turknet logo

Güncel Yaşam

Fiber İnternet Upload ve Download Hızı Nasıl Olmalı?

Ağustos, 2022
Paylaş
  • 35854
  • Fiber İnternet Upload ve Download Hızı Nasıl Olmalı?

    Fiber internet son yıllarda en çok istenen ve aranan altyapılar arasında. Kullanıcılar artık ev tercihi yaparken bile fiber internet var mı yok mu diye altyapı sorgulama işlemi ile kolayca kontrol ediyor. Bunun en temel sebebi ise hız. Fiber internet diğer altyapılara göre çok daha yüksek hızlar sunabiliyor. Fiber internet download ve upload hızı konusunda artık gigabit hızlar konuşuluyor. Özellikle gelişmiş ülkelerde fiber neredeyse bir standart haline geldi diyebiliriz.

    Evde çalışmanın yaygınlaşması, online eğitimler, oyunlar derken internet hızı ihtiyacı artıyor. Kullanıcılar da “Fiber internet hızı kaç olmalı?” diye çok fazla soruyor. İhtiyacınızı belirlerken evde kaç cihaz kullandığınızı veya kaç kişinin aktif kullanıcı olduğunu hesaba katmalısınız. Aksi takdirde düşük hızlı bir fiber internet de size konforlu kullanım sunmaz.

    MBPS Nedir?

    MBPS veya Mega Bits Per Second, saniyede aktarılan veri sayısının megabit cinsinden ifade edilişidir. “Mbps nedir?” sorusuna verilecek en güzel cevap ise; Mbps, internetin standart hız birimidir. Upload ve Download hızlarının tamamı Mbps cinsinden ifade edilir.

    Mbps ifadesinin içerisinde bulunan Mega Bits, çoğunlukla Megabyte ile karışıtırılır. Megabyte dosya boyutunu ifade eden bir terimdir. İnternet hızı ile bir alakası yoktur. Yani sizin 24 Mbps hızında bir internetiniz varsa saniyede 24 MB boyutunda dosya indiremezsiniz. Bu hızla teknik olarak saniyede 4 MB boyutunda veri indirebilirsiniz.

    İnternetinizin kaç Mbps olduğunu öğrenmek istiyorsanız hız testi yapabilir ya da operatörünüz ile iletişime geçebilirsiniz.

    Fiber internet diğer altyapılara göre çok daha yüksek hızlar sunar.

    Fiber İnternet Upload Hızı Nedir?

    İnternet kullanıcıları son yıllarda “Upload hızı nedir?” şeklinde çok soru sorabiliyor. Eskiden genellikle sadece Download hızı dikkate alınıyordu ancak günümüzde durumlar değişti. Artık interneti sadece veri indirmek için değil yüklemek için de sıklıkla kullanıyoruz. Örneğin iş arkadaşlarınıza göndereceğiniz bir dosya için ya da video konferans yapacağınız zaman Upload hızına ihtiyacınız olur. Kısacası internete veri yüklemek istediğimizde ihtiyacımız olan hız Upload hızıdır.

    Fiber internetin buradaki en büyük farkı, teknoloji gereği size çok daha yüksek hızlar sunabiliyor. ADSL veya VDSL altyapılarda hem download hem de upload hızları oldukça sınırlı. Fiber internet upload hızı ise Gigabit’e ulaşabiliyor. “İndirme hızı kaç olmalı?” diye soruyorsanız eğer kullanıma bağlı olarak değişecektir. Eğer 100 Mbps bir upload hızınız varsa 500 MB bir dosyayı ortalama 41 saniyede yükleyebilirsiniz.

    Fiber İnternet Download Hızı Nedir?

    Download yani indirme hızı uzun yıllardır kullanıcıların dikkat ettiği bir konu. Ortalamada en çok kullanılan hız, download hızıdır. Tabii her kullanıcı için bu geçerli değil. “Download hızı nedir?” sorusunun cevabı; internetten bir veri indirmek istediğimizde kullandığımız hız download hızıdır. Bunun için standart bir dosya indirme işlemi yapmanıza gerek yok. İnternette bir video izlemek istediğinizde yine download hızı üzerinden izlersiniz.

    Fiber internet download hızı artık Gigabit’lere kadar çıkmış durumda. Özellikle gelişmiş ülkelerde büyük atılımlar olduğunu söyleyebiliriz. “Yükleme hızı kaç olmalı?” diye soruyorsanız evinizdeki cihaz başına minimum 20 Mbps düşecek şekilde hesaplayabilirsiniz. 5 cihazınız varsa 100 Mbps hızda bir internet minimum seviyede ihtiyaçlarınızı karşılar.

    Fiber İnternet Hızı Düşer mi?

    Fiber internet teknolojisi şu an en modern ve sürekli gelişmeye devam eden bir altyapı. Diğer alternatiflerine oranla pek çok avantaj sunuyor. Tabii aynı oranda altyapı maliyetlerinin de daha fazla olduğunu ekleyelim.

    Sunduğu avantajlar arasındaki en önemlisi yüksek bant genişliği. Yani yüksek hız! Gigabit’lere kadar çıkabilen bu hızlar internet kullanıcılarının deneyimlerini tamamen değiştirebiliyor. O kadar hıza ne gerek var demeyin ? Her gün yaptığınız işlemler çok daha hızlanacak, izlediğiniz filmleri hiç donmadan 4K izleyebileceksiniz. Oyunlarında ping değerleri sıfıra olta atacak, arkadaşınıza gönderdiğiniz bol GB’lı dosyalar saniyeler içinde gidecek.

    Peki ADSL ve VDSL altyapılarda olduğu gibi hız kayıpları yaşanır mı? Hiç yaşanmaz demek kesinlikle yanlış. Bu kayıplar tek bir etkene değil onlarca etkene bağlı. Bu sebeple elbette hız kayıpları yaşanabilir. Ancak diğer altyapılara oranladığınızda bu kayıplar minimumda yaşanır. Yani günümüz teknolojisinde en yüksek hızı ve verimi alabileceğiniz altyapı fiber internet altyapısıdır.

    Fiber İnternetin Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

    İnternet hızının biraz karmaşık olduğu doğru. Yan yana iki cihaz koyup hız testi yaptığınızda farklı sonuçlar almanız gayet mümkün. Bunun arkasında ise belki yüzlerce sebep var. Ama biz sizler için en temel olanları listeledik.

    Son olarak sizin için işini biraz daha kolaylaştırmak istedik ve aşağıda bir tablo hazırladık. Evde cihaz sayısına göre ihtiyacınız olan internet hızlarını listeledik. Ama unutmadan bu tablonun minimum kullanımlar için olduğunu ekleyelim (Sosyal medya, video izleme vb.). Hızlar yükseldikçe konfor, kalite artacaktır.  Yoğun bir kullanıcıysanız alabildiğiniz en üst hızı tercih etmelisiniz. Genel olarak belirlediğiniz ihtiyacın iki katı bir hız tercih etmeniz de en sağlıklısı olacaktır. İlerleyen dönemde artabilecek ihtiyaçlarınız ve olası hız kayıpları için bir önlem olarak düşünebilirsiniz.

    Cihaz Sayısı1-23-45-67+
    Download Hızı Kaç Olmalı?20 - 40 Mbps 60 - 80 MBps100 - 120 Mbps 140 Mbps +
    Upload Hızı Kaç Olmalı?10 Mbps +20 Mbps +30 Mbps +40 Mbps +
    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar