralama ile renkleri eşleştirmeniz yeterlidir.

     

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar