turknet logo

Sosyal Medya

Instagram ve TikTok için İnternet Hızının Önemi

Aralık, 2021
Paylaş
  • 9722
  • Instagram ve TikTok için İnternet Hızının Önemi

    İnternetle ilgili en can sıkıcı şeyi birine soracak olursanız muhtemelen en çok karşılaşacağınız cevaplardan biri “yüklenme simgesi sorunu” olacaktır. Diyelim ki işten eve dönerken en sevdiğiniz Influencer’ın canlı yayınına katılmak veya boş vaktinizi TikTok’ta eğlenceli videolar izleyerek geçirmek için telefonu elinize aldınız ve sayfayı açtığınızda İnternet yüklenme sorunları ile karşılaştınız. Muhtemelen tüm keyfiniz kaçacak ve huzurunuz bozulacaktır. İşte bu sorunlarla karşılaşmamak için Instagram ve TikTok kullanırken İnternet hızının önemine ve çok daha fazlasına gelin birlikte göz atalım. 

    Akış Yenilenmesi

    “Instagram akış yenilenemedi”  veya “Instagram keşfet donma” hatası, muhtemelen hepinizin en çok karşısına çıkan sorunlardan biridir. Belki sadece özet akışınızı aşağı kaydırmak istersiniz, ancak tüm resimler ve videolar grileşir ve bir ağ hatası uyarısı alırsınız. Resimlerin ve videoların karşınıza çıkmamasına neden olan bu sorun İnternet hızından kaynaklanmaktadır. “Instagram neden yavaş?” sorusunun cevabı aslında cihazınızın İnternet bağlantısı olabilir. “Instagram neden ağ hatası veriyor? diye merak ediyorsanız gelin öncelikle İnternet hızını oluşturan iki temel bileşeni keşfedelim: 

    İndirme hızı: Bir sunucudan cihazınıza veri aktarmak için saniyede kaç megabit veri gerektiğini ifade eder. İndirme hızı ne kadar yüksek olursa bir şarkıyı, fotoğrafı veya videoyu indirmeyi o kadar hızlı tamamlarsınız. 

    Yükleme hızı: Yükleme hızı ise cihazınızdan bir sunucuya veri aktarmak için saniyede megabit veri (Mbps) sayısıdır. Yükleme hızı ne kadar yüksek olursa, Instagram veya TikTok gibi belirli bir uygulamaya video yüklemek o kadar hızlı olur. 

    Yüklenmeyen Videolar

    Instagram veya TikTok uygulamalarına bağlandığınız iOS veya Android cihazlar genellikle mobil veya Wi-Fi şeklinde iki farklı bağlantı kullanır. Sinyaliniz herhangi bir nedenle zayıf veya parazitliyse cihazınız küçük bilgi parçalarını kaybedebilir. Bu, video yüklemelerinin ve indirmelerin kapanmasına veya tamamen durmasına neden olur. “Instagram videolar açılmıyor” veya “Instagram donma sorunu” gibi problemlerin temel nedeni bağlantınızın gerektiği kadar hızlı yükleme için yeterli bant genişliğine sahip olmamasından kaynaklanır. Bu durumu sıkışık bir trafikte ilerleyememek olarak da düşünebilirsiniz. 

    Canlı Yayın Yaparken Görüntü Kalitesi

    Canlı yayın yaparken görüntü kalitesini etkileyen bir dizi faktör vardır. İnternet bant genişliği, ilk dikkate almanız gereken şeydir. İnternet hızından farklı olarak değerlendirilen bant genişliği, belirli bir zamanda bir internet bağlantısı üzerinden gönderilen bilgi hacmidir. Canlı yayın akışlarında bilgi hacmi arttığı için daha geniş bir bant genişliğine ihtiyaç duyulabilir. Bu, daha geniş otoyollarda trafik olmadan ilerlemek olarak ifade edilebilir. Ayrıca görsellerin hızına bağlı olarak da görüntü kalitesi değişebilir. Wi-Fi bağlantılarının fiziksel kesintilere ve sinyal parazitlerine duyarlı olması da önemlidir. Bu da onları kararsız hale getirip canlı yayın akış kalitenizi etkileyebilir. 

    Instagram Canlı Yayın Ne Kadar İnternet Harcar?

    Instagram canlı yayın görüntü kalitesi yukarıda belirtilen nedenlere bağlı olarak bozuk veya sorunlu olabilir. Facebook, Instagram’da kaliteli canlı yayınlar yapabilmek için saniyede 30 kare hızında maksimum 720p (1280 x 720) formatı önerir. Maksimum çözünürlüğünüz 60 fps’de 1080p ise 6 ila 7 Mbps’lik bir yükleme hızını, 30 veya 60 fps’de 720p ise 3 ila 4 Mbps hızı hedefleyebilirsiniz. 

    Canlı Yayın İzlerken Donma Sorunu

    İnternet hızınız çok düşükse canlı yayın gecikmeli olacaktır. Böylece canlı yayınlarda Instagram video donma sorunu gibi hatalarla karşılaşabilirsiniz. İnternet hızı, mümkün olan en iyi ve en kaliteli canlı akışı oluşturmak için önemlidir.  Esasen, hız ne kadar yüksek olursa, kalite o kadar iyi olur. Facebook ve Instagram canlı yayın videoları maksimum 1080p çözünürlüktedir. İyi bir yayın için önerilen minimum hız 4-10 Mbps’dir. 

    TikTok ve Instagram Ne Kadar İnternet Tüketir?

    “TikTok ve Instagram ne kadar İnternet yer” sorusu kullanıcının sahip olduğu pek çok parametreye göre değiştiği için net bir rakam vermek pek mümkün değil. Ancak veri izleme özelliğinden yola çıkarak yapılan araştırmalar sonucunda Instagram’da geçirilen 5 dakika sonucunda yaklaşık 33 MB veri kullanıldığını, yani Instagram’ı 1 saat kullanmak için 400 MB veri harcandığı belirlenmiştir. 

    TikTok ise son zamanlarda fenomen haline gelen oldukça popüler uygulamalardan biridir. Platformdaki videoların çoğu 60 saniye veya daha kısa sürelerden oluşur. “TikTok İnternet yiyor mu” diye merak edenleriniz varsa video kalitesinin YouTube’a kıyasla daha düşük olduğu belirtilebilir. Uygulamaya video yüklemek ve izlemek için 5 Mbps veya daha yüksek bir yükleme ve indirme hızı yeterlidir. 

    Ayrıca “Tiktok ne kadar İnternet yiyor” sorusuna cevap olarak, saatte yaklaşık 1 GB veri kullanıldığını belirtmek gerekir. “TikTok video kalitesi düşüyor” gibi sorunların ardında kararlı olmayan İnternet bağlantısı olabilir. TikTok’ta stabil olmayan bağlantı sorunuyla karşılaşmamak için mümkün olduğu kadar uygulamayı Wi-Fi üzerinden kullanın. 

    DSL ve uydu bağlantıları genellikle yayıncılar için yeterince hızlı veya kararlı değildir.  Bu nedenle kablo veya fiber internete ihtiyacınız olabilir. Fiber ayrıca çok daha kararlı bir bağlantı olduğu için yüklenmeme, donma veya sayfa yenilenmeme sorunlarına neden olmaz. TurkNet sınırsız internet ayrıcalıklarıyla evde her türlü uygulamaya sınırsız ve sorunsuz bir şekilde bağlanmanızı sağlar. Bulunduğunuz bölge ile ilgili altyapı sorgulama işlemi yaprak sizin için en hızlı ve ayrıcalıklı TurkNet evde İnternet ayrıcalıklarından yararlanabilirsiniz. 

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar