turknet logo

İş Dünyası

Firmanızı Dijitalleşmeye Nasıl Hazırlarsınız?

Mayıs, 2023
Paylaş
  • 687
  • Firmanızı Dijitalleşmeye Nasıl Hazırlarsınız?

    Günümüzde dijital dünyaya ayak uydurmak, bir markanın başarılı bir şekilde büyümesi ve marka bilinirliğini artırması için kaçınılmaz bir adım. Bu noktada dijital dönüşüm süreçlerini iyi yönetmek, analitik bir bakış açısıyla tıkır tıkır bir strateji kurmaya da bağlı. Bunun yolu ise sadece dijitalleşme için yapacaklarınızı bilmekten değil, aynı zamanda bunu kendi organizasyon yapınıza nasıl uyarlayacağınızı bilmekten de geçiyor. “Firmanızı İnternette Görünür Kılmak İçin Kapsamlı Rehber” yazımızda tüm bu adımlardan detaylı bir şekilde söz etmiştik. Bu yazımızda ise firmanızın nelere ihtiyacı var, dijitalleşme stratejinizi nasıl oluşturabilirsiniz bunları kapsamlı olarak açıklayacağız. 

    Umuyoruz ki bu bilgiler dijitalleşme sürecinize ışık tutar. Biz dünya hızındaki internetimizle kurumsal müşterilerimizin de tüm bu adımlardan en yüksek verimi alabilmesi için her zaman buradayız! TurkNet Kurumsal internet hakkında daha fazla bilgi için tıklayın

    Durum Değerlendirmesi Yapın

    İşletmenizin mevcut durumunun değerlendirilmesi, dijital dönüşüm sürecinin başarılı olması için önemli bir adımdır. Bu adım, işletmenizin dijitalleşme sürecindeki güçlü ve zayıf yönlerini belirleyerek, doğru stratejileri belirlemenizi sağlar.

    Mevcut durumu değerlendirirken işinizin her adımını tüm detaylarıyla haritalandırmanız önemlidir. Her sektörün dinamikleri ve iş süreçleri farklı olabilir. Bu nedenle otomatize edilecek kanalların önceliği de değişebilir. Bu süreçte, işletmenizin hedeflerine ve müşteri ihtiyaçlarına odaklanarak, dijitalleştirilebilecek iş süreçlerini ve dijital araçları belirleyebilirsiniz.

    İşletmenizin dijitalleşmeye hazır olup olmadığını da değerlendirmek de bu sürece dahildir. Çalışanlarınız dijital dönüşüme uyum sağlayabilecek mi, teknik altyapınız dijitalleşmeye uygun mu, bütçeniz dijitalleşme süreci için yeterli mi gibi soruları yanıtlamanız gerekir. Bu soruların yanıtları, işletmenizin dijital dönüşüm sürecindeki güçlü ve zayıf yönlerini belirlemenize yardımcı olacaktır.

    Değerlendirme sürecinde, rakiplerinizin dijital dönüşüm sürecindeki durumunu da gözden geçirebilirsiniz. Rakiplerinizin dijitalleştirilmiş iş süreçleri ve dijital araçları kullanımı konusunda neler yaptığını öğrenip rekabette ön plana çıkabilirsiniz. 

    Dijitalleşecek Kanalları Belirleyin ve Önceliklendirin

    İşinizin büyüklüğüne ve organizasyon yapısına göre dijitalleşecek kanallar arasında bir öncelik sırası belirlemek işinizi kolaylaştırabilir. Aynı anda tüm süreçleri dijitalleştirmeye çalışmak sizin için zor ve yorucu bir karar olabilir. İlk adım, işletmenizin mevcut iş süreçlerini gözden geçirmektir. Bu süreçte, işletmenizdeki tüm iş süreçlerini, süreçlerin ne kadar süre aldığını, hangi kaynakların kullanıldığını ve süreçlerde hangi problemlerle karşılaşıldığını belirleyebilirsiniz.

    Dijitalleştirilebilecek iş süreçlerini belirlemek için, işletmenizin hedeflerine ve müşteri ihtiyaçlarına odaklanmak akıllıcadır. İşletmenizin dijitalleştirilebilecek iş süreçleri, müşterilerinizin taleplerini daha hızlı ve doğru şekilde karşılayabileceği, iş süreçlerinin daha verimli ve esnek hale geleceği alanları içerebilir. Örneğin, online sipariş sistemleri, otomatik veri toplama ve işlemeye yönelik yazılımlar gibi dijital araçlar, işletmenizin operasyonel verimliliğini artırabilir.

    Dijitalleştirilebilecek iş süreçleri belirlendikten sonra, işletmenizin mevcut teknolojik altyapısı gözden geçirilmelidir. Hangi teknolojik çözümler işletmeniz için uygun, hangi yazılım ve araçlar işletmenizin mevcut altyapısına uygun, bütçenizle uyumlu olanları seçerek, dijital dönüşüm sürecinde doğru teknolojik yatırımı yapabilirsiniz. Altyapı sorgulama işlemi ile iş yerinizin konumunun hangi hizmete uygun olduğunu görebilirsiniz.

    İşletmenize En Uygun Kaynak ve Yatırımları Seçin 

    İşinizi Google’da görünür kılmak için, içeriklerinizi müşterilerinize yaymak için pek çok ücretsiz ve verimli araç bulunur. Özellikle dijital reklamlar ve pazarlama alanında çalışmalar yapmak için bu ücretsiz kanalları kullanabilirsiniz. 

    Bununla birlikte müşteri destek süreçlerini, stok kontrollerini yapabilmek için de pek çok yazılım çözümü bulunmaktadır. Bu çözümleri satın alarak iş süreçlerinizi otomatik hâle getirebilir çok daha kısa sürede çok daha fazla işinizi tamamlayabilirsiniz. Bu noktada çalışanlarınızın da bu yeni teknolojilere uyum sağlayabilmesi için onlara da düzenli olarak eğitimler vermek, onları zihnen de bu sürece hazırlamak gerekebilir. 

    Teknolojik çözümler seçilirken, işletmenizin bütçesi ve mevcut teknolojik altyapısı da dikkate alınmalıdır. İşletmenizin mevcut teknolojik altyapısına uygun teknolojik çözümleri seçerek, dijital dönüşüm sürecinde doğru teknolojik yatırımı yapabilirsiniz. Ayrıca, teknolojik çözümlerin maliyeti ve getirisi arasındaki dengeyi de dikkate alarak, bütçenizle uyumlu çözümleri seçmelisiniz.

    İnternet Varlığınızı Güçlendirin 

    İşinizi dijitalde güçlü kılmak için internetteki varlığınızı güçlendirmek oldukça önemli. Web siteniz, sosyal medya hesaplarınız, dijital reklamlarınız… hepsi bu sürecin vazgeçilmez bir parçası. Bu alanların hepsinde işinizin ihtiyaçlarına uygun içerikleri üretmek için öncelikle dijital varlığınızın durumunu, ihtiyaçlarını analiz etmek önemlidir. Ne sıklıkla içerik üretebilirsiniz, ürettiğiniz içerikleri ne sıklıkla yayabilirsiniz, bunun için yardımcı kaynak ve ajanslardan faydalanabilir misiniz? Bu soruların her birine yanıt vererek dijital kanallarınızı önceliklendirmek de eforunuzu verimli bir şekilde kullanmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda stratejinize uygun içerikleri üretme konusunda yaklaşımlarınızın doğru olup olmadığını anlamanızı da sağlar. 

    İnternet varlığınızı güçlendirme ve işinizi kendi sınırlarının ötesine taşıma konusunda en önemli ihtiyaçlarınızdan birinin de hızlı bir internet bağlantısı olduğunu unutmayın. Siz hedeflerinize doğru koşar adım ilerlerken internetiniz sizi yavaşlatmasın. TurkNet Kurumsal internet, dünya kalitesindeki download (indirme) ve yükleme (upload) hızları ile her zaman yanınızda. TurkNet kurumsal müşterilerinin yorumlarını YouTube kanalımızda bulabilir, tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. >> TurkNet GigaPartner ile Gigalaşan İşler 

    Bütçe ve Zaman Planınızı Yapın

    Dijitalleşme bütçenizi hazırlamak, bütçenizi hedefleriniz doğrultusunda en efektif şekilde yönetmenize yardımcı olur. Bütçe planlaması yaparken teknolojik yatırımlar, yazılım ve donanım maliyetleri, eğitim ve danışmanlık hizmetleri gibi bu süreçte ihtiyacınız olan tüm maliyetleri dikkate almanız gerekir. 

    Dijital dönüşüm sürecinde zaman planlaması yapmak da önemlidir. Süreci planlamak için, dijital dönüşüm sürecinin hangi aşamalarından geçeceğinizi, sürecin her aşamasında ne kadar zaman harcanacağını ve dijital dönüşüm sürecinde hangi projelerin öncelikli olduğunu belirleyebilirsiniz. Ayrıca, dijital dönüşüm sürecindeki tüm projelerin tamamlanması için gerekli olan kaynakları (insan kaynağı, maddi kaynaklar, vb.) planlamak da size yardımcı olacaktır.

    Dijital dönüşüm sürecinde bütçe ve zaman planlaması yaparken, işletmenizin dijitalleştirilmesinin sağlayacağı faydaları da göz önünde bulundurmak daha doğru kararlar vermenizi sağlar. Dijitalleştirilmiş iş süreçleri, daha verimli bir çalışma ortamı, hızlı karar verme ve işletmenizin rekabet gücünün artması gibi avantajlar sağlayabilir.

    Takip ve Kontrolü İhmal Etmeyin

    Özellikle dijital dünyanın dinamikleri ile ilk kez karşı karşıya kalıyorsanız yaptığınız aksiyonların hangisinin sizin için daha verimli olduğunu anlamak da bu planın bir parçasıdır. Hatalar ve geliştirilmesi gereken noktalar tüm iş süreçlerinde vardır. Ancak bunları görüp bunlardan çeşitli sonuçlara varabilirseniz ilerleyen dönemler için çok daha başarılı bir dijital stratejiye sahip olabilirsiniz. Bu nedenle Google Analytics vb. dijital analiz araçlarından destek alabilir ve çalışmalarınızın başarısı doğrultusunda stratejinizi gerekli durumlarda güncelleyebilirsiniz. 

    Unutmayın, bu aşamaların hepsinde en temel ihtiyacınız kaliteli bir internet bağlantısı ve biz dünya kalitesinde internetimizle hep yanınızdayız 😊 

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar