turknet logo

İnternet Hızı

Fiber İnternet Hızım Stabil Değil, Ne Yapmalıyım?

Kasım, 2022
Paylaş
  • 2273
  • Fiber İnternet Hızım Stabil Değil, Ne Yapmalıyım?

    Ev, ofis ya da diğer ortak yaşam alanlarında kullanılan fiber internette zaman zaman hız dalgalanmaları yaşanabilmektedir. Bu durumun ortaya çıkmasına neden olacak birkaç sebep mevcuttur. Kullandığınız fiber internet hızında yaşanan kesintilerin sebep olabileceği durumları ve bu durumlara çözüm önerilerini öğrenerek sorunun kaynağını tespit edebilir ya da teknik yardım alırken daha bilinçli hareket etmek mümkün olabilir. 

    Fiber İnternet Hız Stabilizasyon Sorunları Neden Kaynaklanır?

    Oyun oynamak, alışveriş yapmak, eğitim almak ya da eğlenceli vakit geçirmek gibi pek çok eylemi internet üzerinden gerçekleştiriyoruz. İnternet fiber hızında olsa da kimi zaman yükleme ya da indirme hızında bir takım faktörler sebebiyle aksaklıklar meydana gelebiliyor. Bu dalgalanma ya da değişiklikler çoğu zaman hız kaybı gibi görünür, fakat durum öyle değildir. Eğer mevcut tarifenizin altında internet hızına ulaşabiliyorsanız, bu durumu çözmek için öncelikle kaynağını öğrenmek gerekir. 

    Fiber internet hızının dalgalanmasına neden olan etkenlerden biri altyapı sorunudur. Zaman içerisinde kablolarda meydana gelebilecek deformasyonlar internet hızının değişmesine neden olabilir. 

    Ayrıca Ethernet, ADSL gibi kabloların da kalitesi ve sağlamlığı oldukça önemlidir. Uzun zamandır aynı kabloların kullanılması, kabloların yenileme ya da onarımlarının yapılmaması gibi durumlarda hız dalgalanması ya da internette kopmalar meydana gelebilir.

    Eğer geniş bir alanda internet kullanıyor ve hızın artması için router gibi yönlendiricilerden yararlanıyorsanız bu durum da dalgalanmaya sebep olabilir. 

    Teknik nedenlerin yanında bir de çevresel ya da kullanıcı odaklı etkenler de vardır. Eğer interneti birden fazla kullanıcı aynı anda aktif bir şekilde kullanıyorsa bağlantı yoğunluğundan dolayı hızda dalgalanmalar görülmesi olasıdır. 

    Modemin bulunduğu alan ile sizin interneti kullandığınız alan arasında sinyal kırıcı ya da engelleyici faktörler mevcut ise bu durum da hız değişikliğine yol açabilir. 

    Kablosuz internet pek çok durumda kolaylık sağladığı ve istenilen yerden erişim imkanı sunduğu için avantajlı olarak görülse de kimi zaman internet hızının düşmesine neden olabilir. Bu yüzden özellikle masaüstü bilgisayarlarda kablolu ağ kullanmak hem daha sağlıklı olması hem de daha hızlı internet kullanımı açısından elverişlidir. 

    Fiber İnternet Hızı Nasıl Stabil Çalışır?

    Sahip olduğunuz internet hızının ne kadarını kullanabiliyorsunuz? Bu sorunun cevabını öğrenmek için bir hız testi yapabilirsiniz. Bu sayede mevcut internet hız durumunuzu öğrenebilir ve iyileştirmek ya da stabil tutabilmek için çeşitli önlemler alabilirsiniz. Eğer internet hızında düşme ya da zaman zaman dalgalanmalar yaşanıyorsa çözüm yolları düşünmelisiniz. Öncelikle en temel sorun olan modem güncelliği ve altyapı düzeneğidir. Nasıl teknolojik cihazlar zamanla bazı servislerini desteklemekte zorluk çekiyorsa modem de aynı şekilde eskime ve yıpranma gibi durumlarda internet hızının dalgalanmasına yol açabilir. Bu yüzden böyle bir sorunla karşılaşırsanız ilk olarak modeminizin ve kablolarının kontrolünü sağlamalısınız. Ayrıca bağlantı kablolarını yerinden oynaması ihtimaline karşı kontrol edebilir, gevşeme varsa düzeltebilirsiniz. Daha sonra bant aralığının genişliğini kontrol etmelisiniz. Eğer internet hızının dalgalanmasına neden olabilecek etkenlerden biri yada birkaçı mevcut ise bu sorunu ortadan kaldırarak internet hızının stabil olmasını sağlayabilirsiniz. 

    Fiber İnternet Hızının Doğru Kullanımı için Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

    Fiber internet hızını doğru bir şekilde kullanmanız için dikkat etmeniz gereken unsurlar şunlardır:

    Altyapıya uygun doğru modem seçimi yapmalısınız. İnternet hızının yüksek olmasını sağlayan en önemli etken altyapıdır. Altyapıya uygun olarak ADSL, VDSL ya da Fiber gibi farklı internet donanımları kullanmak satın aldığınız internet hızını doğru bir şekilde kullanmanıza imkan sağlar. 

    Modemin sinyal gücü yani bant genişliğinin ne kadar olduğunu bilmelisiniz. Sinyali düşürebilecek çevresel etkileri ortadan kaldırabilir ya da azaltmak için düzenlemeler yapabilirsiniz. 

    Daha çok kablolu ağ kullanımına özen göstermek, internet hızını daha stabil bir şekilde kullanmanızı sağlayabilir. 

    Güvenli bir internet ağınızın olduğuna emin olun. Sizin bilginiz dışında başka kullanıcıların internet erişimi olup olmadığını kontrol edin.

    Modeminizin sağlayabileceği en yüksek Mbps değerini bilin. Bu sayede doğru internet bağlantısı ile kaliteli ve hızlı internete erişim sağlayabilirsiniz. Zira düşük Mbps değerine sahip olan modemlerde yüksek hızlı internet kullanmak internet hızının tamamını kullanmanıza engel olur. 

    Fiber internet hızınızdan memnun değilseniz TurkNet Fiber internet hizmetimizle tanışmanızın tam zamanı! Taahhütsüz olarak sunduğumuz fiber internet hizmetimizden memnun kalmazsanız dilediğiniz zaman herhangi bir ücret ödemeden iptal edebilirsiniz. Altyapı sorgulama işlemi yaparak başka operatörden geçiş süreci hakkında detaylı bilgi almak için internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar