Teknoloji çağında yaşamanın bir gereği olarak yaptığımız her işi teknolojiye uyarlamak işlerimizin hem kolay, hem de hızlı bir şekilde halledilmesini sağlar. Özellikle pandemi döneminden bu zamana kadar dünya genelinde artan çeşitli teknolojik gelişmeler mevcuttur. Bu gelişmeler her konuda boy gösterdiği gibi mesleki alanlarda da kendini belli ediyor. Alışmış olduğumuz meslek gruplarının yanı sıra farklı iş sahalarının da oluşmasına sebebiyet veren pandemi dönemi, teknolojik anlamda oldukça yararlı gelişmelere imza attı diyebiliriz.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte dijital dünyada da pek çok ilerleme kaydedildi. Böylelikle dijital alanda farklı meslekler ortaya çıktı ve pek çok kişi bu mesleklere yöneldi. Teknolojiyle iç içe olan ve kendini dijital dünyada geliştirmek isteyenlerin yönelebileceği altı dijital meslek aşağıdaki gibi listelenebilir:
Şirket içerisindeki performansları analiz eden kişiye veri analiz uzmanı denir. Ek olarak, raporlar ve sunumlar hazırlarlar ve prim kazanmaları üzerine hesaplar yaparlar. Görev ve sorumlulukları ise;
Gelecek vadeden mesleklerin başında gelen web geliştiricilik son zamanlarda oldukça yaygınlaşmaya başladı. Diğer bir adıyla ‘yazılımcı’ olarak bilinen web geliştiricileri yazılım sistemleri kurarlar, geliştirirler ve bu sitelerin bakımlarını yaparlar. Web geliştiricilerinden C#, C ++, HTML, Java, Microsoft .NET ve SQL Server gibi program dillerini bilmeleri beklenir. Ek olarak; mobil uygulamaları tasarlamaları ve kodlama işlerini yapmaları da beklenir.
Bütün internet sitelerinin ve dijital hizmetlerin ortak noktası kullanıcıların arayüzüdür. Kaliteli arayüz oluşturma becerisine sahip olan tasarımcılar teknoloji şirketlerinin her zaman ilgi odağıdır. Geleceğin mesleği olan bir diğer meslek dalı da dijital tasarım ve veri görselleştirme uzmanlığıdır. Üstelik bu tasarımcılar arayüzlerden ziyade verileri görselleştirme işlerini de üstlenirler.
Geleceğin meslekleri arasında sayılabilecek bir diğer meslek dalı da sosyal medya uzmanlığıdır. Sosyal medya kullanımının günümüzde oldukça önemli bir yeri vardır. Özellikle büyümekte olan şirketler sosyal medya hesaplarının özenli kullanımı için birer uzman tutmaktadır. Takipçi sayısının günden güne artması, düzenli paylaşımların yapılması, özenli ve anlaşılır dilde makalelerin yazılması gibi çeşitli sorumluluklar sosyal medya uzmanlarının görevleri arasındadır. Çok daha fazla kitleye erişebilmek adına sosyal medya hesaplarını özenle kullanmak oldukça önem arz eder.
Bilgisayarlar aracılığı ile tasarlanan veya 3 boyutlu olarak hazırlanan modelleri, farklı malzemeler kullanarak hızlı bir şekilde, üreten meslek grubuna 3D Üretim mühendisi denir. Klasik yazıcılar, bilgisayarlardaki belgeleri kağıda basıp çıktısını almamıza fayda sağlar. 3 boyutlu yazıcıların işlevi ise herhangi bir nesnenin, plastik veya başka bir maddenin yardımı sayesinde hızlıca 3 boyutlu şekilde basılmasıdır. 3D Üretim mühendisleri genel olarak sağlık alanında çalışmalar yapar fakat gelecek dönemlerde gıda, turizm ve mimari alanlarda da yer alacakları öngörülmektedir.
Dijital oyun tasarımcıları, farklı oyun geliştiricileri ile iletişim kurarak dijital oyunların düzenlerini oluştururlar. Özellikle son zamanlarda oyun sektörüne artan ilgi ile beraber dijital oyun tasarımcılarının iş sahası da oldukça genişledi. Kullanıcıların ilgisini çeken görsel içerik oluşturabilmeleri, farklı oyun karakterleri yaratabilmeleri ve teknik grafik tasarımları kullanabilmeleri dijital oyun tasarımcılarını rakiplerine göre daha başarılı hale getirmektedir.
Özetle, gelecek yıllarda teknoloji alanıyla alakalı meslek grupları oldukça rağbet görecektir. Günden güne gelişmekte olan teknoloji bizim her alanda işlerimizi oldukça kolaylaştırıyor ve hızlandırıyor. Tam olarak bu sebeple dijital meslek gruplarının yaygınlaşması da biz insanoğluna fayda sağlayacak gibi görünüyor.