turknet logo

Oyun Dünyası

Fiber İnternette Ping Düşer mi?

Şubat, 2022
Paylaş
  • 3225
  • Fiber İnternette Ping Düşer mi?

    Ping değerinin artması, internet kullanıcılarının zaman zaman karşılaştığı ve internet kullanım kalitesini düşüren bir sorundur. Yüksek ping değerinin genel olarak internet hızını yavaşlattığını söyleyebiliriz. Bunun pek çok sebebi olabilir. İnterneti birden fazla kişi ile kullanmak, yüksek bytelı dosyaları indirmek ya da online oyun oynamak gibi. Tabii ki bütün altyapı türlerinde ping değeri aynı değildir. Bu yazımızda sizler için “Fiber internette ping düşer mi?” sorusunun cevabını verdik. 

    Fiber İnternet Daha Hızlı mıdır?

    Evet, Fiber internet diğer altyapılara göre daha hızlıdır. Bunun sebebi, ADSL internet bakır kablolarla dağıtılırken Fiber internetin Fiber optik kablolar aracılığıyla dağıtılmasıdır. ADSL internet elektrik formunda iletilirken Fiber internet ışık formunda iletilir. Fiber internet ADSL ve VDSL internete göre daha yeni bir teknolojidir. Onlara göre de daha hızlı ve güvenlidir. 

    Ping Neden Yüksek Olur? 

    Ping değerinin yüksek olmasının birçok sebebi olabilir. Aynı bağlantı üzerinden birden fazla cihazın internete bağlanması, internetten fazla yer kaplayan dosyaların indirilmesi gibi sebepler ping değerini artırabilir. Örneğin; siz online bir oyun oynarken kardeşiniz de Netflix üzerinden dizi izlediğinde ping değeri artabilir. Ping yükselmesinin bir diğer sebebi de bağlandığınız sunucunun konumudur. Örneğin; Türkiye konumlu bir sunucuya bağlandığınızda internetiniz daha hızlı çalışırken, bu konum başka bir ülkede ise ping yükselir ve internet hızınız yavaşlar. Ne yazık ki online oyunlarda çoğunlukla bunu seçemiyorsunuz. Popüler oyunların birçoğunun sunucusu ABD’de olabiliyor. Bu sebeple de internetiniz yavaşlıyor. Ayrıca oyunlarda Google DNS kullanmak yerine varsayılana ayarlayıp Türkiye’de bir DNS kullanırsanız ping düşer ve daha hızlı bir internet bağlantısına sahip olabilirsiniz. 

    Fiber İnternette Ping Düşer mi?

    Öncelikle belirtmemiz gerekir ki bütün internet altyapılarında ping vardır ve başka sebeplerle de olsa bu sorunu yaşayabilirsiniz. Fakat ADSL, VDSL ve Fiber internetin ping değerleri farklıdır. Fiber internet en hızlı internettir ve ping sorununu tabii ki diğer internet türlerine göre daha az yaşarsınız. İnternet hızı daha yüksek olunca da doğal olarak daha fazla insan bağlanabilir. Bunun için internetin kaç Mbps olduğu da önemlidir. Kullanım amacınıza ve kullanan kişiye bağlı olarak internet hızını da daha hızlı seçmelisiniz. En mantıklısı altyapınızın desteklediği en hızlı interneti almaktır. Fiber altyapı imkanınız varsa da mutlaka Fiber internet tercih etmelisiniz. Çünkü belirttiğimiz gibi Fiber internet en hızlı internet teknolojisidir. TurkNet’in GigaFiber teknolojisi ise megabit değil Gigabit hızındadır. 1000 Mbps yani 1 Gbps olan Gigafiber internet altyapınız varsa oldukça hızlıdır ve diğer Fiber internetlere göre çok daha az ping sorunu yaşarsınız. 

    Bunun dışında ping düşürmek için deneyebileceğiniz başka yöntemler de mevcut. Bilgisayarınızı modeme Ethernet kablosuyla bağlarsanız internetiniz daha hızlı olur. Kablosuz ağ teknolojisi daha yeni bir teknoloji olsa da Ethernet kablosu teknolojisi de yerinde saymıyor. Ethernet kablosu ile bağlanılan internette veri kaybı daha az yaşandığı için kablosuz ağa göre daha hızlı internete bağlanırsınız. Ayrıca online bir oyun oynarken indirmeleri durdurup çalışan diğer uygulamaları da kapatmanız ping değerinin düşmesini sağlayacaktır. Ping değerinizi ölçmek için internet hız testi yapabilirsiniz. Eğer internetiniz operatörünüzün size vadettiği hızdan daha azsa mutlaka internet servis sağlayıcınızla iletişime geçmelisiniz. Eğer değilse Fiber internete geçmeli ya da daha hızlı bir internet tercih etmelisiniz.  Altyapı sorgulama işlemini gerçekleştirdikten sonra yararlanabileceğiniz maksimum hızı öğrenerek abonelik başvurusunda bulunabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar