turknet logo

İnternet Teknolojileri

Fiber Optik Kablo Nedir? Nasıl Çalışır ve Avantajları Nelerdir?

Ağustos, 2022
Paylaş
  • 3798
  • Fiber Optik Kablo Nedir? Nasıl Çalışır ve Avantajları Nelerdir?

    Günlük hayatımızda sıkça duymaya başladığımız fiber optik kablo şu anda, görüntü gönderme ve sesli mesaj gibi iletişim araçlarını kullanmak ya da başka bir deyişle ileti göndermek için kullanılır. Fiber optik kablo sahip olduğu avantajlardan dolayı sıklıkla tercih edilmekte ve yaygın bir hale gelmektedir. 

    Fiber Optik Kablo Nedir?

    Bu kabloların tasarımı genellikle camla yapılabilir, ancak karşınıza plastik olarak da çıkabilir. Bu malzemeler ile yapılan fiber optik kablolar bakır kablolardan daha etkili ve hızlı bir şekilde verileri iletebilir. Işık sinyalinin gönderildiği fiber optik kabloların camdan ya da plastikten üretilmiş kısma çekirdek denir. Çekirdek üzerinde kullanılan akrilik kaplama yardımı ile kabloyu istediğiniz renklerde kaplayabilirsiniz. Ayrıca gevşek ve sıkı tüpler içerisine yerleştirilen, mukavemet için cam elyaf ve kevlar ile güçlendirilmiş koruyucu bir dış kılıf bulunduran bir kablo çeşididir. Bu kablolar veri göndermek için elektrik sinyalleri yerine daha önce de bahsedildiği üzere ışık sinyallerini kullanır. Fiber optik kablo, ışığı taşımak için kullanılan bir kablo çeşididir. Bu kablolar piyasaya çıktığı andan itibaren veri aktarımında kilit bir rol oynamıştır. Çünkü bakır kablolara göre daha etkili ve hızlıdırlar. Böylelikle de fiber optik kablolar bakır kabloların yerini almıştır.

    Fiber Optik Kablo Ne İşe Yarar?

    Fiber optik kablolarla yapılabileceklerden bazıları şöyledir: 

    Fiber Optik Kablo Nasıl Çalışır?

    Fiber optik kablolar bir veya daha fazla cam telden oluşurlar. Kablonun her bir telinin merkezine, ışığın gitmesi için bir yol sağlayan çekirdek vardır. Çekirdek kaplama olarak isimlendirilen bir cam tabakasıyla çevrilir. Bunun sebebi sinyal kaybı oluşumunu önlemektir. Bu kaplama bu amaçlar doğrultusunda ışığı içeriye yansıtmayı sağlar. Fiber optik kablolar single mode olarak geçen tek modlu ve multimode olarak geçen çok modlu olarak iki tipte bulunur. Single mode ışık üretmek için son derece ince cam telleri içerir ve lazer kullanırken multimode fiber optik kablolarda ise LED kullanır.

    Fiber Optik Kablo İletişim Sistemi ve İşleyiş Mekanizması Nasıl Çalışır?

    Fiber optik iletişim sistemi, ışığın özel bir şekilde iletilmesini kullanarak veri iletimini sağlar. Fiber optik iletişim sisteminin nasıl çalıştığını anlamak için aşağıdaki temel bileşenleri ve işleyişini göz önünde bulundurabiliriz:

    1. Işık Kaynağı (Light Source): Fiber optik iletişim sistemi, genellikle lazer veya LED gibi yüksek yoğunluklu ışık kaynakları kullanır. Bu ışık kaynağı, veriyi taşıyan optik sinyali üretir. Işık kaynağının çıkardığı ışık, belirli bir dalga boyunda ve genlikte olur.
    2. Optik Fiber (Optical Fiber): Işık kaynağı tarafından üretilen ışık, optik fiber adı verilen ince cam veya plastik tellerde iletilir. Optik fiberler, yüksek saflıkta cam veya plastik malzemelerden yapılır. içlerinde bir çekirdek ve çevresini saran bir kılıf bulunur. Işık, bu çekirdek boyunca ilerler.
    3. Işık İletim Prensibi: Optik fiberler, içlerindeki yüksek indeksli çekirdek ve düşük indeksli kılıf arasındaki yansıma prensibi sayesinde çalışır. Işık, iç yansımaya uğrayarak çekirdek boyunca ilerler. Bu sayede ışık, fiber boyunca yayılarak verinin iletimini sağlar.
    4. Işık Modülasyonu: Veri iletimi için, ışığın açık veya kapalı durumları temsil eden bir dizi modülasyon teknikleri kullanılır.
    5. Algılayıcı (Detector): Işık kaynağından gelen modüle edilmiş ışık, fiber boyunca iletilir ve alıcı cihazda algılanır. Alıcı cihaz, optik sinyali elektriksel bir sinyale dönüştürür. Böylece verinin alınmasını ve işlenmesini sağlar.
    6. Sinyal İşleme ve İletim: Alınan elektriksel sinyal daha sonra işlenir ve veri paketlerine dönüştürülür. Bu veri paketleri daha sonra istenen hedefe iletilir. Fiber optik iletişim sistemi, yüksek bant genişliği ve düşük gecikme süresi ile büyük miktarda veri iletimi sağlar.

    Fiber optik iletişim sistemi, elektromanyetik girişimden etkilenmez ve veri iletimi sırasında sinyal kaybı minimum seviyededir. Bu nedenle, uzun mesafeli iletişim hatlarında ve yüksek bant genişliği gereksinimlerini karşılayan birçok uygulama için tercih edilen bir iletişim teknolojisidir.

    Fiber Optik Kablonun Avantajları Nelerdir?

    Peki fiber optik kabloların bu kadar tercih edilmesinin sebebi sadece bakır kablolardan daha etkili ve hızlı olması mı? Elbette değil. Fiber optik kabloların avantajları aşağıdaki gibi listelenebilir:

    Fiber internetin tüm avantajlarından yararlanmak için hemen TurkNet’li olabilirsiniz. TurkNet fiber internet ile 1000 Mbps’ye varan hıza sahip, kotasız ve taahhütsüz fiber deneyimi yaşayabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar