turknet logo

İnternet Hızı

Kbps, Mbps ve Gbps Nedir? Farkları Nelerdir?

Şubat, 2022
Paylaş
  • 11315
  • Kbps, Mbps ve Gbps Nedir? Farkları Nelerdir?

    Kbps, Mbps ve Gbps bir ağ bağlantısının veri hızını ölçmek için kullanılan hız birimleridir ve temelde bps “bits per second” yani “saniyede geçen bit sayısı” temeline dayanırlar. Kbps de “K” kilo yani “bin”, Mbps de “M” Mega yani “milyon”, Gbps de “G” Giga yani “milyar” katı demektir. Bu yazımızda sizler için bazı yerlerde Kb/s, Mb/s veya Gb/s olarak yazılan Kbps, Mbps ve Gbps nedir ve farkları nelerdir sorularına cevap verdik.

    Burada öncelikle KB, MB veya GB ile Kbps, Mbps veya Gbps arasındaki fartan bahsetmek yerinde olur. KB “Kilo Byte”, MB “Mega Byte” GB ise “Giga Byte” anlamındadır ve bu kavramlar bilgi depolama birimi olarak kullanılırlar, telefondaki ya da bilgisayardaki dosyaların ne kadar yer kapladığını belirtirler ve hız belirtmezler.

    Kbps Ne Demektir?

    Kbps (Kilo bits per second) ağ bağlantısından 1 saniyede bin bit geçtiğini ifade eder. Kbps hız derecesine sahip ağlar günümüzde yok denecek kadar azdır, bu yüzden bu birim pek kullanılmaz.

    Mbps Ne Demektir?

    Mbps (Mega bits per second) ağ bağlantısından 1 saniyede 1 milyon bit geçtiğini ifade eder.
    1 Mbps = 1000 Kbps

    Günümüzde çoğu ağ hızı Mbps üzerinden ifade edilir. Evde internet hizmeti alırken 50 ve 100 Mbps gibi kavramları görmüşsünüzdür. Bu kavramlar ev internetinizin saniyede kaç megabit veri taşıyabileceğini ifade eder ve internet hızını belirtir. Kısaca, Mbps günümüzde internet hızı için en çok kullanılan standart hız birimidir.

    Gbps Ne Demektir?

    Gbps (Giga bits per second) ağ bağlantısından 1 saniyede 1 milyar bit geçtiğini ifade eder.
    1 Gbps = 1000 Mbps

    Gbps en yeni ve hızlı ağlarda hız belirtmek için kullanılır. Gbps’den sonra da Tbps (Tera=trilyon) gelir fakat günümüzde bu hızı destekleyen çok fazla teknoloji bulunmamaktadır. Gbps destekleyen bazı internet servis sağlayıcılar da vardır. Örneğin; TurkNet’in GigaFiber ismini verdiği interneti 1 Gbps yani 1000 Mbps fiber internet kullanıcılar ile buluşturuluyor. Bu anlamda da GigaFiber internete Türkiye’nin en hızlı internetlerinden birisi diyebiliriz.

    Kbps, Mbps ve Gbps Arasındaki Farklar Nelerdir?

    Yukarıda belirtildiği gibi üçü de ağ bağlantısında saniyede geçen bit yani bps üzerinden belirtilen hız birimleridir. Aralarındaki fark belirttiğimiz gibi bin, milyon ve milyar kat cinsinden veri aktarımını belirtmeleridir. Günümüzde özellikle internet hızı için en çok Mbps kullanılırken Gbps için ise yakın geleceğin teknolojisi diyebiliriz. Gigabit cinsinden internet türleri de günümüzde mevcuttur bkz. TurkNet GigaFiber.

    Bu yazıyı beğendiniz mi? Beğendim
    İlgili Yazılar