turknet logo

Güncel Yaşam

Görüntülü Konuşma Uygulamaları Ne Kadar İnternet Harcar?

Nisan, 2022
Paylaş
  • 17251
  • Görüntülü Konuşma Uygulamaları Ne Kadar İnternet Harcar?

    Görüntülü konuşma teknolojisi son yıllarda oldukça yaygın. İnsanlar uzakta olan sevdikleriyle yüz yüze konuşabilmek için görüntülü konuşmayı oldukça sık tercih ediyor. Sadece uzakta olmalarına gerek yok, görüntülü konuşma yavaş yavaş telefonla konuşmanın da yerini almaya başladı. Bu sebeple de görüntülü konuşma için pek çok yeni uygulama çıktı. İnternet üzerinden herhangi bir ücret ödemeden görüntülü konuşmayı bu uygulamalar üzerinden gerçekleştirmeniz mümkün. Peki görüntülü konuşma uygulamaları ne kadar internet harcar? Sizler için bu sorunun cevabını verdik.

    Görüntülü Konuşma Uygulamaları Ne Kadar İnternet Harcar?

    Pek çok görüntülü konuşma uygulaması kullanılıyor. Türkiye’de mesajlaşma için en çok kullanılan uygulama WhatsApp, görüntülü konuşmanın popülerleşmesiyle birlikte birkaç yıl önce görüntülü konuşma özelliği de getirdi. Bu sayede insanlar genellikle WhatsApp üzerinden görüntülü konuşuyorlar. WhatsApp görüntülü konuşmada dakikada ortalama 5-6 MB internet harcar. Yani 10 dakikalık bir konuşmada ortalama 50-60, bir saatlik bir konuşmada ise ortalama 330 MB internet harcarsınız. 

    Genellikle iş ve okul görüşmelerinin yapıldığı Zoom ise WhatsApp’e göre daha fazla internet harcar. Zoom, görüntü kalitesine göre farklı internet seviyelerde internet harcayabilir. En düşük kalite olan 480p’de saatte ortalama 800 MB, 720p’de ortalama 1.3 GB, 1080p’de ise ortalama 2.4 GB internet olarak düşünebiliriz. 

    WhatsApp ve Viber gibi mesajlaşma uygulamaları, Zoom ve Skype gibi görüntülü konuşma uygulamalarına göre daha az internet harcarlar. Mesajlaşma uygulamalarını sevdiklerinizle ikili görüşmelerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Fakat bu uygulamaların görüntü kaliteleri Zoom veya Skype kadar iyi olmaz. Ayrıca ekran paylaşma gibi özellikleri de yoktur. Bu sebeplerle konferans, iş görüşmesi ve yüksek çözünürlüklü toplantılar için rahatlıkla Zoom, Skype ya da Google Meet gibi uygulamaları tercih edebilirsiniz. Bu uygulamalarda görüşme saatini önceden ayarlayıp link olarak paylaşabilirsiniz. Ekran paylaşırken karşı tarafa izin verirseniz onlar da sizin bilgisayarınızda değişiklikler yapabilirler. Ayrıca birlikte oyun oynayabilir; görüşmeleri istediğiniz gibi kaydedip istediğiniz platformda yayınlayabilirsiniz. Bu uygulamalar özellikle iş ve okul hayatında tercih ediliyorlar. Bu sayede öğretmenler derslerini, çalışanlar ise toplantılarını kaydedip daha sonra paylaşabiliyorlar. 

    İş ve okul hayatında genellikle Zoom, Skype ve Google Meet gibi görüntülü konuşma uygulamaları kullanılırken bireysel kullanımlarda genellikle Discord tercih ediliyor. Discord, özellikle gençler arasında oldukça popüler bir uygulama. Bunun sayesinde ekran ve ses paylaşarak beraber oyun oynayabiliyorlar ya da dizi-film izleyebiliyorlar. Discord üzerinden yapacağınız bir dakikalık sesli görüşmede yaklaşık olarak 1 MB internet harcarsınız. Bu, görüntülü konuşmalarda ve konuştuğunuz kişi sayısının artmasına bağlı olarak artış gösterir. 

    Görüntülü Konuşmada Daha Az İnternet Harcamak için Neler Yapmalısınız?

    Görüntülü konuşma yaparken daha az internet harcamak isteyebilirsiniz. Bunun için de bazı uygulamalarda bazı özellikler bulunur. Örneğin; WhatsApp gibi bazı uygulamalar veri tasarrufu özelliği sunuyor. Bu özelliği kullandığınız takdirde sadece görüntülü konuşmada değil uygulamanın her özelliğinde daha az internet harcayabilirsiniz. Bunu yapmak için öncelikle uygulamada ayarlar bölümünü açın. Orada veri ve saklama alanı kullanımı seçeneğini göreceksiniz. Buna tıkladıktan sonra veri tasarrufu özelliğini aktif hale getirdiğinizde WhatsApp tasarrufa giderek daha az internet harcamaya başlayacak. Zoom ve Skype gibi uygulamalarda ise veri tasarrufu özelliği yok ama görüntü kalitesini seçebilirsiniz. 1080p en kaliteli görüntüdür ve en net çözünürlüğü bunda elde edersiniz. Dolayısıyla en çok interneti de 1080p ile yaptığınız görüşmelerde harcarsınız. Görüntü kalitesini 720p ya da 480p yaptığınız takdirde görüntü kaliteniz düşecek ve daha az internet harcamaya başlayacaksınız. 

    Görüntülü konuşma uygulamaları, yeni geliştirmelerle beraber daha akıcı görüşme deneyimi ve daha net görüntü kalitesi sunuyor. Bununla beraber veri kullanımı ve ihtiyaç duyulan internet hızı da artış gösteriyor. Bu sebeple sabit internet ile bu görüşmeleri yapmak sizin için daha konforlu olacaktır. Aynı zamanda kullandığınız hizmetin hız ve kota sınırı olmaması uygulamayı kullanırken doğacak sorunların önüne geçer. 

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar