turknet logo

İnternet Terimleri

FTP Nedir?

Mart, 2022
Paylaş
  • 7552
  • FTP Nedir?

    Açılımı “File Transfer Protocol” olan FTP, dilimizde Dosya Transfer Protokolü olarak biliniyor. İsminden de anlaşılacağı üzere dosya transfer işlemi için kullanılan bir protokoldür. İnternete bağlı iki bilgisayar arasında dosya transferini sağlayan bir protokoldür. Yani web sitenize aktarmak istediğiniz dosyaları sunuculara FTP üzerinden aktarılabilir. FTP’ye komut satırından ya da grafik istemcisinden ulaşılabilir.

    FTP kullanan insanların büyük bir kısmı web sitelerine düzenli bakım yapan ve dosya aktarımı yapan kişilerdir. Bu protokol site bakımının kolay ve sorunsuz yapılmasını sağlar. Aynı zamanda geliştirilmiş ilk protokollerden birisidir. Bu protokolün yaptığı bir kısım işlemi farklı bir protokol olan http de yapabildiği için bu protokol biraz geride kalsa da kullanılmaya devam ediyor. Sadece dosya yüklemek için değil dosya indirmek için de kullanılan FTP, büyük dosyaların indirilmesine de izin veriyor.

    FTP Programları ve FTP’nin Kullanımı

    FTP yapabilmek için bağlanacağınız bilgisayarın internet adresi, internet erişimi olan ve FTP yazılımlarına sahip bir bilgisayar gerekir. Bu protokolün genel kullanımı ftp<ftp yapılacak makinenin adresi> şeklindedir. İlgili bilgisayara bağlandığınızda size bir kullanıcı adı ve parola gerekir. Bağlanma tamamlandıktan sonra belirli komutlarla dosya transfer işlemleri yapılır. Bu işlemler için tercih edilen en popüler FTP programı ise FilleZilla’dır.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar