turknet logo

İnternet Teknolojileri

Fiber Optik Kablolar Nasıl Çalışır ve Veri Aktarır?

Eylül, 2022
Paylaş
  • 3350
  • Fiber Optik Kablolar Nasıl Çalışır ve Veri Aktarır?

    Fiber optik kablo, yalıtımlı bir sistem içerisinde fiber optik şeritler içeren bir ağ kablosu türüdür. Yüksek performanslı veri ağları ve uzun mesafeli iletişim için tasarlanmıştır. Piyasada satılan bakır kablolar ile kıyaslandığında fiber optik kablolar daha yüksek bant genişliğine sahiptir ve uzun mesafelerde veri iletebilir. Fiber optik kabloların çoğu fiber nternet, kablolu TV ve telefon sistemini destekler. 

    Fiber Optik Kablolar Kaç Parçadan Oluşur?

    Fiber optik kablo elektrik sinyallerinden ziyade ışığı iletir ve elektriksel parazit oluşumunu engeller. Ciddi çevresel kısıtlamaların olduğu ortamlarda yerel alan ağı kurulumları için uygundur. Bir fiber optik kablo üç parçadan oluşur. Bu parçalar şunlardır: 

    Fiber Optik Kablolar Nasıl Çalışır?

    Fiber optik kablolar, diğer kablo türlerine kıyasla oldukça ince olan bir veya daha fazla cam telinden oluşmaktadır. Çekirdek adı verilen her bir telin merkezi, ışık için bir yol sağlar. Sinyal kaybını önleme amacı ile kullanılan ve ışığın kabloda bulunan kıvrımlardan geçmesine izin veren yansıtıcı kaplama ismindeki bir cam tabakası ile çevrilidir. 

    İki ana tip fiber optik kablo vardır: tek modlu ve çok modlu. Tek modlu fiber optik kablo, ışığı üretmek için oldukça ince optik fiberler ve lazerler kullanırken, çok modlu fiber kablolar LED kullanır. Tek modlu fiber optik ağlar, bir kablonun iletebileceği trafik miktarında artış sağlamak için çoğunlukla dalga bölmeli çoğullama yöntemlerini kullanır. WDM, birden fazla iletişim akışını, tek bir ışık darbesiyle etkili bir şekilde iletir ve birden fazla farklı dalga boyundaki ışığın birleştirilmesine ve ardından ayrılmasına izin verir.

    Fiber Optik Kablolar Nasıl Veri Aktarır?

    Teknoloji geliştikçe günlük hayatımızda oldukça fazla yer kaplayan kablolar ve sistemler değişebilmektedir. İnternetin yaygın olarak kullanılmaya başlandığı günümüzde, hızıyla ön plana çıkan fiber optik kablolar da bunlardan biri. Fiber optik kablolar sayesinde internet kullanımı ve veri alışverişi hızlandırılabilir. Fiber optik kablolar genellikle hızın önemli olduğu alanlarda etkili bir çözüm sunarak hızlı yanıt verilmesini sağlar. Normal kablolar üzerinden işlem ve veri alışverişi daha uzun sürebilir. Fiber optik kablolar, verilerin ışık üzerinden geçmesine izin vererek sistemi hızlandırır. 

    Fiber optik kablonun çalışma prensibi ışık kaynağıdır. Bu nedenle, bir fiber optik kablodan geçen ışık, fiber optiğin iç kısmına doğru ilerler. Dalgalı optik fiberler sayesinde veri alışverişi etkin bir şekilde garanti edilir. Fiber optik kablolar hem aktif hem de pasif olmak üzere ikiye ayrılmakta ve amaçları doğrultusunda farklı avantajlar sağlamaktadır. Pasif olarak nitelendirilen kablolar bilgi iletme özelliğine sahiptir. Aktif optik fiberler ise karmaşık bir yapıya sahiptir ve çok amaçlı olarak kullanılabilir. 

    Telekomünikasyon sektöründe yaygın olarak kullanılan fiber optik kablolar yüksek iletim kapasitesine sahiptir. Bu nedenle hız bakımından oldukça akıcı ve etkili bir müşteri deneyimi sunmaktadır. Ağır hizmet tipi koruyucu kılıfa sahip fiber optik kablo dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bu sebeple teknoloji sektörünün vazgeçilmezi haline geldiğini söylemek mümkündür.

    GigaFiber hızıyla internet hizmetimizden faydalanabilmek için internet altyapı sorgulama işlemi yapıp bizimle iletişime geçebilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar