turknet logo

Sosyal Medya

Her Tasarımcının İzlemesi Gereken 4 İlham Verici Film

Ağustos, 2022
Paylaş
  • 717
  • Her Tasarımcının İzlemesi Gereken 4 İlham Verici Film

    Filmler zihninizin şekillenmesinde ve bazen görmediğiniz bir noktanın belirmesinde sizlere yardımcı olur. Özellikle işi tasarım olan bir kişiyseniz zihninizin ve hayal gücünüzün sınırları olmamalı. Klişelerden ve bilindik her şeyden uzak durmalısınız. Özgün ve eşsiz olanın peşinden gitmelisiniz. Bir tasarım oluştururken her bir detayı oldukça önemlidir. Yazı stilinden fontuna, renginden içeriğinde kullanılan görsellerin verdiği mesaja kadar ince ince detaylandırılmalı ve düşünülmelidir. Özellikle reklamcılık sektöründe  oluşturulan her bir tasarımın bir hikayesi olmasına özen gösterilmelidir. Sizler için zihninizi açacak, izlediğinizde ilham verici ve her detayında yeni bir fikir keşfedebileceğiniz izlerken aynı zamanda kendinizi geliştirebileceğiniz filmleri listeledik. 

    Her Tasarımcının İzlemesi Gereken 4 İlham Verici Film

    The Grand Budapest Hotel/ Büyük Budapeşte Oteli: Ralph Fiennes, Tony Revolori ve F. Murray Abraham’ın başrolünde yer aldığı 2014 yapımı komedi, macera ve dram türündedir. Her tasarımcının mutlaka izlemesi gereken filmlerin başında Dört Akademi Ödülüne sahip “The Grand Budapest Hotel” yer alıyor. Hikaye Avrupa’da aslında gerçek olmayan Zubrowka şehrinin Büyük Budapeşte Oteli’nde geçiyor. 1920’li yılları en ayrıntılı şekilde inceleyebilmenizi sağlayan bu film, otelde görevli Mösyö Gustav ve lobi görevlisi olan arkadaşı Zero Mustafa’nın etrafında şekilleniyor. Film boyunca izleyenleri mekanda kullanılan ayrıntılar ve dekorlara verilen özen büyülüyor. En ince ayrıntısına kadar düşünülerek tasarlanan Budapeşte Oteli izleyenleri hayretler içerisinde bırakıyor. Yalnızca mekan tasarımı değil filmin bir çok sahnesinde yer alan detaylar filmi daha da çekici kılıyor.

    Helvetica: Bir görsel tasarımı oluştururken kullanılan yazı stili ve ve puntosu oldukça önemlidir. Görsele karakteristik özellik katan yazı karakterlerinden biri olan Helvetica üzerine harika bir belgesel hazırlanmış. Gary Hustwit yönetmenliğinde 2007 yılında gösterime giren film de Bruno Steinert, Otmar Hoefer ve Alfred Hoffman başrolde yer almaktadır. Helvetica yazı stilinin tarihi anlatan belgeselde yaygın kullanılmasının nedenleri ve evrenselliği hakkında detaylı bilgilendirme yapılmaktadır. Tipografinin ve grafik tasarımının kültüre katkılarının yansıtıldığı film her tasarımcının mutlaka izleyip, içerisinden çıkarımlarda bulunması gerekir.

    Art&Copy: “Just Do It”, “Think different” gibi reklam sloganları birçok kişinin harekete geçmesini sağlamış ve reklam etkisinin artmasına neden olmuştur. Bunlar ve daha birçok amerikan yapımı reklam fikirlerinin yaratıcılıklarına konu olan Art&Copy filmi Amerika’nın reklam endüstrisinin geleceği beyaz perdeye aktarılmıştır. Markaların reklam kampanyalarını nasıl yönettiklerine dair fikirler izleyiciye yansıtılmış, dönemin medya yapısı gözler önüne serilmiştir. İnsan psikolojisi, sanat ve yaratıcılığın bir bütün içinde olduğu reklamların oluşum aşamalarından izleyicilerin görüşlerine dair pek çok konuya değinilmiştir. 2009 ABD yapımı olan filmin yönetmenliğini Doug Pray üstenirken başrolünde Cliff Freeman, Jim Durfee, George Lois, Hal Riney gibi daha pek çok oyuncu yer almaktadır.

    Waste Land: 2011 yılı Brezilya yapımı olan filmin yönetmenliğini Lucy Walker üstlenmiştir. En İyi Belgesel Dalında Britanya Bağımsız Film Ödülü’ne sahip olan filmin başrolüne Vik Muniz ve Suelem Pereira Dias yer almaktadır. Sanat dalının en iyi şekilde yansıtıldığı sosyal belgesellerden biridir. İşi çöp toplamak olsa dahi her alanda sanatın yansıtılmasının sağlandığını gösteren film tasarımcılara büyük ilham kaynağı olmuştur. Hiç önemli gibi gözükmeyen objelerin bile aslında bir tasarımda ne kadar büyük farklar yarattığını gözler önüne seren bir belgeseldir. 

    Tiyatro da kullanılan her obje mutlaka kullanılmalı diye bir kural vardır. Tasarımda da bu kural benzer şekilde geçerlidir. Tasarımın bir parçası olmayan hiçbir görsel obje, yazı ya da renk tasarımın içerisinde kullanılmamalıdır. Sanata ve yaratıcılığa farklı bakış açısı kazandıran bu filmler sizlere yaptığınız işlerde ilham olacaktır. 

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar