turknet logo

İnternet Hızı

İnternet Hızı Geceleri Düşer mi?

Aralık, 2022
Paylaş
  • 4005
  • İnternet Hızı Geceleri Düşer mi?

    Kişilerin internet kullanım alışkanlıkları gün içerisinde değişiklik gösterirken, gece ve gündüz arasında gözlemlenen hız farkları ortaya çıkabiliyor. Bu durumu anlayabilmek için öncelikle internet hızını etkileyen faktörleri inceleyelim.

    İnternet Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

    İnternet Kullanımı

    Bağlantı hızınızı etkileyen önemli faktörlerden bir tanesi internetin nasıl kullanıldığıdır. Eğer internet üzerinden yüksek çözünürlükte (4K, 8K) bir film izlerken, başka bir internet sitesinden büyük boyutlu bir dosya indirirseniz veri akışı artabileceği için bağlantınız bundan etkilenir. Ayrıca arka planda çalışan programlar ve açık sekmeler de internet bağlantınızı kullanmaya devam edebilir. Sonuç olarak da internet hızında yavaşlama gözlemlemeniz olasıdır.

    İnternet Bağlantı Türü

    Bir diğer unsur ise bağlantı türünüzdür. Genel olarak kablolu internet bağlantısı sinyal kaybı olmadığı için kablosuz bağlantıdan (Wi-Fi) daha hızlıdır. Kablosuz bağlantıda ise 2.4 GHz ve 5 GHz (gigahertz) olmak üzere iki bant genişliği bulunur. Bu bant aralıklarından hangisini seçtiğiniz ve modeme olan mesafeniz de internet hızınız üzerinde etkili olabilir.

    Kullanıcı Sayısı ve Donanım

    Kullanıcı sayısı arttıkça internet bağlantısı üzerindeki veri alışverişi artar dolayısıyla da bant genişliğine bağlı olarak internette yavaşlamalar görmek mümkün.
    Ayrıca modemde meydana gelebilecek yıpranmalar ve Wi-Fi adaptörü düzgün çalışmayan bir cihaz da internet hızınızı etkileyebilir. Özellikle fiber internet gibi oldukça hızlı internet bağlantılarında modeminizin uyumlu olması şart. Aksi takdirde aldığınız internet hizmetini verimli kullanamazsınız.

    Yer ve Zaman

    Kablosuz bağlantı kullanıyorsanız bağlantınızın kalitesi, modeme olan mesafeye ve cihazınızın kapsama alanına göre değişiklik gösterecektir. Modemi yerleştirdiğiniz yer ve sizin bulunduğunuz konum arasında yalıtımlı kapılar ve duvarlar gibi engeller varsa internet hızınızı olumsuz etkiler.

    Bu duruma ek olarak internet kullandığınız zaman aralığı da internet hızınızın farklılık göstermesinin sebeplerinden olabilir.

    İnternet Hızı Gece Yavaşlıyor mu?

    İnternet ağı kapsamıyla da ilişkili olarak aynı anda belirli bir miktardaki web trafiğini işlerken bağlantıda yavaşlamalar meydana gelebilir. Ağın destekleyebileceğinden daha fazla eş zamanlı web (ağ) trafiği olduğunda yavaşlar ve gecikmelere neden olur. Örneğin aynı anda film, dizi gibi büyük boyutlu dosyaların indirilmesi gibi.
    İşten, okuldan gelen veya ev işlerini bitirdikten sonra dinlenmeye çekilen kişiler günün stresini internette vakit geçirerek, oyun oynayarak, film izleyerek ve sosyal medyada gezinerek atmak isteyebilir. Tahmin edebileceğiniz üzere akşam üzeri ve gece 18:00 ile 23:00 saatleri arası internetin en çok kullanıldığı ve web trafiğinin de en yoğun olduğu zaman dilimidir. Bu nedenle bu saatler arasında internet hızında düşüş gözlemlemeniz olasıdır.

    Yavaşlayan İnternet Hızı için Neler Yapılabilir?

    İnternetinizde yavaşlama gözlemlemeye başladıysanız öncelikle hız testi yaparak kullanabildiğiniz internet hızını öğrenmelisiniz. Eğer yararlandığınız tarifenin altında bir sonuçla karşılaştıysanız şu adımları izleyebilirsiniz:

    Modeminizin Yerini Değiştirin: Modeminiz Wi-Fi sinyalinizi evinizin veya işyerinizin her yerine dağıtmaktan sorumlu olduğundan, bulunduğu konum merkezde veya internet kullanımının olduğu yere daha yakın olması cihazlarınıza aldığınız sinyali iyileştirebilir.
    Sinyal Arttırıcı Kullanımı: Birden fazla kullanıcının bulunduğu yerlerde ise her cihazın modemden nispeten eşit uzaklıkta olmasını sağlamak ya da sinyal gücünü arttıran aracılar kullanmak bağlantı hızından olması gereken seviyede yararlanmanızı sağlayabilir.
    Cihaz Sayısını Azaltabilirsiniz: Aktif cihazların bağlantısını güncel tutarak ve pasif cihazlarınızın internet bağlantısını keserek ağınızdaki yükü hafifletmek internetinizi biraz daha olması gereken hızda kullanmanızı sağlayacak.
    İzinsiz Kullanıcıları Engelleyin: Wi-Fi ağınızı izniniz olmadan başkaları da kullanıyor olabilir. İnternetinizi kullanan tüm cihazları görmek için modeminizin arayüzüne giriş yaparak ve bağlı cihazları görüntüleyerek engelleyebilirsiniz. Aktif olsun veya olmasın tüm bağlı cihazları görebilir ve izinsiz erişim sağlayan tüm kullanıcıları engelleyebilirsiniz.
    Ön Bellek ve Geçici Dosyaları Temizleyin: Bu işlemle birlikte cihazlarınızdaki işlem yükünü hafifleterek üzerine çalıştığınız konularda internet hızını maksimum verimle kullanma şansınız artabilir.
    Daha Hızlı Bir İnternet Paketi Edinin: Bulunduğunuz bölgedeki en hızlı altyapıları araştırarak ulaşabileceğiniz maksimum hızdan yararlanabilirsiniz. Bunun için öncelikle altyapı sorgulama işlemini gerçekleştirerek ilk adımı atabilirsiniz.

    TurkNet olarak kendi altyapımızla oluşturduğumuz GigaFiber hizmetimizle 1000 Mbps internet hızını, gece veya gündüz fark etmeksizin değerli kullanıcılarımıza sunuyoruz. Abonelik işlemlerinize hemen başlamak için internet sitemizden daha fazla bilgi alabilirsiniz.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar