turknet logo

İnternet Terimleri

FPS Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Ölçülür?

Nisan, 2022
Paylaş
  • 29313
  • FPS Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Ölçülür?

    Oyun oynarken görüntünün kasılması, akıcılığının bozulması ile mutlaka karşılaşmışsınızdır. Peki bu sorunun arka planında FPS değerinizin düşük olmasının yatabileceğini hiç düşünmüş müydünüz? FPS, birçok oyuncunun zaman zaman yaşadığı kronik problemlerden biri.

    FPS ya da Frame Per Second, oyun tutkunlarının mutlaka hakim oldukları bir kavramdır. Türkçe’de saniyedeki kare/görüntü sayısı olarak ifade edilebilir. Bir bilgisayar oyununu donmadan oynayabilmeniz için saniyede aldığınız FPS önemlidir. Online oyunların kalitesi açısından FPS belki de en önemli kavram. Fakat pek çok kullanıcı bu konu hakkında çok fazla bilgiye sahip değil. “FPS nedir, ne işe yarar ve nasıl ölçülür?” sorularının cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

    FPS Nedir?

    FPS yani Frame Per Second, saniyede ekrana aktarılan kare/görüntüdür. FPS, bilgisayarınızdaki ram ve ekran kartının performansını ölçer. Çünkü oyun oynarken hız ve görüntü oldukça önemlidir. Görüntü kaliteniz kötü olursa ya da hızınız yavaş olursa oyun oynarken sorunlar yaşarsınız ve iyi vakit geçirmek için yaptığınız online oyun oynama daha çok rahatsız edici bir hal alır. Örneğin; bir bilgisayarın saniyede 20 FPS yakalaması, saniyede 20 kare yakalayabiliyor demektir. FPS değeri ne kadar yüksekse oyun kaliteniz de o kadar iyi demektir; çünkü bilgisayarınız saniyede o kadar fazla görüntü alıyor demektir. 

    FPS Nasıl Ölçülür?

    FPS ölçmek için internette farklı programlar mevcuttur. FRAPS bunlardan en çok bilineni ve kullanılanıdır. FPS ölçmek için öncelikle bilgisayarınıza FRAPS indirin ve programı kurun. Daha sonra programı açın ve FPS yazısına tıklayın. Overlay Corner kısmından seçtiğiniz yerde de FPS değeriniz gözükecektir. Overlay Hotkey kısmında ise FPS gösterimini açıp kapatacağınız tuşu kaydetmeniz gerekir. Bütün bunları yaptıktan sonra oynamak istediğiniz oyunu açmalısınız. Böylece siz oyun oynarken FPS değeri bilgisayarınızın seçtiğiniz bölümünde, seçmediyseniz ise sağ üst köşesinde gözükecektir. Bu sayede FPS değerinizi öğrenebilir, isterseniz de ekran görüntüsü alabilirsiniz. 

    FPS Kaç Olmalıdır?

    Bilgisayarınızın modeline ve performansına göre FPS değeri değişebilir. Oyunlar için istenen FPS değeri en az 30’dur. Bu değerin artması görsel açıdan çok önemli olmayabilir çünkü insan gözünün saniyede yakalayabildiği görüntü sayısı sınırlıdır. Ancak FPS yükseldikçe kalite de yükselir. Bu sebeple ne kadar yüksek FPS o kadar iyi diyebiliriz. Ortalama bir oyun için 25 FPS değerinde rahatlıkla hem iyi bir hız hem de iyi bir görüntü kalitesi elde edersiniz fakat belirttiğimiz gibi oyunlarda genellikle minimum 30 FPS istenir. 

    FPS Nasıl Artırılır?

    Bilgisayarınızda oyun oynamayı seviyorsanız ancak FPS değeriniz düşükse ne yazık ki oyun kaliteniz düşer ve donmalar yaşayabilirsiniz. Bu sebeple de birtakım FPS artırma yöntemlerine başvurmanız gerekebilir. Öncelikle kullandığınız ekran kartının güncel olması oldukça önemlidir. Bu yüzden yapmanız gereken ilk adım ekran kartınızın sürücülerini güncellemektir. Çünkü oyun dünyası çok hızlı gelişiyor ve üreticiler de ekran kartlarını buna göre güncelleyebiliyorlar. Bunun dışında yapabileceğiniz diğer şey de arka planda çalışan uygulamaları kapatmaktır. Tıpkı ping sorunundaki gibi FPS değeri için de arka planda çalışan uygulamalar ekran kartını fazla kullandıklarından oyun oynarken bunları kapatmanızda fayda var. Yapabileceğiniz bir diğer şey ise oyunu indirdikten sonra ayarlarını düzenlemek. Genellikle oyunlar bilgisayarınızın ayarlarına otomatik olarak uyumlanıyorlar fakat siz yine de ayarlar kısmından bir oyunun grafik ayarlarını düzenleyebilirsiniz. Oyun oynarken bilgisayarınızı güç tasarrufu modunda kullanmamanız da FPS değerini artırabilir. Bazı uygulamalar, bilgisayarınızda yüklü olan uygulamaların ram’ı meşgul etmemesini sağlar. Çünkü uygulamalar kapalı olsalar dahi ram’ı meşgul ediyor olabilirler. Bu uygulamalar sayesinde oyun oynarken bilgisayarınız sadece oyuna odaklanır, böylece görüntü kalitesini de artırmış olursunuz. 

    Her oyuncunun keyifli bir oyun deneyimi için farklı ihtiyaçları ve beklentileri var. Bu durum, bir kişi için mükemmel bir FPS’in çok gerekli olmayabileceği anlamına da gelebilir. Sonuç olarak ihtiyaçlarınıza göre ideal FPS’i bulmak için ne tür bir oyun oynamak istediğinizi, monitor, ektran kartı gibi konfigürasyonlara ne kadar kaynak ayırmak istediğinizi ve nasıl bir internet bağlantısına ihtiyacınız olduğunu göz önünde bulundurmanızda fayda var.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar