turknet logo

Güncel Yaşam

Evinizdeki Akıllı Cihazlar İnternet Hızını Nasıl Etkiler?

Ocak, 2022
Paylaş
  • 5166
  • Evinizdeki Akıllı Cihazlar İnternet Hızını Nasıl Etkiler?

    İnternet herkesin hayatının vazgeçilmez bir parçası. Pandemiyle birlikte evde geçirilen vakit arttıkça ev internetinin önemi de arttı. Artık siz işinizi ev interneti üzerinden yürütürken çocuğunuz da derslerini internet üzerinden dinlemeye başladı. Bilgisayar, telefon, tabletler gibi pek çok farklı akıllı cihazla internet kullanıldığı için internet hızı da buna bağlı değişiklik gösteriyor. Bu yazımızda sizin için akıllı cihazların internet hızına etkisi, ideal internet hızı, akıllı cihaz internet bağlantısı gibi kavramları açıkladık.

    Hangi Akıllı Cihazlar Evdeki İnterneti Kullanabilir?

    Günümüz teknolojisinde artık ev içerisinde kullandığımız cihazların çoğu internete bağlanır hale geldi. Cihazların internete bağlanabiliyor olması aslında bizlerin hayatlarının çok daha kolaylaşacağı anlamına geliyor. Oturduğumuz yerden hatta belki farklı şehirden bile artık ev içerisindeki cihazları kontrol edebiliyoruz.

    Durumun böyle olması ne kadar pozitif gözükse de yeterli internet altyapımız yoksa aslında biraz eziyete dönüşebilir. Beyaz eşyalar, güvenlik kameraları, klimalar, fırınlar, termostatlar internete bağlanan cihazlardan bazıları.

    Örneğin akıllı termostatlar oldukça az internete ihtiyaç duyar. Aylık ortalama 50 MB’den daha az diyebiliriz. En çok veri tüketen cihazların başında güvenlik kameraları gelir. Tabii burada kameranızın özelliklerine göre tüketim değişir. Orta çözünürlükte yapılan kayıtlar aylık ortalama 60 GB veri tüketimi yapar. Beyaz eşyalar ise aslında aynı telefonlarımız veya bilgisayarlarımız gibi ne kadar kullanırsak o kadar internet tüketimi yapıyor. Sosyal medya uygulamaları ortalama olarak dakikada 1-3 MB arası veri tüketimi yapıyor. Bu tüketimlerin internet hızımızı etkilediğini de unutmayalım.

    İdeal İnternet Hızı

    Neredeyse her işinizi internet üzerinden yaptığınız için internet hızı son derece önemli hale gelmiştir. Pek çok akıllı cihaz var ve bunların hepsi internet kullanıyor. Bu sebeple internet hızını etkileyen pek çok faktör var.
    Öncelikle bulunduğunuz ortam ve interneti kullanma şeklinize göre ideal internet hızı değişiklik gösterir. İnternet Standart Hız Birimi Mbps ile ifade ediliyor ve internet hızını bu şekilde belirtiyoruz. Yani internet hızını belirtirken 12, 24 ve 50 Mbps gibi ifade ediyoruz. İdeal internet hızı herkesin kullanım ihtiyaçlarınıza göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca yaşadığınız yerdeki internet altyapısı da sizin için ideal internet hızını belirleyen diğer önemli noktadır. Bu sebeple altyapınızın yeteceği en hızlı interneti almak daha mantıklı olacaktır. Siz de internet altyapı sorgulama  yaparak kendi internetinizin hızını ölçebilirsiniz. Eğer altyapınız fiber internet destekliyorsa tercih edebilirsiniz.

    Akıllı Cihazların İnternet Hızına Etkisi

    İnternet sayesinde ev içerisinde tüm cihazlarınızı uzaktan yönetebilirsiniz.

    İnternet artık sadece bilgisayar, telefon ve tabletlerde değil: süpürgeler, kameralar, beyaz eşyalar ve daha birçok şey internet kullanılıyor. Neredeyse internetsiz araç kalmadı. Dolayısıyla hepsi internet hızından etkileniyor ve akıllı cihaz internet bağlantısı da internet hızını etkiliyor.

    Çoğu insan interneti mobil araçlarla daha çok kullanıyor. Bunun sebebi hem kolay olması hem de telefonun hayatımızdaki yeri. Eğer telefonunuzu mesajlaşmak, sosyal medyayı kullanmak için kullanıyorsanız bu internet hızını çok düşürmez. Fakat indirme ya da fotoğraf yedekleme gibi işlemler yapıyorsanız ve altyapınız da çok iyi değilse bu durum ping değerini arttıracak ve internet hızınızın düşmesine sebep olacaktır. Bunun dışında eğer evde internet çok fazla cihaza bağlıysa bu da internet hızınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Eğer internet hızınız bu sebeple çok düşüyorsa kullanmadığınız cihazların internet bağlantısını kesebilirsiniz çünkü bilgisayarları sadece kullanacağınız zaman açsanız da telefonlar her zaman açık ve her zaman interneti kullanıyorlar.

    Genellikle indirme, online oyun ve film izleme gibi aktiviteler bilgisayardan yapıldığı için bilgisayarlar internet hızını daha düşürüyor gibi görülse de yüksek internet gereken işlemleri telefonunuzdan yaptığınızda bu durum da internet hızınızı olumsuz etkiler. Yapabileceğiniz en iyi şey altyapınızı kontrol edip ona uygun en hızlı internet paketini tercih etmektir.

    Akıllı Cihaz Kullanımında Wifi Hızı Sorunları Nelerdir?

    Ev içerisinde kullandığımız internete bağlı her cihaz internet tüketimimizi de hızımızı da etkiler. Özellikle son yıllarda kablosuz internet kullanımının artmasıyla hız konusunda yaşanan sorunlar da artıyor. Akıllı eşyalar çoğunlukla internet kablosuz olarak bağlanıyor. Bu noktada en çok yaşanan sorun kapsama alanının dışında kalmak. Modemin kapsama alanının bir sınırı vardır. Bu sınırın sonların yaklaştıkça sinyal düşer ve internetten performans alamazsınız. İşte eğer akıllı eşyalar bu kapsamın dışında ya da sonlarına doğru bir noktadaysa internetten verimli bir şekilde faydalanamaz.

    Diğer bir sorun ise sahip olduğumuz internet hızının yetersiz gelmesi. Cihaz sayısı artıkça internet hızı ihtiyacımız artar. Eğer düşük hızlarda internet kullanıyorsanız ya ev içerisinde internete bağlı cihaz sayısını azaltmalısınız ya da daha yüksek hıza sahip bir internet kullanmalısınız.

    Wifi Hızını Artırabilecek Yöntemler

    Wifi hızını artırmak için bazı yöntemlere başvurabilirsiniz. Cihazların modemin yanına konulması internetin hızını ve kalitesini etkileyebilir. Modemin yanında kablosuz telefon veya mikrodalga bulundurmamalısınız. Çünkü bu cihazlar parazite sebep olabilirler. Modemin konumu da önemlidir. Telefonunuzla modemin çekmediği bir alana giderseniz internet daha yavaş olur. Kısacası modemden ne kadar uzaklaşırsanız hızınız o kadar düşer.

    Kablolu ve kablosuz internet de internet hızını etkiler. Daha rahat olması ve mobil cihazların sıklıkla kullanılması sebebiyle artık herkes kablosuz internet tercih ediyor fakat Ethernet kablosuyla bağlanılan internet her zaman için daha hızlıdır. Mobil cihazlarda böyle bir seçeneğiniz maalesef ki yok. Bu sebeple bilgisayardan kablo ile bağlanılan internet sizin için daha hızlı olabilir. İnternet hızını etkileyen faktörler tabii ki sadece bunlarla sınırlı değil. Birçok etkene bağlı olan internet hızını nasıl iyileştirebileceğinizi aşağıda birkaç maddede özetledik.

    İnternet Hızınızı Test Edin

    İnternet hızınızı anlık olarak öğrenmek ya da çeşitli durumlarda ne kadar hız aldığınızı öğrenmek için internet hız testi yapabilirsiniz. Örneğin akşam saatlerinde yoğun kullanımdan dolayı hızlarda düşüşler olabilir, burada hız testi yapabilirsiniz. Ya da evinizin en arka odasında ne kadar hız aldığınızı görmek için de yine hız testi yapabilirsiniz. Böylece kabaca bir sorun tespiti yapmış olursunuz ve eğer sonuçlardan memnun değilseniz ona göre çözümler arayabilirsiniz. İnternet hızı ölçme konusunda destek almak için piyasadaki güvenilir hız testlerini kullanmanız doğru sonuca ulaşmanızı kolaylaştırır.

    Evinizin Hangi Noktalarında Sinyal Seviyeleri Güçlü

    Evimizde sinyalleri yayan ana cihaz modemdir. Modemden ne kadar uzaklaşırsak sinyaller o kadar azalır. Tabii burada sahip olduğunuz modem ya da evinizin yapısı da etkili. Eğer bir noktada sinyal alamadığınızı düşünüyorsanız öncelikle hız testi yaparak bunu kontrol edebilirsiniz.

    İkinci olarak telefonlarda uygulama mağazalarında sinyal gücünü test eden üçüncü parti uygulamalar bulunuyor. Bu uygulamalar sayesinde evinizin neresinde daha iyi sinyal aldığınızı görebilirsiniz.

    Ağınızı Genişletin

    Sinyal kontrolünden sonra sahip olduğunuz modemin yetersiz geldiğini düşünüyorsanız yapabileceğiniz bazı geliştirmeler var. İlk olarak modeminizi güncelleyebilirsiniz. Kullanıcılar “modemin eski olması internet hızını etkiler mi?” şeklinde sorular sorabiliyor. Teknoloji geliştiği için etkilediğini unutmamak gerek. Modeminizi güncel tutmanız önemli. İkinci olarak da sinyal artırıcı çeşitli cihazlar mevcut. Bu cihazlardan size uygun olanı alarak kablosuz internetin kapsama alanını genişletebilirsiniz.

    Cihazları Sınırlandırın ve Ayarları Kontrol Edin

    İnternet hızını etkileyen en önemli unsurlardan birisi de ev içerisindeki cihaz sayısıdır. İnternete bağlı tüm cihazlar aktif olarak kullanılmasa da bağlı olduğu sürece pastadan payını alır. Bu sebeple ev içerisinde kullanmadığınız cihazları sınırlandırmanız da fayda var. Sadece ihtiyacınız olduğu zaman internete bağlarsanız diğer cihazların günlük kullanımda internet hızlarını yükseltebilirsiniz. Ayrıca bazı cihazların ayarlarından veri tüketimini kontrol edebilirsiniz. Özellikle eğer tasarruf modu varsa çok aktif kullanmadığınız cihazları tasarruf moduna almanızı tavsiye ederiz.

    Cihazınızı Güncellemeyi İhmal Etmeyin

    Modeminizin güncel olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

    Cihaz kalitesi ve internete uyumu da internet hızını etkiler. Akıllı cihaz sektörü çok hızlı ve sürekli yeni teknolojiler gelişiyor. Yeni teknolojilere göre de uygun cihazlar! Eğer cihazınız eskiyse ve yazılımı uygun değilse internete daha yavaş bağlanır.

    “Wifi hızı nasıl arttırılır?” diye soruyorsanız yukarıdaki maddeleri uygulamanızı eğer çözüm olmazsa da internet servis sağlayıcınızdan destek isteminizi öneririz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar