turknet logo

İnternet Teknolojileri

Flush DNS Nedir? Nasıl Yapılır?

Ekim, 2022
Paylaş
  • 14689
  • Flush DNS Nedir? Nasıl Yapılır?

    Günümüzde sıkça kullandığımız teknolojik araçlardan biri olan bilgisayar, diğer araçlara göre biraz daha karmaşık olabiliyor. İşletim sistemlerinin gelişmişliği bilgisayarın işlevlerini doğru yürütmesini sağlar. Flush DNS, işletim sistemi ile DNS işlemcilerinin hızını arttırmayı hedefler.

    Flush DNS Nedir, Nasıl Yapılır?

    DNS (Domain Name Service), Türkçe anlamı ile alan adı sunucusu, IP adreslerinin alan adlarına çevrilmesini sağlar. İnternet hızını artırmada en önemli etken DNS’dir. Çevrimiçi olarak yaptığınız herhangi bir aramada asıl sunucuya bağlanırsınız. Bağlanılan sunucu ulaşmak istediğiniz web sitesine sizi hızlıca yönlendirir. Bu yönlendirme, DNS sayesinde IP adresleri şeklinde kodlanarak kendi sistemine göndermesiyle olur. Bu IP adresleri sizin o tarayıcıya daha hızlı ulaşmanızı sağlar. Uzun uzadıya IP adreslerini ezberlemek zor olacağından DNS sistemi vardır. Bu sistem sizin aramalarınızı uygun adrese çevirir. Daha sonradan tekrar kullanabilmek üzere depolanan bilgiler önbelleğe alınır.

    Önbellekte depolanan bilgiler erişiminizi kolaylaştırsa da güncellemelerden geri kalmanıza sebep olur. Güncellemeler oluştukça IP adresleri değişir. Bilgiler depolandığında ve IP değişmediğinde siz daha sonra bu sayfaları ziyaret ettiğinizde eski bilgilerle muhatap olmuş olursunuz. Bununla karşılaşmamak için önbelleğin düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekir.

    Flush DNS Nasıl Yapılır?

    Alan adınızla sorunsuz bir şekilde bağlantı kurabilmeniz için önbellek temizliği önemlidir. Birçok farklı model bilgisayar bulunmaktadır. Her model için işlem sırası değişmektedir. Ancak genel işlemler genellikle aynıdır.

    İlk olarak cihazınızı kapatmalısınız. Daha sonra bilgisayarınızın başlat menüsünden çalıştır seçeneğine tıklayınız. Karşınıza çıkan ekran üzerinden “CMD” yazarak tamam seçeneğine tıklayınız. Çıkacak olan ekrana sırasıyla gerekli komutları yazmanız gerekmektedir. Sıralamaya özen gösteriniz. Bu işlemlerden sonra klavyenin enter tuşuna tıklamanız işleminizi başarıyla sonuçlandıracaktır.

    Windows işlemcisine sahip bilgisayar modellerinin sıralamaları aynıdır. Sadece yazılan kodlar ve başlatma menüsü farklılık gösterir. Mac işlemcilerinde ise, application klasörüne giriş yaparak utilities seçeneğine tıklayınız. Ardından çift tıklayarak açılan pencereye gerekli komutu girmelisiniz. Mac işlemci bilgisayarlarda tek komut ile işleminizi kolaylıkla halledebilirsiniz. Enter tuşuna bastıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın. Bu sıralamayla sisteminizin önbelleğini kolaylıkla temizleyebilir güncellemeleri alabilirsiniz.

     

    Flush DNS Komutları

    Bilgisayarınızın işlemcilerinde herhangi bir sorunla karşılaşmamak için gerekli önlemleri almak gerekmektedir. Olası problemlere karşı, önbellekte bulunan kayıtlar silinmelidir. Flush DNS sistemine uygun komutları sayesinde bunu kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Windows bilgisayarlar için birden fazla komut bulunurken Mac bilgisayarlar için bir komut bulunmaktadır. Bu komutları işlem sırasında karşınıza çıkan DOS ekranına yazmalısınız. Bilgisayarınıza uygun temizleme işlemleriyle güvenli bir şekilde internet sitelerini kullanabilirsiniz.

    Windows Vista ve Windows 7 sürümlerinde kullanılmak üzere dört ayrı komut vardır. Bunlar;

    olarak belirlenmiştir. Bu komutları sırayla yazmaya özen göstermelisiniz.

    Windows XP sürümleri baz alınır ise;

    komutlarını yazdıktan sonra uygulamayı yeniden başlatmalısınız.

    Microsoft Windows Server 2008, 2012 ve 2016; Windows XP, Windows 8 ve Windows 10 gibi isimlendirilebilecek tüm işletim sistemlerinde Flush DNS’nin mantığı aynı şekilde işlemektedir.

    Mac OSX bilgisayarlarda ise tek komutla kolaylıkla işleminizi tamamlayabilirsiniz.

    ‘’dscacheutil-flushcache’’Bu komutu yazdıktan sonra uygulamayı yeniden başlatın. Bu sayede işleminizi rahatlıkla tamamlamış olacaksınız. Kullanmış olduğunuz bilgisayarın işletim sistemini doğru tespit etmeli ve bu işletim sistemine uygun olan komutu tercih etmelisiniz.

    Flush DNS, dns işlemcileri ile sisteminizi hızlandırmayı amaçlasa da, bu bazen avantaj sağlamamaktadır. Bu hızlandırma bilgilerin önbelleğe alınması ve orada depolanmasıyla sağlanır. Bu depolama bazı bilgiler için problemlere yol açabilir. Kayıtlı bilgilerinizle ileride bir problemle karşılaşmamak için bilgisayarınızın önbelleğini sık sık temizlemelisiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar