turknet logo

Oyun Dünyası

Ethernet vs Wi-Fi Oyun için Hangisi Seçilmeli?

Ocak, 2022
Paylaş
  • 3689
  • Ethernet vs Wi-Fi Oyun için Hangisi Seçilmeli?

    Online oyunlarda internet hızı çok önemli bir faktördür. Hızı düşük internetle oynanan oyunlar sürekli donar, lag adı verilen gecikmeler olur ve grafikler yüklenmez. Yani eğlenmek için oynadığınız bu online oyun serüveni can sıkıcı bir hal alır. Bu sebeple ping değerinin düşük olması gerekir ki lag yaşamayasınız. Wifi ve ethernet kablosu ile bağlanan internetin hızı aynı olmaz. Bu sebeple oyun oynarken gecikme yaşamamak için bu duruma dikkat edilmesi gerekir. Bu yazımızda sizler için ethernet ve internet arasındaki fark nedir sorusunun cevabını verdik.

    Online Oyunlarda Ping Oluşumu

    Ping değerinin yükselmesi özellikle online oyunlar için çok rahatsız edici bir durum. Bunun pek çok sebebi olabilir. Altyapı yetersizliği gibi bir sorunda eğer yavaş bir internet kullanıyorsanız sorun yaşayabilirsiniz. İnterneti çok fazla kişinin kullanması da bu soruna sebep olur. Eğer siz oyun oynarken evde biri de YouTube’dan video izliyorsa ping değeri artabilir. İnternet hızınızı kontrol etmek için internet hız testi yapabilirsiniz.

    Ethernet ile İnternet Arasındaki Fark

    Wifi ve ethernet kablosu gibi internete bağlanma seçenekleri var. Peki ethernet ve internet arasındaki fark nedir? Wifi kullanım rahatlığı konusunda artık herkes tarafından tercih ediliyor. Özellikle mobil cihazlara da bağlanabilmesi ve herhangi bir kablo olmaması herkes için bir rahatlık oluşturuyor. Fakat yine de ethernet kablosuyla bağlanılan internet daha hızlıdır. Ethernet kablosu düşünülenin aksine eski bir teknoloji değildir. Ethernet teknolojisi de gelişmektedir. Ethernet kablosunda direkt somut bir bağlantı yolu olduğu için gecikmeler daha az olur. Yani her ne kadar Wifi daha çok tercih edilse de kablolu internet yine de daha hızlı.
    CAT6 şu an en yeni ethernet bağlantı yöntemidir. Bununla 2 ms’den daha az gecikme süresine sahip olabilirsiniz. Ne yazık ki Wifi istenilen süreyi sunamaz. Wifi ile ethernet arasında 20-30 ms ping farklı bile olabilir! Bu sebeple gecikme yaşamamak için hâlâ daha ethernet kablosuyla internete bağlanıp online oyunlar oynamak çok daha mantıklıdır. Ethernet kablosunun sorunu da modeminizi, bilgisayarınızı ve kabloyu taşımanın çok mümkün olamamasıdır. Yani sabit bir yerden oyunlara girmek zorunda kalabilirsiniz.

    Gecikmelere sebep olan başka etmenler de vardır. Sunucunun bölgenize olan uzaklığı ping değerini etkiler. Türkiye’deki bir sunucuya bağlanmanız ise ping değerini düşürür. Bazı oyunların sunucuları Avrupa’da olabilir, bu da ping değerinizi 100 ms kadar çıkarabilir. Bunun için de ethernet kablosu kullanımı daha mantıklı olacaktır.
    İnternetin mahallenizdeki altyapıdan gelen bir gecikme süresi de olabilir. Genellikle çok sorun olmasa da altyapının kötü olduğu ya da yavaş hızlı bir paket kullandığınız durumlarda internet hızınız yavaşlar. Bu sebeple fiber internet kullanmak en mantıklısıdır. Tabii ki bunun için de altyapınızın buna uygun olması gerekmektedir.

    TurkNet ise sizler için  GigaFiber internet hizmeti sunmaktadır. GigaFiber internet tamamen TurkNet’in kendi altyapısıyla sunduğu bir internet hizmetidir. Siz de altyapı sorgulama işlemi yaparak altyapınızı kontrol edebilir ve TurkNet’e GigaFiber internet için başvuru yapabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar