turknet logo

İnternet Terimleri

Frame Relay Networks Nedir?

Haziran, 2022
Paylaş
  • 1077
  • Frame Relay Networks Nedir?

    Verilerin yüksek hızda iletilmesini sağlayan bir ağ teknolojisi olan Frame Relay Networks’un özelliklerini, avantajlarını ve dezavantajlarını yazımızda bulabilirsiniz. 

    Frame Relay Networks Nedir?

    Kurumsal ağ hizmeti olarak bilinen Frame Relay, dünya üzerinde birçok kullanıcı tarafından tercih edilmektedir. Frame Relay olarak isimlendirilen ağ protokolü temelini paket anahtarlamadan alıyor. Emsallerine kıyasla daha hızlı, verimli ve uygun fiyatlı bağlantı sağlayan Frame Relay Networks sayesinde veriler paketler şeklinde iletiliyor. Çerçeve Anahtarlama olarak da adlandırılan kurumsal ağ hizmeti, tek iletim hattı üzerinden farklı kanalların bulunmasını sağlıyor. 

    Tek iletim hattı yoluyla verilerin iletilebildiği Frame Relay Networks, hacim olarak büyük olan trafik iletimi yaparak içerisinde bulunan ağların önceye kıyasla verimliliğini yükseltiyor. Özel tasarımı ve hızlı bağlantısı sayesinde hem ağ üzerinde yaşanabilen karmaşıklığın önüne geçiyor hem de farklı kanallar için ayrı iletim hattı tercih edilmesine gerek kalmıyor. Kurumsal ağ hizmeti bir başka ifade ile Frame Relay, performans açısından geliştirilmesinin yanı sıra yanıt verme süresi açısından hızlı olması nedeniyle dünya üzerinde yaygın bir kullanıma sahiptir.

    Verilerin hem hızlı hem de verimli iletimini sağlayan Frame Relay Networks model olarak OSI modelini temel alırken; katman itibariyle de 2.katmanda çalışarak çerçeveler bir diğer ifade ile paketler halinde verileri kolayca iletiyor. Aktarımı sağlanan veriler yapı olarak yapılandırılmış bilgiler olmasına ek olarak, Frame Relay çeşitli ortamları karşılayabilen farklı protokol ve uygulamaları da destekleyici bir niteliğe sahip taşıma hizmeti sunuyor. Çerçeve anahtarlama, çok protokollü yapıya sahip olması nedeniyle geliştirilmiş ses aktarımı da bulunuyor. 

    Frame Relay Networks Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

    Verilerin paketler ya da çerçeveler halinde iletilmesini sağlayan bir ağ protokolü olan Frame Relay Networks birden fazla kullanıcıya ait olan ve haberleşmeyi sağlayan kaynakların paylaşımına yardımcı oluyor. Farklı noktalarla tek bir hat yardımıyla haberleşmeye ne dersiniz? Frame Relay sayesinde yapılan ağ bağlantısı ile tek bir hat kullanarak farklı noktalarla haberleşme olanağı sağlanmakta. 

    Frame Relay Networks tercih etmeleri halinde iki ucu bulunan özel bir hat kullanmak yerine; kullanıcılar geniş ağ bandı kullanıyor. Ağ yardımıyla sanal devrelerin kurulduğu Frame Relay üzerinde veri gönderimi boyunca devre yollarının her birisi için sürekli olarak yol oluşturma işlemi yapılıyor. Ağ protokolünün çalışma süresince izlediği adımlar şu şekildedir: 

    Frame Relay Networks Özellikleri

    Tanımından, işlevinden ve çalışma şeklinden bahsettiğimiz Frame Relay Networks özellikleri ise şu şekildedir: 

    Frame Relay Networks Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

    Emsallerine göre bakıldığında daha yüksek hıza ve verimliliğe sahip olan Frame Relay Networks kullanıcılarına sağladığı avantajları ile biliniyor. Frame Relay avantajları şöyle sıralanıyor:

    Kurumsal ağ hizmetinin yukarıda belirtilen avantajlarının yanı sıra dezavantajları da mevcuttur. Çerçeve türlerinin farklı uzunluklarda olması göz önüne alındığında ağ protokolü farklı uzunluklara sahip çerçevelere izin vermesi sebebiyle çeşitli kullanıcılarda değişken formda gecikmelere neden oluyor. Bu da dezavantajları arasında bulunuyor. Form olarak değişken olan gecikmeler nedeniyle, video ve telekonferansa ilgili ağ protokolü uygun bulunmuyor. 

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar