turknet logo

İnternet Terimleri

İki Faktörlü Kimlik Doğrulama (2FA) Nedir?

Şubat, 2023
Paylaş
  • 12124
  • İki Faktörlü Kimlik Doğrulama (2FA) Nedir?

    Kişisel hesaplarınıza izinsiz olarak erişim sağlanması durumunda istemeyen sonuçlar meydana gelebilir. Bunun önüne geçmek için güvenlik ayarlarında düzenlemeler yapabilirsiniz. Bu düzenlemelerden biri olan İki Faktörlü Kimlik Doğrulama (Two-Factor Authentication) yöntemi hakkında detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz.

    İki Faktörlü Kimlik Doğrulama (2FA) Nedir? Ne İşe Yarar?

    Kısaca 2FA olarak bilinen İki Faktörlü Kimlik Doğrulama, kredi kartı ile yapılan online alışverişlerden sosyal medya hesaplarına giriş yapmaya kadar geniş çapta kullanılan bir güvenlik prosedürüdür. Kullanıcıların farklı online platformlarda güvenliğini sağlar. Birden fazla cihaz veya hesap üzerinden doğrulama yapılması ile çalışır.

    Örneğin, bilgisayarınızdan e-posta adresinize giriş yapmak için İki Faktörlü Kimlik Doğrulama yöntemini seçtiniz. E-posta adresinizi ve şifrenizi girdikten sonra, servis sağlayıcı sizin telefonunuza bir doğrulama kodu gönderecektir. Gönderilen bu kodu, doğrulama ekranına girdikten sonra e-posta hesabınıza erişebilirsiniz. Aksi takdirde hesap bilgilerine sahip olsanız dahi e-postalarınıza erişemezsiniz. Bu durum hesap bilgilerinize sahip izinsiz kullanıcıların sizin hesaplarınıza giriş yapmasını veya kredi kartınız ile internet üzerinden alışveriş yapmalarını engeller.

    İzinsiz kişiler, 2FA için kayıtlı olan cihazınıza sahip olmadıkları sürece hassas bilgilerinize, bulut tabanlı depolama alanlarınıza ve hesaplarınıza erişim sağlayamazlar.

    İki Faktörlü Kimlik Doğrulama (2FA) Nasıl Yapılır?

    Hesabınızın güvenliğini İki Faktörlü Kimlik Doğrulama ile artırmak için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:

    1- 2FA kullanmak istediğiniz hesabınıza giriş yapın veya yeni hesap oluşturun.

    2- Genellikle hesabınızın Güvenlik ve Gizlilik Ayarları sekmesinde bulunan “İki Faktörlü Kimlik Doğrulama” seçeneğini aktif hale getirin.

    3- Kullanmak istediğiniz cihaz veya iletişim bilgilerinizi (telefon numarası, ikincil e-posta adresi gibi) ekleyin.

    4- Eklediğiniz doğrulama faktörüne gönderilen kodu doğrulama ekranına girin veya onay linkini açın.

    Son adımı gerçekleştirdikten sonra, mevcut hesabınız için İki Faktörlü Kimlik Doğrulama etkinleştirilecektir. Fakat unutmayın, bu adımdan sonra yapacağınız bütün giriş işlemleri için doğrulama kodunu girmeniz gerekecektir. 2FA’yı kullanmaya devam etmek istemediğiniz takdirde, yukarıdaki ikinci adımı takip ederek, “İki Faktörlü Kimlik Doğrulama” seçeneğini devre dışı bırakabilirsiniz.

    İki Faktörlü Kimlik Doğrulama (2FA) Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

    Diğer güvenlik araçlarında da olduğu gibi İki Faktörlü Kimlik Doğrulama’nın amacı, kullanıcı hesaplarına yetkisiz erişimi engellemektir. Bu hedef doğrultusunda, 2FA’nın sağladığı avantajlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

    1- Hesap Güvenliğini Artırır: Hesaplarınıza erişmek için ikincil bir doğrulama yöntemi gerektirdiğinden, hesap giriş bilgileriniz izniniz dışında kullanılıyor olsa bile, güvenliğinizden ödün vermemenizi sağlar.

    2- Online Alışverişlerde Güvenlik Sağlar: İnternet üzerinden yapacağınız alışverişlerde, bankanız aracılığıyla yapılacak İki Faktörlü Kimlik Doğrulama, online ödemenizin güvenliğini sağlar. Ayrıca ödemeniz gereken tutarı ve ödeme yapılması istenen tarafı da görmenize imkan tanır. Böylece, kartınız çalınmış olsa dahi, bankanızla iletişime geçeceğiniz süreç içerisinde bilginiz dahilinde olmayan bütün online ödeme işlemlerini reddedebilirsiniz.

    3- Kişisel Bilgileri Korur: Bulut (cloud) üzerinde depolanan kişi listeleri, adresler ve kredi kartı bilgileri gibi hassas bilgilerin korunması açısından da İki Faktörlü Kimlik Doğrulama tercih edilmesi gereken bir araçtır.

    İki Faktörlü Kimlik Doğrulama’nın çalışma şekli oldukça basit olsa da sağladığı güvenlik etkeni sayesinde mutlaka tercih edilmesi gerekir. İnternet üzerinden yapılan çoğu işleme adapte edilebilir olması ile e-posta hesaplarında, bankalarda ve hatta E-Devlet servislerinde bile kullanılabilmektedir. 

    İki faktörlü kimlik doğrulama verilerinizin güvenliği için oldukça önemli ve basit adımlardan oluşur. Bilgileriniz dijital dünyada da güvenli şekilde depolayabilmek için iki faktörlü kimlik doğrulamayı tercih etmelisiniz.

     

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar