turknet logo

İnternet Teknolojileri

GPON Nedir, Nasıl Çalışır ve Ne İşe Yarar?

Eylül, 2022
Paylaş
  • 16972
  • GPON Nedir, Nasıl Çalışır ve Ne İşe Yarar?

    Günümüzde olmazsa olmazların başında internet gelmektedir. Evden işe her alanda ihtiyaç duyduğumuz internet kimi zaman yeterli hızda olmayabilir. Böyle bir durumda ise GPON  teknolojisinden faydalanılır.

    GPON Nedir?

    GPON bir veri iletim teknolojisidir. “Gigabit Passive Optical Network” kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Temelinde IP bulunan bu iletim teknolojisi TDMA modeli ile çalışmaktadır. Bu modele göre gelen tüm veriler bir düzen oluşturur. Bir sonraki aşamada veriler kullanıcıların tümüne bir algoritma yardımı ile iletilir ve  her kullanıcı için geri gelen veriler toplanır. Toplanan veriler IP omurgasına iletilir. Bu iletim işlemini gerçekleştiren GPON teknolojisidir.

    GPON kullanılması için fiber optik bağlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ağ üzerinde 1 core bağlantı ile iletim yapılır. Eğer aboneler için bir dağıtım yapılacaksa, splitter adı verilen bölücüler kullanılır. Böylelikle bölücülerde yer alan prizmalar sinyali fiber uçlara bölümlendirilir. Eğer trafiğiniz iki yönlü ise bu prizmalar kullanılarak dağıtılabilir.

    GPON’un Diğer Sistemlerden Farkı Nedir?

    GPON bölerek dağıtma işlemini ve çok daha fazla kullanıcıya hizmet etme işini aktif bir şekilde yapmaktadır. Diğer sistemler ise GPON’un aksine pasif ürünler üzerinde bu görevleri yapabilmektedir. Bir diğer farklılaşan nokta ise GPON teknolojisinde kullanılan splitterlerdir. Splitter sayesinde 5-20 km mesafeye kadar verilerin iletilmesi mümkündür. Bu da günümüz teknolojisi için oldukça önemlidir. İnternet erişiminin yanı sıra diğer iletişim kaynaklarında da  GPON kullanabilirsiniz. Hız denildiğinde ilk olarak akla internet gelmesi normaldir. Fakat hayatımızın birçok aşamasında hıza ihtiyaç duyarız. Bunların başında telefon, TV yayını, faxlar gelmektedir.

    GPON Nasıl Çalışır?

    1. Routerlardan çıkan fiber kablolar öncelikle binalara kadar gelir. Bunun için fiber kablolar şehirlerden mahallelere, sokaklardan da evlere kadar uzanır. Bina içerisine kadar ulaşan fiber kablolar splitter adı verilen bölücülerle çoğaltılır. Bu çoğaltma işlemi her daire bir adet fiber kablo gelecek şekilde olur. 1 adet fiber kablo 1 core’a eşittir.
    2. Daireye ulaşan fiber kablo cihaza giriş yapar ve routere girer.

    Router da PPPOE adı verilen doğrulama işlemi  yapılır ve hemen ardından kullanıcı internete sorunsuz erişebilir.

    GPON’un Avantajları Nelerdir?

    GPON kurulum maliyeti oldukça düşüktür Bunun sebebi optik kabloların  bakır kabloların aksine daha ucuz olmasıdır.

    GPON teknolojisinde kullanılan kablolar ortam sıcaklığından etkilenmez ve başka enerjilere gerek duymaz. Bu da demek oluyor ki aslında GPON’da kullanılan kablolar bozulmaz veya hasar görmez. Kısacası herhangi bir hasar görmediği içinde arıza ekipmanlarına, ekstra çalışanlara ihtiyaç duyulmaz ve bakım maliyeti oldukça düşer.

    GPON teknolojisi kullanıcılarına yüksek bant genişliği sunar. Böylelikle telefon, TV, Wi-Fi gibi  pek çok cihazda ihtiyaçlarınız karşılanır.

    GPON teknolojisinde  diğer iletişim teknolojilerinde kullanılan sinyal güçlendirici, soğutucu gibi elemanlara ihtiyaç duyulmaz. Bu elemanların kullanılması hem maddi hem de çevresel zararlara sebep olmaktadır. GPON ağları diğerlerine oranla %50 daha az enerji tüketimi gerçekleştirir ve çevreye daha az zarar verir.

    GPON teknolojisinde kullanılan fiber kabloların ömrü ortalama 50 yıl iken diğer iletişim ağlarının ömrü 15- 20 yıl arasındadır. Hem iş yükünü azaltmak hem de uzun yıllar kullanmak için GPON oldukça idealdir.

    Kısaca özetlemek gerekirse GPON teknolojisi birçok yönden hem insan hem de çevre faktörleri göz önüne alarak tasarlanmıştır. Gelecek vaat eden bu teknolojinin uzun yıllar kullanılacağı düşünülmektedir. 

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar