turknet logo

İnternet Teknolojileri

Fiber Optik Kablo Çeşitleri Nelerdir? Özellikleri ve Kullanım Alanları

Ağustos, 2022
Paylaş
  • 10094
  • Fiber Optik Kablo Çeşitleri Nelerdir? Özellikleri ve Kullanım Alanları

    iletGünlük hayatımızda sıkça duyduğumuz fiber optik kablo görüntü gönderme ve sesli mesaj gibi iletişim araçlarında iyi ve kaliteli bir hizmet alabilmek için kullanılıyor. Peki fiber optik kablo nedir? Fiber optik kablo çeşitleri nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik. Fiber optik kablo seçiminizde size yol göstermesi ya da sadece aklınıza takılan soruların cevaplarını verebilmesi için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

    Fiber Optik Kablo Nedir? 

    Fiber optik kablolar, veri göndermek için ışık sinyallerini kullanmaktadır. Bu kablolar elektrik kablolarına benzer. Ancak elektrik kablolarından farklı olarak ışığı taşımak için kullanılan minimum bir adet fiber optik içeren bir kablo çeşididir.

    Fiber Optik Kablo Çeşitleri Nelerdir?

    Fiber optik kablolar tek modlu olarak geçen single mode ve çok modlu olarak geçen multimode olmak üzere iki çeşittir. 

    Tek modlu (Single mode): En yüksek kapasiteli veri transferlerinden biridir. Transfer edilen ışının tümü tek bir hat üzerinden taşınır ve tek ya da single mode olarak çeşitlenir. Tek modlu kablolar fiber kablolar içinden en çok tercih edilen türlerdendir.

    Çok modlu (Multi mode): Transferi çoklu yol üzerinden ışın ile gerçekleştiği için çok modlu ya da multi mode ismini alır. Bu kablolar türleri kısa mesafeli veri transferleri için ideal bir tercihtir. Ayrıca internet uygulamalarında bant genişliğinden faydalanma imkanı sunarlar. Multi mode fiber kablolar, FDDI, Fast Ethernet, Token Ring ve ATM gibi endüstriyel bakımdan fiber optik ağ protokolleriyle uyumludur.

    Fiber Optik Kabloların Özellikleri Nelerdir?

    Fiber optik kablolar çeşitli özelliklere ve avantajlara sahiptirler. Fiber optik kablonun farklı alanlarda  bu kadar sık tercih edilmesinin nedenleri kabloların bulundurduğu özellikler ve sunduğu bu avantajlardır. Gelin birlikte fiber optik kabloların özelliklerini ve avantajlarını inceleyelim.

    Fiber Optik Kabloların Kullanım Alanları Nelerdir?

    Fiber optik kablolar video, ses ve veri iletimi içeren pek çok uygulamada kullanılır. Fiber optik kabloların kullanım alanlarını sizler için maddeledik;

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar